Cupseger i Tyskland efter i stora stycken bra insats mot Kristianstad med några godbitar i Aronssons allroundspel & Göranssons bästa match – men även fortsatta frågetecken

Emil Aronsson har varit stark över hela isen. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann cupen i Tyskland efter seger mot Kristianstad med 3-2 på lördagskvällen. Därmed fick vi se VIK lyfta en pokal. Det är inte något vi sett massor av genom åren. Alltid kul och svårt att vinna troféer.

Isak Skedung utgick sjuk precis före match och Kangas fick raskt kliva in som ovan center mellan From och Lunsjö. Kangas gjorde det oväntat bra i mitten. Aronsson fick kliva upp i smärre succékedjan med Bergman och Svensson.

KIK började bäst första 4-5 minuterna. KIK har väl alltid startat matcherna i en frustande tremannaforecheck för att sedan kanske tröttna lite? Det återstod att se hur det skulle utveckla sig, men VIK kändes solida och tunga att möta i Tyskland. KIK fick aldrig riktigt igång grejerna och spelet som SHL-lag ska ha tittat på.

Sedan kom VIK igång bra. 6-4 chanser 5v5 till VIK, 3-0 PP. En ojämn Speers fixade ett PP. 1-0 fin styrning Aronsson i 5v5 efter backskott av starke Bohm. Svensson fixade sitt eget friläge men bom utan h.

From har lyft lite i Tyskland och fixade nytt PP in i andra. VIK hade fortsatt bra kontroll över hela isen då VIK försvarade sig bra som en enhet över hela plan.

Dock slarv Jansson gav 1-1 efter smånätt inspel in framför egen kasse, emellertid fint skott av Theo Nordlund i krysset efter 24.08.

2-1 då Aronsson visade styrka framför kassen och Lunsjö vispade in retur efter 33.58.

Aronsson till vänster uppehåller 1,5 KIK:are och Lunsjö blir då fri med trissan.

3-1 i PP efter en högklassig skymning av Cheek på Lindelöfskott som tydligen en annars mycket blek Kokkonen styrde in efter 39.23. Så viktigt att ha backskyttar som Lindelöf och ”front-of-net-players” som Cheek. Här är VIK mycket bättre denna säsong.

6-4 chanser till VIK i 5v5, 1-0 PP i andra. Mer KIK mot slutet av perioden. Speers skottglad, han och Salminen törstar poäng likt en vandrare i Sahara törstar efter vatten.

Cheek före 3-1, så enkelt och effektivt då man har goda backskyttar som Lindelöf.

I tredje perioden hade VIK fortsatt ganska bra kontroll fram till och med Jansson stod för en ny tavla som gav 3-2 efter skickligt spel av KIK efter 44.48.

Jansson blandade briljanta grejer med nya bottennapp och sånär nätade KIK igen efter att Jansson hostat upp en ny puck. Men mellan missarna var Jansson märkligt nog mycket skärpt med riktigt bra passningar.

Efter målet kom KIK igång mer men VIK försvarade sig bra med Bohm och Gunnarsson som förväntade förvarsgeneraler i spetsen. Bergman var på nytt fantastisk och dukade upp för Östman som bommade.

Men även KIK skapade en hel del i tredje och chanserna slutade 7-7 i 5v5. I PP hade KIK en jättechans då Ainali skickligt hittade Bajkov men JG välplacerad. VIK lyckades hålla undan och fick hissa pokalen.

SAMMANFATTNING

Mycket i försvarsspelet utan puck börjar sitta allt mer. VIK hjälpte varandra väldigt bra utan trissan och ytor och tid för KIK minimerades, vilket gjorde att VIK kunde vinna puck.

Men i spelet med puck var det lite ojämnt och ibland övermodigt, där Jansson och Frycklund chansade flera gånger för mycket och bjöd KIK på flertalet lägen och två mål. Visst måste dessa få vara kreativa, men i afton blev det för mycket av det goda.

Just disciplinen har ju varit en svaghet under Paananen på sistone. Det måste helt enkelt coachen få ordning på snarast, annars kommer nog saker hända. VIK måste ta ett kliv här med jämnare prestationer över 60 minuter utan mentala djupdykningar.

I 5v5 vann VIK chanserna med 19-15 och 4-0 i PP. Således var det lite trögt med effektiviteten igen. Men det kom i alla fall ett nytt PP-mål tack vare en ny poäng av Lindelöf.

Lindelöf har varit ojämn under försäsongen men just förmågan att få igenom skott är det få som har. Gunnarsson har ju så förtvivlat svårt med det exempelvis.

Dock gjorde Gunnarsson annars sin bästa försäsongsmatch och kommer nu, som många andra veteraner, vakna allt mer närmare säsongsstart. Vi hörde exempelvis MoDos Rihards Marenis, ifrågasatt under försäsongen, säga att han inte kunde bry sig mindre om träningsmatcherna. Det måste vi ha lite med i ekvationen då vi bedömer försäsong.

Göransson gjorde troligen sin bästa match i A-laget, bra besked av den unge backen. Smart, rörlig, puckvinnande – trivs med helgjutne Bohm. Hela 7-0 i NP för Göransson.

Just Bohm förtjänar mycket beröm för sin jämnhet och styrka i att vinna puck, plus säkra uppspel. Backveteranen har knappt gjort ett misstag under försäsongen.

Framåt levererade Aronsson 1+1 poängmässigt (borde fått en assist på 2-1-målet) och åter stark i övrigt. Det lutar åt att Aronsson blir en kandidat till bästa fjärdecenter i VIK de senaste 20+ åren. Gör inte många misstag.

