Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Fransson och starkt VIK-spel framför målen gav tre poäng borta mot AIK och SHL-drömmen allt verkligare

Två nyckelspelare mot AIK, en allt vassare Fornataro och en toppformad Romano. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Denna söndag tog Gulsvart ett stort steg närmare SHL då Fagarvalls mannar vann med 3-2 på Hovet mot AIK. VIK är därmed trea i tabellen.

Evan McGrath spelade trots att familjen fått en liten dotter, stort grattis! Och Evan med Caputi och Williams gjorde ett mycket bra förstabyte också och visade direkt att VIK ville vara med även borta mot ett tidigare SHL-lag.

Tony Romano har haft bra fart under rören i kvalserien och det amerikanska kvicksilvret tog fart och sköt ett hårt skott som förre Tre Kronor-målvakten Daniel Larsson inte kunde hålla.

Rivige och totalt orädde Marklund var snabbt framme och returen tog i det norrländska bröstet och in. 0-1 efter 2.07 och Romano fick målet trots att Marklunds bringa var sist på pucken. Säger reglerna så? Romano sa själv att Marklunds bröst var sist på pucken.

 Genidraget av Fagervall att göra om tidigare yttern Marklund till center kan bli en nyckel för VIK att nå SHL. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

AIK varvade sedan upp en aning och fick utdelning då två riktiga åldermän samspelade. Snart 39-årige Fredrik Svensson sköt turligt på 41-årige Michael Nylanders klubba och in fram till 1-1 efter 5.42.

AIK fick sedan riktigt bra fart efter målet och de snurrade friskt fram till Oscar Steen tog en tvåa efter elva minuter. Sedan kom VIK in i spelet på allvar. Hyka och Romano brände varsina jättelägen.

Efter en ny tekningsvariant i PP, med Mitell som centralgestalt, kunde en allt bättre Fornataro ta emot en passning direkt på tekningen och Matt visade fin teknik då han vände om och satt 1-2 efter 14.05. Sedan missade Nylander grovt en straff.

I andra perioden inledde VIK svagt och Brett Carson (med 90 NHL-matcher på meritlistan) kunde elegant placera in 2-2 på en kontring redan efter 19 sekunder. Pucken studsade oturligt för Lindhagen-Fornataro-Hyka-kedjan.

AIK spelade sedan bra och VIK kändes lite ängsliga och annars så pucksäkre Jeremy Williams skickade en ”puck-out” och då kändes det lite tungt. VIK hämtade sig lite spelmässigt runt powerbreaket. I slutet fick VIK också ett mycket giftigt powerplay där Larsson tvingades till några heta parader.

Dessförinnan hade Steen och Germyn soprena frilägen framför Kaizer Frans. 2-2 inför sista.

McArdle har anledning att se glad ut. Ska bli pappa och SHL ligger närmare än någonsin. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

I tredje visade åter Marklundskedjan fin ruter då Romano tog in pucken med hög fart och hittade Lindh som skickade in trissan på mål varpå Marklund åter visade enorm styrka och satte pucken i nät från gröten framför kassen. 2-3 efter 41.46.

Sedan kanske vissa väntade på en orgie i powerplay för hemmalaget påhejade av 6000 hemmafans? Nej, stort beröm till Wolmer & Häll för det. VIK-klacken hördes bra i TV-rutan, bra jobbat igen VIK Support! Och att domarna dömde mål på VIK:s första var starkt trots hemmatrycket och pamparnas misstänkta vilja att främja Stockholmshockeyn.

VIK och Fransson redde ut stormen.

Sammanfattning

Detta kunde nästan varit Oskarshamn borta i november. VIK spelade ganska energisnålt och tight och motståndarna fick bränna energi på att trampa runt VIK. Med Fransson kan man spela på detta sätt.

Positivt var att se kedjorna med McArdle – Marklund – Romano och Johansson/Mårtensson – Söderkvist – Jonsson. Det var riktigt på bettet i afton.

Sam Marklund håller på att utvecklas till en riktigt värdefull och tuff center som tar tekningar och gör viktiga mål. Nu har Marklund på kort tid gjort tre mål i trafik framför kassen.

På backsidan skulle det inte skada att få in Söderkvists snabbhet. Det finns risk att denna backuppställning blir stekt då inte många är supersnabba. Frisk gjorde några bra saker men behöver lyfta sig än mer.

Fornataro är på gång nu. Fint mål idag och många puckvinster i defensiven. Matt tog även 13 av 20 tekningar (65 %).

Det var fantastiskt idag att se VIK teka. Gulsvart vann teken med 37-27! VIK har under de senaste tio åren alltid varit ett lag som förlorat alldeles för många tek.

Beröm till Marklund, Fornataro, McGrath (som dock ännu ”bara” ligger på dryga 50 %) och så har faktiskt Söderkvist efter många års ”träning” äntligen nu tekat bra i några matcher.

Hade VIK förlorat tekningarna med typ 40-19 som man ofta gjorde förr kunde AIK mycket väl vunnit matchen. Detaljer är så viktiga när det är så jämnt mellan lagen.

Emmerdahl gjorde på nytt en strålande match. Mitell låg bakom 2-1-målet och har nu 2+2 på fyra matcher. Mitells hjärna är gjord för ishockey, helt klart.

Nu väntar en fantastisk vecka med hemmamatcher mot Malmö och dubbelmöte hemma-borta mot Örebro. Det kunde vara tråkigare att vara VIK-supporter…

Västerås tre stjärnor:

1. Fransson – Tog 38 av 40 skott, varav några frilägen och en straff.

2. Romano – Alltid på språng och jobbig för motståndarna med sin fart, teknik och vassa skott. Känns som det är en tidsfråga innan Tonys alla direkskott börjar gå in á la Williams.

3. Marklund – En krigarcenter med offensiva egenskaper. Bäst när det gäller. Genidrag tidigare av Fagervall/Hellenberg att skola om från vinge till center.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://25.media.tumblr.com/3dfbcdfe388ac1b6b0f704ce13a53ac4/tumblr_n2whaefro61rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

2 Kommentarer

  1. Mikael Norén

    Malmöbo, Williams har varit riktigt bra de två tidigare match trots att poängen uteblivit. Tror inte vila är rätt recept, då Jeremy tidigare beskrev här att han hade svårt att hålla konditionen uppe då han i VIK inte fick spela så mycket som han gjorde i Tyskland ifjol (28 minuter/match), han var tvungen att lägga in mer träning i VIK för att kompensera innan det lossnade. McGrath är bitvis bra och jag tycker han fått väl mycket kritik. Han kommer leverera, bara Williams och han kommer igång med varandra och sig själva.

  2. Malmöbo

    Såg bara tredje perioden av gårdagens match. Tycker att hela VIK har lyft sig, framförallt tredjelinan, som är så målproducerande och skapande. De vinner nästan alltid tillbaka pucken i offensiv zon och måste vara en plåga för motståndarna.
    Funderade dock på om det inte kan vara läge att vila Williams och McGrath varsin match närmaste tiden. Mitt intryck är att de inte är matchtränade än och skulle må bra av att vila i det täta matchandet.

Tweets

#12 🤍💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlin#12 🤍💛🖤🏒

@VIKFanCentral Tack. Bra jobbat Micke. 🏒

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@LennartGotlin Hälsena och handled. Täckte också något skott då han skadades. Ansiktsskador. Men ska inte vara någr… https://t.co/iaKxCXJDwS

SvaraRetweetFavorit
#12 🤍💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlin#12 🤍💛🖤🏒

@VIKFanCentral Vet du vilka skador han har haft? För som John Fischer skriver så har han haft några som har stoppa… https://t.co/IGb77FvSl7

SvaraRetweetFavorit
Namn Namnsson💛🖤 - AvatarNamnsson1Namn Namnsson💛🖤

@VIKFanCentral Intresserat med en så utförlig rapport

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto