Centrala frågor i lagbygget och forwardssidan – frågetecken måste rätas ut: Lehmann en topp-2-center?

 

Frågan är om förväntningarna möjligen är aningen för högt ställda på Gulsvarts forwardsuppställning? Om vi jämför med topp-4-backarna meritmässigt har vi Morgan Hassel, Kenny Källström, Robin Nilsson och Jimmie Jansson som är solklara toppbackar i Ettan även i ett lag som siktar på att gå upp i Allsvenskan.

Sedan finns givetvis unga och högst lovande backar i Alex Lindelöf, Joel Werner, Douglas Alenbring och Anton Brandhammar som grädde på moset, men ingen av dessa behöver stressas och sättas i roller som kräver för mycket just nu, även om flera har visat framfötterna mer än väntat redan.

På forwardssidan får man emellertid inte ihop till två helt givna toppkedjor i ett lag som ska upp. För att gå upp kommer det ju behövas en stor dos allsvensk klass.

Som helt givna topp-6-forwards i ett lag som ska nå Allsvenskan är det bara Fredrik Johansson, Fredrik Hetta, Johan Skiöld och Marcus Bergman som i första hand kan räknas hit. I mina ögon.

Niclas Lehmann då? Faktum är att Lehmann inte var mer än tredjecenter (började som andrecenter) då Troja gick upp ifjol, och var egentligen bara riktigt bra i kvalet. Så att kräva att Lehmann ska bära laget mot Allsvenskan som andrecenter kan vara att kräva för mycket. Lehmann får hemskt gärna bevisa motsatsen, men 0+1 och -2 imponerar inte i spel 5-mot-5 efter sju matcher (dock fyra assister i PP).

Sedan finns givetvis ett koppel av intressanta och högst kompetenta forwards, men ingen som direkt skulle varit given i exempelvis Trojas två toppkedjor ifjol eller VIK:s i år.

Där finns såklart Enköpingskillarna men de har inte tidigare prövats i ett så hårdsatsande lag där i princip snudd på allsvensk klass kommer krävas hos topp-6-forwards. Om jag inte är helt ute och cyklar har ingen av dem spelat I AllEttan förut. Dock kanske de kan utvecklas och kommer göra sina bästa säsonger i karriären nu, och visa att de håller även som bärande spelare i ett hårdsatsande Ettanlag mot snudd på allsvenskt motstånd efter jul, där det inte alls är lika lätt att producera i som i fortsättningsserier, vilket möjligen blåst upp viss statistik. Men vi kan inte kallt räkna med det.

Utöver det finns det ju unga forwards, som Pontus Holmberg, Manne Mattisson och Hampus Wallin, vilka mycket väl kan visa sig vara toppspelare i slutet på denna säsong. Men vi kan inte kallt bara räkna med det. Tror Jesper Cederberg håller på att utvecklas till en främst defensiv toppspelare.

Summa summarum måste Zäta och Paananen vara väldigt lyhörda och använda all fingertoppskänsla de kan frambringa för vilka spelare som kan komma att kunna leverera som topp-6-forwards under året.

Lutar det åt att VIK bara kommer ha fyra ovan nämnda riktigt beprövade topp-6-forwards måste man ut på marknaden för att förstärka med en toppcenter och målskytt. Om man nu vill ha en god chans till uppflyttning redan i år. Men tiden finns ännu ett tag för befintlig trupp att visa att man kan fixa det själva. Men då måste man börja producera på allvar kväll efter kväll ganska snart nu.

***

Något annat som noga måste bevakas är målvaktsspelet i VIK. Här finns annars en intressant potentiell (framtids)lösning:

Jesper Wallstedt leder målvaktsligan i hela J20 Norra före alla SHL-lags stortalanger…

snap_isAutoPosted:
1
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:404:"a:1:{i:0;a:11:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"918565109634564096";s:7:"postURL";s:59:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/918565109634564096";s:5:"pDate";s:19:"2017-10-12 19:52:43";}}";

1 Kommentar

  1. Marko

    Det är många nya i laget och en hel del spelare som kanske inte riktigt håller måttet. Men jag tror att vi får ge det tid. En månad till så får vi se läget och ifall det finns ekonomi för en eller två spetsar som iaf tillför något nytt.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Allsvenskans tacklingskung Ludvig Jardeskog klar för två år: "Riktigt stark i egen zon och duellspelet" & "JG" gjor… https://t.co/KQV4IwuSux

SvaraRetweetFavorit
Sami Tolonen - AvatarsTolonenSami Tolonen

@joooeel82 @VIKFanCentral Ja, jag vågar inte heller räkna hem JG än. 😅🙈

SvaraRetweetFavorit
Joooeel - Avatarjoooeel82Joooeel

@VIKFanCentral Och PH går rakt på mål. Älskar det! Med JG i gulsvart kommer han skapa en lugn hos spelarna. Fyfan v… https://t.co/YpkechostB

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Johan Gustafsson ser bra ut trots rost och SM-final. Vi får en skaplig målvakt kommande säsong, lär lyfta resten 5-… https://t.co/efzfndcKsM

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto