Bra spel men uddlöst VIK behövde turliga mål borta mot Mariestad då playoff 2 säkrades

Alex Lindelöf har gjort mycket bra och jobbat sig in som topp-6-back, med en fin förmåga att skaffa sig skottlägen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann efter bra spel men turliga mål borta mot Mariestad med 3-1 på onsdagskvällen. Därmed är VIK klart för playoff 2 och slipper därmed en playoffrunda. Håller man dessutom Piteå bakom sig kommer VIK ha hemmaplansfördel mot alla lag.

VIK startade bra i Mariestad. Redan i första bytet serverade Conny Strömberg en magisk instickspass som dock Skiöld bommade. Annars bra passningar och timingen i uppspelen var fin. ”Rätt” kedjor användes enligt undertecknad efter förutsättningarna.

Fredrik Hetta satte rättvist 0-1 mycket kyligt efter att ha vänt bort sin försvarare. Nytt bra uppspel låg bakom signerat Pontus Holmberg.

Conny var dock sedan loj i egen zon och bjöd Mariestad på 1-1 då han slarvigt spelade pucken längs isen varpå Mariestad snyggt utnyttjade och nätade.

VIK gjorde en mycket bra bortaperiod och Mariestad skapade inte mycket i första.

Det var mer böljande i andra långa stycken. VIK kom tillbaka mot slutet av andra efter i övrigt jämnt. Men VIK kan verkligen inte göra mål just. Robin Nilsson och Fredrik Johansson brände fina chanser genom att skjuta över. Det skjuts mycket över, för övrigt.

I tredje fick Mariestad tre raka powerplay efter att första Morgan Hassel tappat koncentrationen i försvarspelet och vände ryggen mot sin BOisare och blev stekt. Utvisningen kom som ett brev på posten.

Sedan åkte Skiöld ut 2+2 för en highstick som inte syntes i TV, snarare verkade BOisaren slå i Skiölds klubba där man håller handskarna.

Dahlbom och box play slet som djur och räddade laget under sex minuter box play. Istället gjorde Mariestad ett dråpligt självmål modell värre, men Hetta fick målet.

1-3 kom sedan Freddan Johansson var på väg mot tom kasse, fälldes och då är det automatiskt mål.

HÖJDPUNKTER

SAMMANFATTNING

VIK gjorde mycket bra men är fortsatt uddlösa framåt i avsluten. Ett stort tilltagande problem. Med lite mer kvalitet och vilja runt kassen kunde VIK haft kanske i bästa fall 2-0 eller 3-1 efter första perioden.

Nu blir det aldrig så på grund av måltorkan och motståndarna kan växa in i matcherna. Detta är ett jättestort problem som är svårt att lösa på kort tid.

Klart är att vi måste lita oerhört mycket på Dahlbom då laget bara snittar 2,7 mål match, med bara de två jumbolagen som sämre målfabrikanter.

Conny Strömberg slarvade i egen zon vid 1-1 men hade samtidigt även denna match några briljanta instick som bland annat Skiöld, Jesper Johansson och Holmberg missade. Conny lider ju också av att lagets forwards är så blöta runt kassen, med vassare forwards hade han kunna haft 3-4 assist redan.

Men märkligt att man matchade Conny i spel 4-mot-4 då han dessutom alltså slarvade vid baklängesmålet. Troligen spelar inte Conny 4-mot-4 mer.

Annars var det glädjande att se Robin Nilsson fortsatt på väg framåt. Det är nog bättre att vissa backar försöker rusa upp med pucken i banan istället för spela back-back i sidled, så att back med puck istället trampar igång direkt om han inte hittar en snabb förstapass.

Gillar annars Pannanens fingertoppskänsla i kedjorna. Freddan Johansson funkade inte som center i helgen, då bytte man direkt tillbaka. Ingen prestige här.

Tobias Smids gjorde det bra senast och fick en ny chans direkt. Robin Nilsson var bra senast och fick också spela mer direkt då. Gillar den aktiva matchningen av laget.

Wallin – Cederberg – Smids är möjligen den bästa fjärdekedjan i mina ögon. Känns inte lika statisk med dessa namn.

