Zätas analys av AllEttan: ”Topplagen kan slå allsvenska lag & de har gått all-in mot oss”

Zäta på centerjakt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Fick en lite längre avstämning med sportchef och andretränare Patrik Zetterberg efter att VIK spelat klart i AllEttan och nu laddar för playoff.

– Jag har inte hunnit göra någon djupanalys över vår prestation i AllEttan. Men i det stora hela är jag nöjd med en topp-3 plats med tanke på att vi haft 3-5 forwards borta under stora delar av serien.

– Självklart har vi gjort några dippar som jag inte är så nöjd med och det blev lite onödigt spännande i slutet av serien, men vi har hittat vägar att vinna de viktiga matcherna och det är en styrka vi ska ta med oss in i playoff.

– Nu blir det till att förbereda oss på bästa sätt inför det som komma skall och förhoppningen är att vi även kan få tillbaka några spelare till playoff. Kommer bli att nöta alla delar i spelet och lägga fokus på power play, vilket kommer bli grymt viktigt.

– Sen så önskar jag så klart att vi ska få igång ett målskytte då vi just nu behöver alldeles för många chanser för att göra mål.

Ja, vad beror ineffektiviteten i målskyttet på tror du?

– Önskar jag hade ett enkelt svar på hur vi ska lösa vår ineffektivitet. Jag har lite idéer men tror inte vi ska lägga för stort fokus på det just nu, utan lita på att det kommer av sig självt samt genom bra träningar.

Hur ser du på Conny Strömbergs inträde i laget? Hur får man mest ut av honom, är det en speciell inkörning där?

– Conny har kommit in bra i gruppen med ett härligt engagemang kring det mesta och framför allt PP, där har han levererat ett antal fina passningar som vi borde tagit vara på. Är övertygad om att han kommer vara ett viktigt vapen för oss i playoff.

– Jesper Johansson och Jesper Appel har även de kommit in på ett riktigt bra sätt i laget och har redan visat att de blir en tillgång i flera delar av spelet.

– Jag vill även ge en stor eloge till hela laget som gör ett kanonjobb med de nya spelarna som kommit in under säsongen så att de skall känna sig välkomna.

– Appel har varit riktigt bra sedan han kom in och verkligen höjt vår backsida. Tycker han behärskar spelet över hela banan på ett bra sätt och spelar med ett härlig pondus och lugn.

– Jesper Johansson har även han kommit in med kort varsel och redan visat att han blir en stor tillgång för oss i alla spelformer. Han bidrar med en bra energi och tävlar över hela banan samt har även verktygen för att producera poäng. Han kommer växa än mer nu när det blir några veckor för honom att lära känna killarna samt staden och klubben.

Så du är nöjd med dina scoutingrapporter, de verkar funka? 

– Absolut! I denna bransch är det otroligt viktigt med bra kontakter som förstår vad jag söker efter för typ av spelare. Där har jag flertalet personer som jobbar inom hockeyn på olika sätt som jag har fullt förtroende för.

Nu väntar nervösa playoffmatcher med VIK som favoriter plus att lag och spelare kanske även funderar på var de ska vara nästa år. Vad är fina erfarenheter att hantera pressade situationer?

– Nu gäller det att få killarna att verkligen gilla läget och bara se möjligheter. Det är denna typ av matcher man måste älska att spela om man vill ha hockey som yrke. Känslan är att vi är redo, då vi haft detta som mål hela året; att vi ska vara som bäst när det gäller som mest.

– Ser verkligen fram emot det som komma skall, det är dessa matcher man saknar mest efter karriären. Att nu få vara med som ledare känns riktigt inspirerande. Tillsammans med våra fantastiska supporters ska vi göra något riktigt bra av detta!

Hur är din bedömning av kvaliteten på AllEttan och norrlagen? Överraskad av något? Hur står sig kvaliteten mot botten på Allsvenskan tror du?

– Tycker AllEttan generellt håller en bra kvalité. Norrlagen spelar en mer fartfylld hockey medan västra lagen spelar med lite med struktur. Sen ska vi ha klart för oss att norrlagen har gått all-in mot oss och är inte ”samma” lag när de möter andra lag.

– Topplagen kan absolut vara med och slå ut ett HA lag i en kvalserie. Finns många skickliga spelare som kommer ha en bra karriär om de orkar betala priset varje dag, säger Zäta avslutningsvis.

3 svar

 1. PatrikH skriver:

  Jag hoppas att de tränar uppspel under hård forecheckpress, för de kommer sannolikt få möta Piteå och då måste de klara av att spela sig ur pressen mot backarna!

 2. VIKarn skriver:

  Tyvärr tror jag detta blir lite för svårt.
  Vi måste åtminstone få tillbaka Bergman i toppslag om vi ska ha nån chans.
  Men jag ska supporta laget in i det sista.

 3. gns skriver:

  Tror stenhårt på det här laget. VIK grejar det här!