Svensson och Bergman var fortsatt vassa trots att Skedung fick lämna sent återbud och alltså ersattes av just Aronsson. Svensson är verkligen bra i 5v5 och skapar chanser där, men inte lika övertygande i PP med någon ny felpass där.

Kokkonen har verkligen varit blek i Tyskland i kedja med Speers och Salminen. Den kedjan hittar ingen kemi. När Speers och Salminen lirade med Cheek var det något helt annat.

Ett fortsatt frågetecken för Kokkonen som trots allt bara gjort en riktigt produktiv säsong på HA-nivå. #88 kändes faktiskt bäst som center tidigare under försäsongen. Dock liten ”sample-size”.

Också fortsatt oklart om tekningskungen (vann 8 av 12) Speers har tillräcklig offensiv, nu poänglös i sex raka och centern tog ett steg bakåt i Tyskland, även om kanadensaren var bättre mot KIK än mot Krefeld. Det är även Salminen (poänglös), men vi vet dock att #23 kommer göra en massa assist om rätt omgivning hittas.

Cheek på nytt drivande tillsammans med Zäta och Frycklund, men den sistnämnde verkade vara lite ur gängorna (3-5 i NP) och #9 dribblade lite för mycket som siste man, och så vidare.

Så det finns mycket bra, men även en del att jobba med och analysera för Paananen och Patrik Zetterberg & Co. med två träningsmatcher kvar…

PUCKLIGAN

5 Emil Aronsson

4 Oliver Bohm

3 David Göransson

2 Daniel Gunnarsson

1 Marcus Bergman

14 Responses

 1. VIKKS skriver:

  Grattis Micke till Vlt uppdraget.👍

 2. Christoffer skriver:

  Bara att instämma, mycket välförtjänt! Grattis!!

 3. Stenberg skriver:

  Stort grattis Mikael till VLT-uppdraget! Årets viktigaste värvning, vilken miss av VIK Hockey att inte plocka in dig i sitt marknadsteam.

 4. Observant skriver:

  Stort Grattis till nya VLT jobbet Mikael.

 5. patrik johansson skriver:

  Stort grattis för jobbet pp VLT.
  Det är du så värd…
  Lycka till….det ska bli spännande att följa dig.

 6. Bozo skriver:

  Man är nöjd med att få se semifinalspel i år, men får man inte det är det avgå alla (åtminstone i den sportsliga ledningen).

 7. Jan Malmberg skriver:

  Lorek skärpning! Tror han skulle passa bättre som forward. Inte kul att ha en säkerhets risk i försvaret.Spela enkelt!!!

 8. Musse skriver:

  Är inte ett dugg orolig för forwards. Däremot finns det frågetecken i backlinjen. Det går inte längre att blunda för Janssons katastrofala spel i egen zon. Är nu skadefri och ska få träningsmatcherna på sig att visa att han hör hemma i ett Shl satsande lag. Jag hoppas det, men tyvärr tror jag inte han är en toppback i HA.

  • Mathias skriver:

   Har redan konstaterat att Jansson blir VIKs svagaste länk i år.
   Han har nog gjort sitt men kommer så länge han har ett C på bröstet få göra misstag på misstag och ändå få byta om varje match. Visst gör han ett bra arbete på sidan av isen, men det är inte där det avgörs om man lirar SHL eller inte.

 9. Jan Malmberg skriver:

  Man får det man betalar för. VIK värvar inte poängmaskiner sådana går oftast till SHL. Man får väl hoppas att något nyförvärv blommor ut . Är väl mest dom gamla vanliga som gör mål hitills. Skönt att se VSK igår bästa försvar anfall och klart bästa målskytten i superettan
  Viktor Granath. När VSK nu slarvat bort alla Viggo pengar lär väl Granath vara förlorad nästa säsong. Nu Örebro borta nästa match. Örebro nu etablerat i SHL VIK har ju inte lyckats på 22 år . Jag var 45 när dom åkte ur nu 67. Att VIK vann Elitserien 93 är väl piken i VIKs historia.

  • Björn skriver:

   Nåja, Lindelöf, Cheek och Salminen hade alla poängstarka säsonger förra året så att vi inte värvat poängspelare är faktiskt fel. Salminen var poängbäst i sitt lag i finska ligan å då brukar man klassas som poängmaskin.

   • Pelle skriver:

    Men Salminen är framspelare. Han har säkert lagt 30 mackor utan att få någon assist pga VIK saknar målskyttar.

 10. Pelle skriver:

  Har för mig att någon för länge sen (kanske en HV-supporter) tyckte att Kokkonen var en dålig värvning. Jag har inte gett upp hoppet än. Kan finnas potential. Annars har VIK ytterligare en spelare för fjärdekedjan, som det ju finns gott om.
  Och som reservcenter.

 11. C skriver:

  Är det inte ganska klassiskt att de nyförvärv som spelade i HA förra säsongen lyckas direkt när de byter lag men att de spelare som är nya i serien har det tufft i början?

  Cheek verkar ju gå som tåget poängmässigt, Boom hade väll 3ass nere i Tyskland och kokkonen har ändå gjort 3 mål på 6 matcher om jag sett rätt. Aronsson producerar också redan efter förväntan.

  De som är nya från andra ligor lyser med sin frånvaro i poängprotokollet… finns nog många paralleller att dra från tidigare år. Det visar att en sak kommer att bli superviktig.

  TÅLAMOD