Annars gjorde backsidan en mycket solid insats och Kenny Källström är nog på väg att växla upp. Högfrekvente Joel Werner har också lyft sitt spel efter en tveksam start på AllEttan.

Jesper Appel är överallt och ingenstans som en väldigt offensiv back. Återstår att se hur effektiv i skytte och poäng Appel kan vara. Tycker också Lindelöf har växt in allt mer in i AllEttan-kostymen.

Till sist. Den stora utmaningen är hur VIK ska kunna producera mer mål. Med Marcus Bergman tillbaka kommer det givetvis hjälpa. Men det kommer behövas mer. Frågan är hur det ska gå till.

PUCKLIGAN

5 Marcus Dahlbom

4 Fredrik Hetta

3 Kenny Källström

2 Robin Nilsson

1 Jimmie Jansson

10 svar

 1. Miko skriver:

  Vi får hoppas att Mariestad som ändå har nåt att spela för kan snuva Piteå på en eller två poäng så Vik slutar tvåa. Tror det är bra med hemmafördel och det massiva stödet laget kommer att få. Jag undviker gärna Piteå. Två klara förluster mot dem och även om Vik i alla fall hemma kunde parera spelmässigt så är Piteå brutalt effektiva och tighta försvarsmässigt. Men om man nu ändå får dem så får man sättas på prov och visa att man kan prestera när det gäller som mest, för i så fall lär det bara bli ett hinder av många på vägen till allsvenskan. Ska man ta sig tillbaka så får inget hinder på vägen dit kännas omöjlig. Nu vill man bara att playoffen skall börja, hoppas vi den 8 mars fyller hallen som vi gjorde mot Borlänge.

  • Bozo skriver:

   De börjar väl borta i PO2 för att sedan ha två matcher hemma. Så första hemma är lör 10:e.

   • Miko skriver:

    Tack, Bozo. Helt rätt. Har hört det men glömt bort vid det här laget då det laget som får en match mer hemma brukar i regel också börja hemma-som oftast i alla fall. Gäller att hänga med i svängarna. Hur som helst så hoppas man på en fullsatt läktare.

 2. Pelle skriver:

  Förmodligen matchen Piteå-Mariestad som avgör om VIK lyckas hålla sig före Piteå i tabellen. Om Piteå tar full pott i de två sista matcherna går de om, och då är förstås risken stor att de väljer att möta oss i PO3.

  • Bozio skriver:

   Oavsett tabellplacering så kommer inget av de andra lagen vilja möta Piteå eller VIK och då blir det per automatik enbart detta möte för vår del. Spelar ingen roll om vi kommer tvåa eller trea. Så det är bara att träna forecheckande norrlandshockey i två veckor nu. Sätta Strömberg som extra forward och enbart spela honom sporadisk i 5 mot 5. Kanske ta tjuren vid hornen och välja ett norrlandslag i PO2 som ”träningsmatch, varför inte Boden.

  • PETO skriver:

   Hoppas de gör det.
   Snacka om motivationshöjare.

 3. Bozo skriver:

  Kanske t.o.m bättre att inte ha hemmaplansfördelen och få börja hemma.

  • Anders skriver:

   Stämmer, går de högst rankade lagen vidare lär de bli Piteå. Tror dock hemmaplansfördelen kan väga över där, så hade vart fantastiskt och få den.

   Förhoppningsvis kommer ju VIK tvåa samt att Huddinge åker ur play off 2. Då får vi välja som tvåa och slipper Piteå:) Chansen för de? Minimal

   • Bozio skriver:

    Lite känslan att de eventuella matcherna mot Piteå blir helt avgörande för denna säsong. Jagar vi bort det spöket lär inga mentala hinder finnas kvar. Mentala hinder som varit VIKs stora problem flera flera år tillbaka.

 4. Bozo skriver:

  Lär bli Piteå hur som helst i en eventuell PO3. Frågan är om vi får hemmaplansfördel.

  Prognostiserad seedning PO3:

  Borlänge
  Huddinge
  Piteå
  Vimmerby
  Västerås
  Mariestad