Inför Västerås-Malmö: Slagläge i tabellen när pågarna gästar

Finns kylan där för att sänka Malmö och möjligtvis avancera i tabellen?

Finns kylan där för att sänka Malmö och möjligtvis avancera i tabellen?

Fyra omgångar av kvalserien är avklarade och VIK har gått från total misär till en högst levande SHL dröm. En dröm som lever tack vare två raka segrar mot Stockholmslagen, där AIK var det senaste att se sig besegrat. Ikväll är det dock ett annat storstadslag som står för motståndet när Malmö står på spelschemat.

Västerås form pekar spikrakt uppåt då man visat storform mot Stockholmslagen. Under söndagseftermiddagen fick AIK sig en omgång när Västerås stundtals briljerade på hovet. Tack vare ett stabilt försvarsspel, framförallt framför det egna målet, och ett kontringsspel som stundtals blixtrade till med små fräcka passningskombinationer kunde VIK åka hem med tre poäng och ett mycket angenämt slagläge i tabellen. Än så länge ligger allt i VIKs egna händer för att slutligen stå som ett utav de två kvalificerade lagen till nästa års SHL.

Malmö är det motstånd som man först och främst måste se till att besegra för att inte tappa mark i jakten. Malmö gick in i den här kvalserien som en utav de större favoriterna och har hittills sett svajiga ut. De har minst sagt blandat bra insatser med betydligt sämre, där inkluderat det senaste nederlaget mot Rögle. Det går att se en trend i Malmö som ingjuter en aning mer mod i varje Västeråsare inför kvällens batalj, och det är att pågarna inte vunnit på bortais i årets kvalserie.
Det har än så länge blivit två solklara förluster när Malmö lämnat sin borg för att åka på äventyr, först förlust med 3-0 på hovet mot Djurgården och i söndags med klara 5-2 i Ängelholm. Utan ett riktigt hemmastöd ser Malmö ut att falla som ett korthus. Det är dock känt att Malmö trivts i Västerås, åtminstone denna säsong. Under sina två visiter i ABB arena har Malmö fått med sig tre poäng av sex möjliga.

Inför det här mötet kan VIK ändå känna sig mer statistiskt säkra än inför tidigare sammandrabbningar. Både poweplay och boxplaysiffrorna är otroligt jämna lagen emellan. VIK innehar en minimal fördel i spelläget med en man mindre på banan medan Malmö istället har en minimal fördel med en man mer på isen. Det är alltså bäddat för en jämn match ändå ut i statistikkolumnerna.

Publiken gör skillnad, det blev inte minst kännbart mot Djurgården då VIK så gott som flög fram på grund av det massiva hemmatrycket. Ett flertal person fick vibbar från tider som sträcker sig längre tillbaka i historien, den tiden då VIK tog steget upp. Ett sådant tryck är lika nödvändigt nu som senast så för guds skull gå och se lite härlig tisdagshockey. Det är inte bara en upplysning, det är en direkt order.