Filander inför Almtuna: ”Man ska inte glömma att vi & KHK under omgång 14-26 tog mest poäng i ligan”

Martin Filander står rakryggat och applåderar det faktum att VIK varit lyckosamma under den andra fjärdedelen av serien. Något som backas upp av Centralens framtagna poängliga från de 13 senaste matcherna, där det börjar röra på sig både här och där… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

– Vi jobbar hårt hela tiden. Man ska inte glömma att vi (& KHK) under omgång 14-26 tog mest poäng i ligan, trots att vi kan spela bättre. Så vi fortsätter jobba hårt och tar match för match. Det är det enda sättet att ta sig uppåt i tabellen, säger fortsatt mycket positive tränaren Martin Filander till Centralen.

(Centralen tog nyligen fram en lista på de senaste 13 matchernas poängliga, där det visar sig att det börjar poppa upp produktion lite här och där, vilket förstärker den smått positiva trenden och känslan.)

Ni har ju bytt kedjeformationer väldigt mycket hela tiden. Varför har ni inte haft mer tålamod och låta spelarna spela ihop sig i en enhet?

– Vi har under hela tiden försökt hitta formationer där vi blir bra som lag. Många gånger så har en eller två liner funkat men inte de andra.

– Det där med att spela ihop liner över tid kan man ju göra till viss del, men jag tror knappast klubb eller fans är glada om vi inte testar oss fram till det bästa under säsongens gång. Målet är ju ändå att hela tiden bli bättre. Vi ser dessutom kedjorna mycket mer än andra på träning, så vi bedömer ju även vad som händer där, det vill säga så kan en match kan vara 4-5 pass som vi ser om det klickar.

Ett genidrag verkar det ha varit att sätta samman Johan Jonsson och Per Helmersson, där båda plötsligt verkade lyfta en nivå. Hur förklarar du på den kemin, det är ju trots allt två defensiva backar?

– Jag tycker att Jonsson är en av våra mest spelskickliga/smarta backar som är mer tvåvägs än vad folk tror. Den typen av passnings/placeringsskickliga backar passar Helmer i regel riktigt bra med, då han är bäst när han kan spela aggressivt i egen zon. Även denna gång har vi sett det!

Conny Strömberg har -5 och bara två assist på sex matcher. Vad krävs för att en sådan unik lirare ska lyckas? Du som såg honom i Örebro, vilka är de ideala spelartyperna i Connys kedja? Vilka egenskaper ska de ha? Borde inte Conny skjuta mer själv?

– Conny måste som alla andra jobba hårt och följa planen för att prestera, det är det som krävs för att lyckas för alla spelare.

Den första enhetens power play känns en smula lättläst nu, bla. då Conny inte skjuter. Har ni tankar på nya sätt att lira där?

– Vi reviderar hela tiden vårt spel i special teams. Vi har cirka 25 % utdelning och det går i regel lite upp och ner under en säsong, men jag tror det kommer bli ännu bättre. Allt kan bli bättre på alla positioner.

Vilka spelare känner du driver laget mest i motgång?

– Oj, jag tycker det är många som visat att de kliver fram i dagens trupp. Speciellt de som i många fall inte får rubrikerna när det blåser medvind. Men jag tycker vi utvecklat detta under den tuffa perioden vi hade i början.

Simon Fredriksson är en av de som ser bättre och bättre ut. Hur skulle du vilja beskriva hans resa? Kan ni inte reta upp honom lite så blir lika het som Helmer i närkamperna? 🙂

– Han är ung och utvecklas hela tiden. Vi jobbar med rörligheten och timingen så att han ska kunna spela ännu mer fysiskt. Det är inte irritation som gör att man är fysisk i spelet, det är position i första hand. Jag tror mycket på honom och han blir, som många av våra yngre, bättre hela tiden.

Hur är tanken med målvaktsrotationen nu när Bjurö spelat överraskande bra och faktiskt överglänst Fransson, om än i ganska få matcher? Håller ni benhårt på er rotation eller kommer ni nu mer ta det från match till match?

-Vi analyserar läget från match till match, det har vi gjort hela tiden. Men vi har även en parallell plan med målvakterna så de ska kunna jobba med Fys & teknik under säsong på ett mer strukturerat sätt. Vi kommer fortsätta göra bedömningar på lång och kort sikt parallellt, säger Martin avslutningsvis.

***

Nick Angell är tillbaka efter skada. Det ska bli spännande att se om det kan bli en hälsosamt internt race mellan Angell & Jacobsson om att vara den ledande backen. Det var länge sedan VIK hade två så potenta backar. Det är mycket svårare för motståndarna att hålla koll på två så offensivt starka backar, vilket kan öppna upp för båda. 1+1=2,5…

En annan intressant sak är att se Conny fortsatt med Urbas. Fredrik Johansson blir center. På något sätt känns Urbas & Freddan det mest lika Löwdahl & Wiklander VIK har Connys tidigare radarpartners i Örebro.

Bjurö vaktar kassen efter nollan mot Björklöven. Det blir smått rafflande att se om Bjurö kan stå för en ny storstilad insats.

2 svar

  1. DaddyAros skriver:

    Tycker det är ett riktigt bra sätt att dela upp säsongen i fyra kvartar där 14-26 är andra kvarten. Skulle vilja se tabell över den kvarten och varför inte fem senaste som de brukar ha i tipstabeller som visar formtoppen.
    Tack för en bra intervju!

  2. Asd skriver:

    Alltså det är så fel att säga sådär, ”vi tog mest poäng omgång 14-26”. Och? Hur såg det ut omgång 13-25? 15-27? Nej kom med något bättre Filander. Trötter