Chockerande lugn fredag & lagbyggetankar då Westerling: Södertälje > Sheffield

Styggare var det... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Jonas Westerling, som sa sig vilja flytta till Västerås och familjen, valde istället Sheffield i den allt starkare brittiska ligan. Där gick VIK miste om en klasspelare som man kanske hade lite på gaffeln, i alla fall geografiskt. Samtidigt, som Mario Lemieux sa, är dagens hockey mycket av ”a young mans game nowadays”.

Dessutom har ju VIK nästan konstant misslyckats med att värva hit gamlingar som fortfarande haft kräm kvar. Vissa av dessa har kanske sett VIK som ett ålderdomshem och ett ställe att tjäna sina sista slantar.

***

Fredagen fortlöpte annars utan att Patrik Zetterberg värvade en femma, efter två vilda fredagar. Besvikelsen har lagt sig, men laget innehåller trots allt redan nu en del, på pappret, lovande spelare och lite SHL-meriter (!). Rutin från 362 allsvenska matcher finns också.

Om vi skissar på kedjorna, allt är ju beroende av ekonomin, men om vi har förhoppningen att Zäta ska kunna få ihop ett lag som ska kunna hota de bästa Ettan-lagen:

Mr X1 – Mr X2 – Mr X3

Kevin Weiskog – Petter Mattsson – Oscar Pettersson (spelade ihop ibland i Enköping)

Jesper Andersson – Mr X4 – Manne Mattisson

Adam Lidström – Mr X5 – Mr X6

Behov: Om VIK ska kunna anses som en outsider till att kunna göra ett snabbt återtåg måste man få in en förstakedja av klass. Dessutom måste de yngre oprövade spelarna nästan samtliga utvecklas lika bra, eller bättre, än förväntat i ledande roller på seniornivå. Mycket som ska stämma således…

Kan man få in en riktigt bra förstakedja ser sedan bredden ut att kunna bli ganska bra där bakom. Drömmen vore ju om Gustav Lindberg gick att behålla. Här borde en stor push göras för att kunna ge Lindberg ett riktigt bra erbjudande. Lindberg kommer kunna sälja biljetter i vinter.

När SSK gick upp hade man spelare som Jonas Westerling, Anton Holm och Fredric Weigel, där de två sistnämnda visade sig vara riktigt vassa även på allsvensk nivå. Ändå var det på stryken att SSK inte klarade det.

Man behöver helt enkelt en förstakedja av god allsvensk klass för att ha någon chans.

Linus Svedlund gjorde många bra saker i kvalet som en få. FOTO: Rune Åhlén

Skulle Linus Svedlund, Fredrik Johansson och Marcus Bergman kunna utgöra en sådan ledande enhet? Om vi utgår från att både Svedlund och Bergman tar fortsatta kliv och att Freddan spelar majoriteten av matcherna på sitt höga max så skulle det kanske funka.

Lagen i Allsvenskan börjar också få fyllda trupper på forwardssidan, de flesta ligger runt 11-14 klara forwards, Västervik har dock bara åtta forwards klara just nu. Inte så lätt att få alltför lukrativa erbjudanden därifrån nu kanske.

Backpar:

Kenny Källström – Mr X7

Douglas Alenbring – Anton Brandhammar

Mr X8 – Mr X9

På backsidan har man redan en intressant mix; en riktig hårding i Alenbring, en rutinerad allroundare i Källström och en ung spelskicklig med SHL-meriter i Brandhammar.

Jag tror fortsatt Zäta, som han sa tidigare, vill ha en in spelskicklig rightare och en rutinerad defensivfokuserad allroundback. Jag skulle sedan också vilja ha in ytterligare en variant av Alenbring. Brutalt lagd som jag är. Nåja.

3 svar

  1. Taggen skriver:

    Dustin Johner levererade och får väl betraktas som vuxen

  2. Gert K skriver:

    VIK har inte misslyckats med att värva gamlingar, utan alldeles för många, utan problemet är att alla varit kass! Viss skillnad där!