Segt VIK vände sent 0-2 till seger 3-2 borta mot AIK då Marcus Bergman startade comebacken med en patenterad målgivande långåkning då ungdomar gladde

Marcus Bergman avslutade VIK:s comeback med en soloprestation. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vände sent 0-2 till seger 3-2 under sista fem borta mot AIK på onsdagskvällen. Marcus Bergman startade comebacken med en imponerande målgivande åkning. Och det blev därmed den första vändningen av VIK på väldigt länge.

Annars var VIK utan Frycklund är inte så kul denna gång heller. Mycket blek förstaperiod. Frycklund, Bohm, Salminen och Skedung, alla sjuka utom Bohm som har lättare skada.

Och Lukas Zetterberg, plus någon till, klev av matchen tidigt i andra. AIK saknade Bagenda, Zion Nybeck, Deilert och nye McGrew.

Ian Blomquist, DG och From bland få bra inledningsvis. 17-årige Gustaf Kangas direkt bra puckstöld, respektlös i en lovande debut. 1-0 till AIK i PP efter suspekt försvar Parkkonen med en lite otydlig stick-on-stick. 4-1 chanser AIK 5v5.

I andra perioden utökade AIK till 2-0 tidigt. Sedan var VIK lite bättre och skapade en del. Men sändningen hade mycket störningar i andra perioden så vi får hoppas att SportExpressen ersätter för utebliven leverans.

I tredje perioden var det 2022 igen för Expressen och sändningen funkade. Speers försökte verkligen komma ur sin poängtorka och bröt in på mål, men fruktlöst.

From gjorde sin bästa match på länge och dukade upp igen för Speers, men skottet utifrån räddades. From serverade även Östman, men backen sköt inte direkt och chansen rann ut i sanden.

VIK skapade faktiskt en hel del och en stark Aronsson skapade ett fint läge för Parkkonen. From var verkligen på spelhumör och dansken fixade gata för Svensson i PP, men skottet tog i ribbkrysset.

Till slut fick VIK utdelning då Bergman slog på raketmotorn och distinkt satte 2-1 efter en imponerande åkning över mycket is efter 55.22. VIK var nu på gång.

Tror det var Wiberg som hittade Östman i djupled (men Kokkonen fick assisten) och defensivbacken fick en oväntat bra träff i krysset i skäret fram till 2-2 efter 56.04.

Gunnarsson stod för ett bra uppspel som tvingade Nickl att fälla Lunsjö. I efterföljande PP fick Lindelöf åter igenom ett skott. Cheek visade på nytt prov sin fina förmåga att stå precis mitt i ansiktet på målvakten och 2-3 låg i nät efter 58.07.

SAMMANFATTNING

Det var inget vidare gulsvart spel under långa stycken. VIK verkade ha 18 timmar buss från Tyskland i benen. Plus att trots allt flera nyckelspelare saknades.

Men Mathias From gladde verkligen med hela 7-0 i NP. Dansken verkar sugen att motbevisa tvivlarna, inklusive undertecknad, efter en ojämn fjolårssäsong och petning i slutspelet. Emil Aronsson gladde också som en oerhört nyttig tvåvägscenter, nu högre upp och smart i PP.

Det syns att SHL-meriterade Aronsson gjort över 30 poäng i HA någon säsong tidigare, då centern är klok med pucken och åter skapade framåt.

Ganska nyss nyligen blott 17 år fyllda centern Gustaf Kangas visade att han är en stor talang. Kangas den yngre var rörlig och orädd över hela isen.

Mycket spännande powerforwarden Casper Nässén fick också göra debut.193 cm Nässén har fina fötter, storlek och verktyg och fick några byten.

På tal om unga spelare gjorde Ian Blomquist en ny fin match i kassen och räddade VIK första halvan från ett större underläge. Ian stod för briljanta räddningar på chanser för Dvorsky och Flood.

Ludvig Östman fick kröna en stark insats med ett vackert mål och verkar vara på G tillsammans med Jansson och Gunnarsson. Lindelöf fortsätter producera poäng utan att imponera i övrigt.

Häftigt det utrymme Cheek tar sig framför kassen då amerikanen ofta står p-r-e-c-i-s i ansiktet på motståndarmålvakten. Det gav ett nytt mål i afton och backar verkar nästan ibland tveka att ge sig in och brottas med #13, för de vet hur jobbigt det blir…

Vi måste ha med oss att det bara är försäsong. Men fortsatta frågetecken om verkligen Kokkonen och Speers kommer kunna leda laget offensivt mot SHL som topp-6-forwards efter två nya ganska ojämna insatser mot AIK.

