VIK fallerade i det första tuffa bortatestet mot Skövde med fortsatta frågetecken

Thomas Paananen hoppas att Leduc kan ta ett steg till. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Frågetecknen består efter en ofokuserad insats i Skövde, förlust 4-3. För varje dåligt genomförd match kommer vi närmare att eventuella beslut måste tas, om man någonstans tänker sig att detta lag ska till Allsvenskan 18/19. Men än är tiden på VIK:s sida. Smällar kommer att komma, Kristianstad föll exempelvis ikväll hemma mot Tranås med 1-4…

Laget var inte redo att spela från start och Lindelöf och Dahlbom kändes inte vakna då Skövde kunde göra 1-0 tidigt. Adam Lidström var inte heller vaken nog då han missade sin gubbe, och vred inte på skallen tillräckligt, i power play och 2-0. Dahlbom bjöd SIK på några riktigt feta returer och det kunde blivit fler hemmamål.

Mot slutet av första perioden spelade VIK bättre, men avsluten var lika dåliga som de senaste upplagorna av VIK. Åter gjorde VIK motståndarens målvakt till en världsklassmålvakt. Same old. Same old.

2-1 var inte orättvist efter bra spel av förstakedjan där Skiöld hittade Fredda J som beslutsamt bombade in pucken. VIK var ganska bra i andra perioden men avslut och skott höll alldeles för dålig kvalitet. Man kan kanske också ifrågasätta offerviljan framför motståndarens kasse.

Ojämne Pontus Holmberg tog på nytt en odisciplinerad utvisning då han höll i sin SIK:are alldeles för länge, i efterföljande PP studsade pucken olyckligt vilken tvingade Dahlbom i sidled och 3-1 enkelt i tom kasse.

4-1 sedan Dahlbom lämnades i ett friläge. Matchen var väl död men Mattsson satte turligt 4-2 via Skövdespelare och 4-3 kom efter ett beslutsamt genombrott av Marcus Bergman. Men alldeles för sent.

SAMMANFATTNING

Dahlboms något ojämna målvaktsspel fortsätter, som tidigare under de tre säsongerna i VIK för målvakten. När Dahlbom behövt visa 10-15 raka solida matcher nu kom här en tveksam insats igen med farliga returer med mera. I tre möten med topplag har nu Dahlbom noterats för 88,8 % mot Mariestad, 100 % mot Borlänge och 82 % idag, mot de sämre lagen har han dock spikat igen. Behöver helt enkelt bli lite jämnare.

Tiden krymper och Dahlbom måste snart stapla många bra matcher på varandra och få bort sin ojämnhet. Tror ett problem är att med sin stora kropp och därmed förbättringsbara rörlighet i sidled, så måste Dahlbom vara extremt skärpt i huvudet och läsa spelet extremt bra då han inte har någon större snabbhet i sidled att falla tillbaka på om han läser spelet fel.

Det svaga skyttet/avsluten fortsätter, samtidigt mötte man på nytt en stark motståndarmålvakt i Tim Hultstrand. Två fina målgivande skott och aktioner idag av Johansson och Bergman, glädjande nog i spel 5-mot-5, sedan ett ”turmål”. VIK tappade än mer i skottkvalitetsligan och ligger nu bara sjua där, är det bara otur eller tecken på något annat?

De dåliga starterna fortsätter också. Laget var inte redo att spela och hade 2-0 och en för många man på bara några minuter. Detta knut måste laget lösa.

Det saknas nog också en skridskoskicklig defensivback som skulle kunna styra upp lite mer i egen zon, om vi tänker sig att laget ska gå upp i Allsvenskan, alltså. Tror även laget behöver en allroundcenter till andra-, eller tredjekedjan för att laget ska kunna hota tillräckligt och ha tillräckligt bredd.

Spelare som Pontus Holmberg (1+1), Niclas Lehmann (0+5, -2), Kevin Weiskog (0+0) måste synas mer. Holmberg är ojämn men där gäller att ha tålamod med den unge, rätt som det är kanske det lossnar. Fredrik Hetta står kvar på ett mål, även om han bidrar på många andra sätt. Tror även Oscar Pettersson kan bättre, borde kunna synas lite mer.

Forwardsmässigt måste det gå att ut lite mer både här och där över tid. Det är egentligen bara enheten med Fredda J, Skiöld och Hetta som regelbundet etablerar riktigt tryck och gör poäng, de har också bäst +/- av forwards.

PUCKLIGAN

5

4 Fredrik Hetta – Kämpade och slet, skapar, men kommer inte till heta lägen. Klassassist.

3 Marcus Bergman – Riktigt klassgenombrott och mål.

2 Fredrik Johansson – Beslutsamt avslut.

1 Jimmie Jansson – Assist och +2. Totalt överlägset bäst i laget med +8 nu!

***

Rösta till vänster på startsidan vad du vill göra med lagbygget!

5 Responses

 1. Vimmerbyarn skriver:

  Pelle: Helt klart en poäng i den du skriver. Tänkte mest på att det kan bli tufft med avancemang denna säsong med tanke på att jag är ytterst tveksam till att Västerås rår på Kristianstad i en kvalserie.

  H-Man: Allettan bör de ta sig till. Så pass bra är de. Väl i Allettan, går 8 lag av 10 till slutspel. Det låter ju inte helt omöjligt att fixa. Sedan blir det nog väldigt tufft förstås.

 2. H-Man skriver:

  Det känns som många på centralen tror att VIK ska fixa det på första försöket. Till Allettan kommer dom gå men det kommer att bli riktigt tufft. Det blir inget allsvenskt spel den här säsongen. Dom är bra men inte så bra.

 3. Pelle skriver:

  Vimmerbyarn, lite svårt att veta vad du menar när du säger redan nu, nu på en gång eller nu den här säsongen? Misstänker det senare. Att tro att nåt skall bli enklare nästa säsong tycker jag bara är önsketänkande. Det kan ju lika gärna bli svårare eller mest sannolikt kanske ungefär lika svårt.
  Risken man tar när man skjuter upp saker är att man förlorar sina största talanger, och får börja med att ersätta de som förlorats. Därför kan man absolut inte räkna med att det blir lättare att få ett bättre lag nästa säsong. Det riskerar istället bli tvärtom, tror jag. Jag har aldrig förstått tänket att skjuta upp satsningar på framtiden.

 4. Vimmerbyarn skriver:

  En tanke….Om vi säger att ett av de Allsvenska lagen klarar kontraktet och bara en plats återstår….Då känns det lite som att Kristianstad är ett hinder från avancemang denna säsong. Då är ju frågan hur mycket krut (pengar bla) man ska bränna för att lösa ovanstående problem redan nu….

 5. Scout skriver:

  Ständigt denne Lindelöf som gör bort sig i egen zon. När ska tränaren agera och hur länge ska dessa fatala misstag få fortgå, det uppvägs inte av att han är kreativ framåt.
  Dahlbom håller inte ens mot hyfsade Div 1 lag, tyvärr är det så och hur svårt kan det vara att se det VIK?
  Målvaktsposten är halva laget så om ingen ändring sker där kan ni lika gärna lägga ner hela säsongen.