Tony Romano om AIK & Malmö plus en liten sågning av statistikhanteringen…

Ibland går det så fort att inte ens pucken hänger med när Tony sätter fart… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Tony Romano har börjat mycket bra i kvalserien med tre assist på fyra matcher, +5 och leder laget med hela 17 skott på mål. Centralen fick en intervju med den tillmötesgående amerikanen som bland annat berättar om nycklarna i slutspelshockey och sågar hur statistiken sköts.

– Hittills i kvalserien tycker jag att vi fått till en bra start. Vi ville naturligtvis ha bättre resultat mot Malmö och Rögle men om man tittar på den sista matchen (mot DIF) och till och med den 2:a och 3:e perioden mot Rögle vi har spelat riktigt bra. Vi visade att när vi spelar på vår högstanivå kan vi slå vem som helst.

Hur upplevde du matchen mot AIK, seger 3-2 borta?

– Det var en stor seger mot AIK och alla i laget var verkligen glada. Det var en tuff match men mycket rolig att spela. Vi visste att de skulle spela hårt, men jag tycker att vi gjorde ett riktigt bra jobb med vår snabbhet och vi satte en stor press på dem. Jag tycker att vi kunde ha varit lite bättre i den defensiva zonen och eliminerat lite av det slarviga spelet, menar Tony.

Vems mål var det egentligen det där 1-0-målet mot AIK?

– Det var Sams mål och assisten var till mig och Kenndal. De som håller reda på statistiken har verkligen ingen koll, de trasslade även till det tredje målet som Sam gjorde. Det var Lindh och jag som hade assist men de ska alltid strula till det.

– Jag tror Fornataro hade tre assist mot Rögle men de gav bara gav honom en. Det är ett problem som ligan behöver åtgärda, för att det händer hela tiden, säger Tony och man kan undra varför man har en poängliga då det inte sköts seriöst.

Men brukar inte Niklas Johansson fixa till statistiken med förbundet?

– Ja, han gör det och som spelare försöker vi alltid hjälpa varandra för att rätta till saker och ting. Vi fyller i dessa papper och ger dem till NJ och han skickar in till ligan, men de tar evigheter på sig att fixa det, säger Tony och det är lätt att förstå spelarnas frustration då deras prestationer mäts mycket i poäng och löner och bonuser är såklart kopplade till detta. (Det ska tilläggas att det inte var Tony som tog upp detta med statistik, utan han svarade bara på mina frågor om det.)

Beskriv målen mot AIK!

– Målen kom efter snabba spelvändningar där vår kedja kunde använda vår fart, få pucken mot mål och kämpa för returer.

– Vid det första målet fick jag pucken i den defensiva zonen efter att Kenndal rensat pucken mot sargen och jag försökte bara använda min fart och att få iväg ett skott. Sam gick verkligen hårt på mål och pucken träffade honom i bröstet. Detta är ”fula mål” men det är så det behöver göras i slutspelet. Sam har varit fantastisk i dessa situationer.

– Det andra målet var återigen frukten av en bra chip i sargen av Kenndal och jag använde bara min fart för att driva backen åt sidan. Först försökte jag göra en pass till Kenndal som drev mot mål, men pucken gick rätt upp till Lindh, som tog ett bra skott och Sam var åter där för att sätta den lösa pucken.

Vad är nyckeln mot Malmö? Ni har ju mötts fem gånger redan i år i tuffa matcher…

– Malmö är en tuff motståndare och det kommer att vara väldigt viktigt att använda vår fart igen. Det innebär att få till en forecheck för att se till att deras backar tappar puck. Viktigt att utnyttja planen och ”spela brett” och få puckarna på mål och har killar som ”kraschar nätet” (går på mål, läs Marklund).

– Malmö är stora men jag tycker också att de kan vara lite långsamma. De har en hel del talang offensivt så vi måste vara skarpa i egen zon och hålla oss ifrån utvisningsbåset eftersom de har ett bra powerplay, menar Tony.

Hur har det varit med alla nya spelare?

– Jag tycker att alla nya spelare har passat in riktigt bra och de har bara gjort vårt lag starkare. Jag känner att ledningen har gjort ett bra jobb att sätta ihop ett bra lag och förbereda oss att få ihop lagkänsla när vi spelar.

Hur känns det för egen del?

– Personligen känner jag att jag fortsätter att förbättra mig varje match och jag försöker bara att njuta av stunden och ha kul. Efter mitt senaste slutspel (i Österrike) har jag verkligen lärt mig vad som krävs för att lyckas i slutspel och hur svårt det är att vinna.

– Just nu försöker jag finna fri yta, röra på mina fötter, skjuta pucken och hålla mina byten korta. Genom att göra dessa saker kommer jag sätta mig i möjligheter att lyckas och producera.

– Så här långt jag känner att mitt spel blir bättre och bättre. Slutspel är en annan typ av hockey i synnerhet kvalserien vilket är ett helt annat format.

– Jag gillar verkligen vår kedja och innan kvalserien startade var vi väldigt fokuserade som kedja. Kenndal har verkligen varit bra och spelar sin bästa hockey för säsongen nu. Jag tycket att detsamma kan sägas om Sam också. Vår kemi har varit bra , men som kedja jag vet att vi vill bli ännu bättre. Vi talar alltid om olika sätt att förbättra oss på isen.

Beskriv din assist till Mitells mål mot Djurgården! Har ni tränat på denna tekningsvariant?

– Vi hade faktiskt aldrig övat detta innan. Men i matchen mot Djurgården ville jag verkligen prova eftersom vi har pratat om att göra det ett tag nu. Sam och Kendall gjorde ett bra jobb genom att vinna tekningen och de fick pucken till mig.

– Innan nedsläpp kom Mitell fram till mig och sa att den här gången skulle han gå bakvägen och, naturligtvis, när jag fick pucken jag såg honom ensam precis där han sade att han skulle vara, då visste jag att han skulle göra mål.

Hur går det med svenska språket? Siktar du på att bli kvar i landet?

– Haha, svenskan har varit okej. Men nyligen gick jag in i väggen språkligt för att jag har fokuserat mer på mina universitetskurser. Det blir lättare att förstå det när jag hör killar som pratar i rummet eller när jag hör min flickvän prata.

– Jag behöver bara få ett större ordförråd och det kommer jag att fokusera på att göra det efter säsongen. Jag skulle älska att bo i Sverige. Det är ett underbart land och jag gillar verkligen kulturen och livsstilen samt stilen på hockeyn.

Jaså, vad är det du pluggar?

– Jag studerar ”Finance” på UMASS Amherst. Vi har en hel del fritid när vi spelar hockey så jag tänkte att det skulle vara smart att få min examen, borde vara klart inom ungefär ett år.

Hur laddar du nu när det är så tuffa matcher tätt?

– Dagarna går väldigt fort när vi spelar så många matcher. Det är verkligen viktigt att sova bra och äta så många hälsosamma saker som möjligt.

– Du måste ha fräscha ben och både sömn och bra mat kommer att hjälpa till med det. Att förbereda sig mentalt är viktigt då du måste hålla skärpan där ute. Det är viktigt att göra en individuell spelplan som bryter spelet ner i enkla ”ABC”. Det är också viktigt att fokusera på vad du kan kontrollera, säger Tony avslutningsvis.