Speers kämpar och sliter men verkar allt mer frustrerad efter sju poänglösa matcher (där de fyra första matcherna var klart bäst), och frågan är hur mycket precision och känsla som finns där och hur snabb reaktionstiden är sista tredjedelen in mot mål.

Denna försäsong har verkligen inte heller hjälpt Speers offensiva självförtroende – med lite flyt kunde det blivit ett mål i afton.

Den osäkerheten kring Kokkonen och självförtroendeletandet för Speers kommer nu föras över in i grundserien. Så Z har ju inget att förlora på att börja scanna marknaden för en beprövad spetsytter/center redan nu. Kraven är höga i SHL 2023-24.

Men det är ju inte heller uteslutet att bägge eller någon kommer igång senare som tänkt. Frågan är hur mycket tålamod Z har med Speers och Kokkonen, som oavsett i alla fall kommer bli nyttiga spelare längre ned. Men just i topp-6-roller är kraven gigantiska nu.

Apropå tålamod slog Anton Svensson åter bort minst tre puckar i PP. Det är märkligt hur mycket bättre Svensson är i 5v5 jämfört med i PP. Nu är det dags att testa någon annan i PP i den spelfördelande positionen vid höger halvsarg.

PUCKLIGAN

5 Marcus Bergman

4 Ian Blomquist

3 Mathias From

2 Emil Aronsson

1 Ludvig Östman

8 svar

 1. Pelle skriver:

  Jag håller fast vid vad jag tyckte igår efter att ha sett repriserna på målen, att det är Lindelöf som gör sista målet. Cheek hinner aldrig röra pucken förrän den är inne. Men VLT verkar hålla fast vid den officiella versionen.
  Men däremot så gör han ju en helt avgörande skymning, och kommer att bli väldigt nyttig för VIK.

 2. Musse skriver:

  Som sagt är det försäsong och det kommer nog ta lite tid att spela in de nya. Cheek är väl den som kommit in bäst hittills. För Speers är ju allt nytt med stor rink och nytt land. Tekar bra och jobbar hårt så lite tålamod kan han väl få. Roe dömdes ju ut av många i början förra året men växte när han fick koll på hur det funkar här. Sen verkar ju en del i de två topplinorna ta det lite chill i försäsongen. (Lukas och till viss del Fryklund) har väl inte direkt öst in poäng. Medans de som vill upp i hierarkin kör på hårdare för att visa upp sig. Personligen tror jag det är backsidan i första hand som kommer förstärkas av ett eventuellt nyförvärv.

  • Bozo skriver:

   Tar tid att lära sig HA. Påstås vara helt unik sorts hockey som spelas där. Snabb, svensk/kompetent men inte riskminimerande som i SHL.

 3. C skriver:

  Tungt att lira utan 2 ordinarie centrar, där har VIK endel att jobba med för precis som du skriver Micke så känns det väldigt fattigt så fort Fryklund är borta.

  Jag har varit väldigt skeptiskt mot From men såna här matcher när inget funkar kan han vara guld värd ”om han har rätt dag”. Bäst förmåga i VIK att åka rakt igenom motståndarlagen.

  Sen är PP2 fortsatt helt jävla bedrövligt. Otroligt att 5 st heltidsproffs i ett tilltänkt topplag som VIK inte ens kan åka in i motståndarnas zon och ställa upp och börja passa runt pucken. Igår var väll bara en av spelarna som är tänkt att spela där borta (Salminen) men åter funkade inget. Läge att bänka hela de gänget kanske? Här har VIK verkligen nått att jobba på. Att få PP2 att funka iallafall skapligt är förmodligen helt avgörande för vilken placering vi ska få i serien.

  PP1 går dock in och avgör matchen trots att Fryklund (även Zetterberg på slutet) saknades. I PP1 har man en tydlig spelidé som alla i laget känner till och då är det enklare att ersätta en enskild spelare då alla de andra vet vad de ska göra.

  • Pelle skriver:

   Aronsson visade vid målet att han kan styra upp ett PP.

   Sen borde man träna på PP mycket mer.

 4. Calle skriver:

  Jag funderar på om HA har anlitat expressen för att lösa de sviktande publiksiffrorna i hallarna? En totalkass produktion med ständiga störningar och uteblivna repriser kanske är det som får folk att resa sig från TV sofforna och ta sig ner till hallarna igen 😉

 5. Simon skriver:

  Finns ingen poängliga för försäsongen att tillgå ?
  Tråkigt att vi inte fått igång Speers offensiva produktion. Syns att den killen har extremt mycket hockey i sig. Bara hoppas tålamodet finns och att han blommar ut under serielunken

 6. Bozo skriver:

  PP ska man förtjäna och spela sig till, kräver självförtroende. Inte gå på gamla meriter/rykten. Är man inte bäst i laget i 5m5 så ska man inte heller lira PP.