Caputi och McArdle inför AIK: ”Pittsburghs coach Dan Bylsma lärde mig mycket och AIK blir första SHL-testet för oss”

Caputi på ”kontoret”. Notera att klubban är i isen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Luca Caputi och Kenndal McArdle är två mycket lättillgängliga och sympatiska herrar som båda utan att blinka snabbt ställde upp och svarade på några frågor inför AIK eftermiddag. Sänds på S24 kl. 16.00 för er som inte är på plats.

Luca, hur skulle du vilja beskriva spelet så här långt i kvalserien?

– Jag gillade verkligen hur vi spelade häromkvällen (mot DIF). Kan ha varit vår bästa insats för säsongen och vi behövde det. Jag har faktiskt varit ganska nöjd med hur vi spelat förutom den 1:a perioden hemma mot Rögle.

– Man kan aldrig ge motståndarna en 4-1-ledning efter den 1: a, speciellt i slutspelet. Men vi har spelat fem utmärkta perioder sedan dess och kommer att fortsätta i eftermiddag i Stockholm, menar Luca.

Hur har det varit med McGrath och alla andra nya spelare?

– Jag tycker att de första två matcherna handlade det bara om att försöka få en känsla för varandra. Det var tufft för honom (McGrath) eftersom han inte har spelat på fem veckor, för att sedan bara komma in och spela i kvalserien. Man bygger kemi över tid och vi har inte haft mycket tid tillsammans.

– Som sagt tycker jag vår kedja spelade riktigt starkt häromkvällen, precis som hela laget gjorde. Vi skapade massor av chanser och spelade i offensiv zon under större delen av kvällen. Det är så vi måste spela.

– Jag tycker att det var min bästa match i kvalserien. Det har annars varit tufft med skador för mig, och all den vila jag har behövt det andra halvåret, men jag försöker mitt bästa genom att ge 100 procent varje gång jag är på isen och försöker göra mitt jobb.

– Det handlar om att vinna den här tiden på året. Det är därför vi spelar hockey, man slåss hela året för att komma in i dessa situationer och spela i dessa matcher så jag försöker ta in allt och njuta i varje ögonblick av det.

Vad har ni sagt om AIK?

– Jag vet inte mycket om dem förutom några killar på backsidan som är kanadensare och jag känner igen dem. Förutom det kommer vi att ha ett trevligt långmöte innan vi går på bussen och jag säker på att jag kommer att veta mycket mer då.

Berätta om ditt fina spel runt kassen! Hur har du lärt dig det?

– Det är mitt spel. Det är ingenting ”fancy” (ungefär ”märkvärdigt”) med det. Jag arbetar hårt i hörnen och vinner striderna och skapar utrymme för ”Willy” och Evan och jag bara hänger runt nätet.

– Det var så de ville att jag skulle spela när jag blev proffs i Pittsburgh. Jag lärde mig mycket av Dan Bylsma ( en ”storcoach”) och Todd Richards och detta stannade med mig sedan dess.

– De lärde mig små saker som hur man  ska dumpa pucken så att du kan få tillbaka den och ha bra kroppsposition framför nätet så att du kan komma åt lösa puckar. Detta är inte det lättaste sättet att spela då det sliter på kroppen, men jag älskar att ha det jobbet och jag gillar att göra det!

Hur är det med dina ben/ljumskar?

– Som sagt har det varit ett tuffa par månader. Laget har varit fantastiska i att låta mig vila mig så mycket vi kan och nu handlar det om att vinna. Jag kan må bra i benen en kväll och det kan kännas hemskt nästa. Men jag vill i grunden vinna – och jag tänker inte låta mina ben eller något annat komma i vägen för det, säger Luca avslutningsvis.

***

Kenndals fru väntar barn hemma i Vancouver medan den blivande pappan kämpar i Sverige. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

McArdle berättar att även hans fru väntar barn hemma i Vancouver. Evan McGraths fru fick en dotter inatt. Stort grattis från Centralen!

Kenndal, hur analyserar du VIK:s start hittills i kvalserien? Hur har det varit med alla nya spelare?

– Självklart vill du vinna varje match, men totalt sett har vår start satt oss mitt i smeten. Det är tufft med ett gäng nya spelare av uppenbara skäl, men jag känner att vi kommer samman väl nu. Senaste matchen var en måstevinna och något vi definitivt kan bygga från.

Hur nöjd är du med ditt eget spel?

– Jag är nöjd med min start , men är aldrig helt nöjd. Jag vill alltid att förbättra mig och jag tror att det finns saker jag kan göra bättre för laget.

Hur skulle du vilja beskriva din kedja med Marklund och Romano?

– Jag är njuter verkligen av mina kedjekompisar. Vi är alla på samma sida, och har bra kommunikation med varandra. Vi kan definitivt förbättra oss och det roliga är att vi spelar bra men fortfarande har vi mer att ge .

Vad är nyckeln mot AIK? 

– Jag tror att vår start kommer att vara nyckeln. Varje gång du spelar i en bortamiljö med mycket på spel är din start avgörande. Vi vet att AIK är ett bra lag och det är vårt första ”Elitserien-test”, så vi får bara ut och köra det bästa spelet vi kan.

Beskriv din sekundära assist till Mitells mål mot Djurgården! Har ni tränat på detta?

– Det var bra kommunikation mellan Mitell och Tony. Vi har pratat om att försöka att göra det, men jag visste inte ens att de vi skulle försöka göra det just då, jag ville bara vinna pucken tillbaka för Tony. Beröm till alla inblandade i detta inklusive Sam för att han vann tekningen.

Hur mycket svenska kan du nu? Planerar ni att stanna i Sverige?

– Min svenska är inte alls bra , men jag kan läsa och förstå mycket mer än när jag först kom hit . Min fru är gravid hemma i Vancouver så jag måste vara åka hem direkt efter säsongen. Men jag älskar det här och vill komma tillbaka nästa år. Jag fokuserar på kvalserien just nu och kommer att oroa mig för kontrakt först efter säsongen är klar, säger Kenndal avslutningsvis.