Tankar inför AIK i den nästa sista träningsmatchen: Kommer det lossna för Speers & Kokkonen, 23-måls- och 40-poängs-Lunsjö förefaller underanvänd & nytt hedrande äventyr med VLT

Lunsjö då han som vanligt, lite i skymundan, gjorde mål senast. Lirarens sinne för mål är nog underskattat i VIK-land.

 

Den näst sista träningsmatchen väntar på onsdagskvällen borta mot AIK på Hovet. Det blir det andra mötet mot Richard Gynge & Co. efter 2-3-förlusten i Sura den sista augusti. AIK:s matcher:

18/8 Karlskoga 3-2 (ot)
31/8 Västerås 3-2
2/9 MoDo 1-3
7/9 Brynäs 3-5
9/9 Mora 5-4 (ot)

AIK som satsar ganska hårt, och nyligen presenterade yttern Jake McGrew som gjorde en poängmässigt bra säsong i AHL, ser ut att bli ett lag att räkna med kommande säsong.

***

Både Salminen och Skedung missade tisdagens träning (bägge är sjuka och missar troligen även AIK). Enligt, ett starkt värvande, VLT ställde VIK upp så här:

 • Cheek – Frycklund – Zetterberg
 • From – Speers – Kokkonen
 • Bergman – Aronsson – Svensson
 • Kangas – Wiberg – Lunsjö

Backpar:

 • Östman – Jansson
 • Jardeskog – Bohm
 • Göransson – Parkkonen
 • Gunnarsson – Lindelöf

PP1: Frycklund, Zetterberg, Kokkonen, Cheek & Lindelöf

PP2: From, Bergman, Svensson, Speers & Gunnarsson

***

Beskeden under Tysklandsresan var bland annat att VIK verkar ha fått fram två helgjutna kedjor i Cheek – Frycklund – Zetterberg plus Svensson och Bergman med antingen Skedung eller Aronsson i mitten (främst troligen Skedung).

Totalspelet främst utan puck var också mycket bra i Tyskland där VIK försvarade sig skickligt som en enhet och vann mycket puck över hela isen.

***

Vi väntar dock fortfarande på tydliga indikationer huruvida Speers och Kokkonen kommer bli ledande och producerande topp-6-forwards i denna SHL-satsning. Kraven är mycket höga i ”SHL2023-24”. Speers hade en tydlig dipp i Tyskland, efter fyra lovande matcher innan dess.

Väldigt spännande och viktigt var det tar vägen nu för Speers. Centerns troliga poängfrustration verkade ta på kanadensaren i Bremerhaven.

Speers har inte heller hittat någon kemi med Kokkonen, vars offensiva spets behöver dofta lite mer 24+14 i BIK än som varit fallet tidigare.

***

Vi ser också att trots att centern Skedung saknas verkar det som att både Cheek och Kookonen får agera yttrar mot AIK, med Kangas (!) som möjlig fjärdecenter, precis som mot KIK senast. Vilket den sistnämnde gjorde bra.

Det gör att sammantaget skulle det inte förvåna om nästa nyförvärv kan vara just en riktigt spetsig forward, helst lika bekväm som center som på en kant (om man får drömma).

Det skulle göra VIK mycket bättre rustade för skador centralt och dessutom täcka upp om Speers och Kokkonen nu trots allt inte riktigt kan hitta den där offensiva spetsen som kommer behövas för att ta VIK till SHL.

Men gällande fortsatt poänglöse Speers tänker nog optimisten att en viss Kalle Östman gjorde magra 1+0 på sex träningsmatcher mot allsvenska lag 18/19 (dock fem poäng på två matcher mot Sura och Köping i Proofdoor Cup).

Sedan gjorde Östman också bara 1+1 och var -2 de första sex seriematcherna innan den tidigare defensivcentern hittade allt mer offensivt stäm och självförtroende och landade på 46 poäng totalt.

***

Annars tycker bloggen fortsatt att den så offensivt begåvade Alexander Lunsjö (gjorde åter mål senast) verkar underskattad av VIK-ledningen.

Yttern får förvånansvärt lite istid för en spelare som under sina senaste 87 serie- och slutspelsmatcher i VIK gjort 38 mål och 30 assister för 68 poäng med fina +25.

Det poängsnittet (0,78) motsvarar 23 mål och 17 assist på 52 matcher. Spelare med sådant sinne för mål och poäng växer verkligen inte på träd.

Dessa siffror blir ännu mer imponerande med tanke hur lite PP Lunsjö fått generellt. Om Kokkonen inte kommer igång hoppas undertecknad att Lunsjö får en ärlig chans som topp-6-forward och i PP.

Jag vet att Lunsjö inte kanske är den som imponerar mest i gymmet eller i löparspåret. Men det är på isen allt räknas.

***

Återstår också att se om unge backen David Göransson får chansen igen att följa upp sin strålande insats i Tyskland. Särskilt lyste Göransson mot Kristianstad.

VIK behöver även att yngre spelare tar rejäla kliv för att riktigt hota mot SHL. Det har vi kanske talat för lite om.

***

Till sist har undertecknad hedrande nog blivit värvad till VLT och den nya Podcasten om VIK. Ska även bidra där med lite annat. Det blir skönt att mer regelbundet få en liten slant för all tid man lägger och lättare att förklara engagemanget för familjen.

Bara det att proffs bildsätter och kommer med feedback på ens artiklar är stimulerande. Kul att VIK får mer uppmärksamhet i resan mot SHL. Häng med!

5 svar

 1. Söderlövare skriver:

  Ett stort grattis till jobbet på VLT!
  Det är du värd med alla intressanta inlägg som du har skrivit!
  Du har ett stort hockeyöga och kan förklara det du ser också.
  Att jag även som supporter av en seriekonkurrent(Björklöven) tycker det är läsvärt här måste vara ännu ett strå i hatten:)

 2. Strutas skriver:

  Minns när jag spelade fotboll och som forward tyckte det var viktigt att få slå straffarna. Även om ett straffmål är mycket enklare att göra så räknas det lika i statistiken plus att självförtroendeboosten är stor vilket leder till fler mål i det vanliga spelet.

  Med det vill jag ha sagt att om man fortsätter latja runt med Salminen på alla positioner i PP förutom där han är van vid att spela så kommer poängen förmodligen att utebli och i 5-5 också. Varför värva en spetsspelare och inte ge honom chansen på sin bästa position?

 3. Peter T skriver:

  Vad innebär det nya uppdraget på VLT,
  läggs bloggen ned iom det?

  • Mikael Norén skriver:

   Bloggen fortsätter som vanligt, men blir regelbundna gästspel hos VLT.