Frycklund dominerade då Lunsjö åter var vassast per offensiv enhet då VIK brände en hel del lägen efter 30 bra minuter mot Västervik där Kruse glänste i kassen

Mikael Frycklund lämnar. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann hemma med 3-2 efter straffar mot Västervik på fredagskvällen i den åttonde och sista träningsmatchen. Matchvinnande straffen slogs in av väldigt målfarlige Alexander Lunsjö, då många andra åter brände för många heta lägen.

VIK saknade Zetterberg (träffades av skridsko olyckligt mot AIK, men ska vara nära spel), Parkkonen (har tydligen länge dragits med något övergående och vilades för att äntligen kunna maxa i premiären) och Aronsson (ska inte heller vara allvarligt).

VIK stod för bland de bästa perioderna under försäsongen i första akten. Men bara 1-0 efter 9-4 chanser 5v5. Salminen äntligen en assist efter bra skott på spelvändning Kokkonen där #88 visade det vassa skottet som gav 24 mål den där säsongen i Karlskoga.

Frycklund var spelsugen och Skedung fortsatt riktigt bra och frågan är om Salasonen någonsin haft en bättre försäsong?

Frycklund, Lindelöf (fin pass Salminen), From, Jansson (bra pass Gunnarsson) brände feta lägen. From bra i PP till Frycklund (”Z-varianten” ni vet), men Frycklund satte backhand i hallens tak (via ribban). Kruse på bettet i Västervik-kassen första matchen tillbaka i Västerås.

VIK tappade dock spelet helt i andra perioden. 3-6 chanser 5v5 till Västervik till åter hyggligt importstarkt Västervik ledda av Marcus Vela.

Vid 1-1 öppna landskap framför JG då Lindelöf helt glömde bort att försvara och stirrade ut någonstans, och Gunnarsson var åter för passiv runt stackars JG. 2-1 läckert av het Skedung på backhand efter fin passning Svensson. Åter passiv Gunnarsson (här måste Paananen ryta i) framför JG vid 2-2, alldeles för enkelt.

VIK kom ut bra i tredje perioden och var spelförande i sista igen, även om Västervik kom lite mer mot slutet. Men Kruse riktigt vass. Salminen och Frycklund skapade mycket i PP. Västervik kontrade lite och 3-4 chanser 5v5, 5-0 PP-chanser VIK. Flera stekheta chanser brändes.

Under förlängningen matchades Salminen fortsatt hårt, helt rätt att ge spelgeniet massor av förtroende för att kunna växla upp ännu mer. Svensson dukade upp för Lindelöf som dundrade ett skott i virket.

Under straffade bommade Salminen och Svensson, samtidigt som skärpt JG tog Loggins, Hagelins straffar. Som vanligt var Lunsjö mest effektiv och sköt högt då nog förre lagkamraten Kruse förväntade sig en låg Lunsjöspecialare.

SAMMANFATTNING

Västervik har åter lyckats hitta ett gäng ganska intressanta importer: Några korta ord om dessa baserat på kvällens match, då det ju alltid är viktigt med att hitta rätt importer och dessa har ju skapliga meriter nästan allihopa:

  • Marcus Vela bra och smart med pucken, inte så snabb – men skicklig. Gjorde nytt mål för sitt åttonde under försäsongen då DG inte var vaken nog framför kassen.
  • Alexis D’Aoust väldigt bra fötter, men frågetecken för skillsen.
  • Troy Loggins allround, bra för att ha missat hela förra säsongen. 1+1.
  • Ian Edmondson snabb, men hur är det med skillsen för backen?
  • NHL-meriterade backen Daniel Brickley stor och stabil, inte den kvickaste. Solid passningsspelare.
  • Forwarden Grayson Pawlenchuk färgade minst, kanske lite klen?

Över till Gulsvart. Bitvis slog VIK på bra fart och kvalitet denna afton i genrepet inför premiären om en vecka. Det blev totalt cirka 40 bra minuter och 20 dåliga.

Sen kan vi inte förvänta oss att VIK ska dominera hela matcher mot något lag i denna serie. Däremot kan vi förvänta oss att VIK vinner dessa matcher.

Ibland kanske vissa har lite väl skeva och höga förhoppningar spelmässigt, men så funkar det inte riktigt i verkligheten. Det kommer handla om att göra detaljer bäst. Som alltid, även om VIK har ett bättre lag på pappret än på länge. Den bredare spetsen kan förhoppningsvis göra alla dessa små detaljer lite bättre. Det lilla gör det stora.

Totalt vann VIK chanserna med 15-14 i 5v5 (då Västervik kontrade bra och skapade en del dubbelchanser) och 9-6 i PP-chanser till VIK.

Därmed har VIK ”vunnit” antalet skapade chanser i varenda träningsmatch – visst, kanske för att undertecknad är enögd, men försöker verkligen undvika det. Bloggen ger hellre motståndet en chans för mycket än för lite. Så det är något att ta med sig från en annars lite ojämn försäsong.

Mest glädjande var att se Skedung fortsätta spela topphockey (hela 9-1 i NP) tillsammans med Bergman och Svensson. Det måste vara en av seriens bästa ”tredjekedjor”. Kan Skedung fortsätta så här kommer 25-åringen pressa uppåt i hierarkin.

Och Frycklund var i sitt esse och så där vass som få centrar kan vara i denna liga med 11-2 i NP. Nu hittade också Frycklund igenom boxen med nyvunnen precision med snabba direktpassar som From (på Z:s plats) inte lyckades förvalta då Kruse var fantastisk.

Salminen var fortsatt en chansskaparmaskin, främst i PP med hela 10-2 i NP. Nu borde också 34-åringen fått en assist på Kokkonens 1-0-projektil, om än en turlig sådan. Men turen följer ju den skicklige över tid.

Speers var fortsatt en värdefull tekningsmaskin (65 % vunna på 20 tekningar), men kanadensaren var fortsatt ojämn med 5-4 i NP.

Och med lite god vilja och VIK-hjärta kanske vi kunde se lite kemi skapas med Salminen och Speers, även i PP, då de åtminstone i teorin bör passa bra ihop då Speers vinner massa tekningar och puck, som finländaren sedan får förvalta med geniala passningar. Lite små tendenser kunde man se där. Kanske.

Paananen toppade laget i slutet då Salminen fick ta Froms plats i PP. From var på nytt mycket aktiv och är ett orosmoment med sin fart, men det skulle vara önskvärt om den vindsnabbe yttern kunde ha lite mer kontroll. Då skulle det bli hur bra som helst.

Men hursomhelst skapar Froms fart och rörlighet öppningar för medspelarna att hitta ytor och #20 är en utmärkt joker i truppen.

Kokkonen leverade ett hårt handledsskott i mål bakom en stekhet Kruse, och då är det svårt att klaga. Kan Kokkonen fortsätta leverera ett sådant skott varannan match kommer det bli frid och fröjd.

I energikedjan gjorde Kangas (åter som center!) åter ett gott dagsverke mellan Lunsjö (osynlig men åter straffmål – och målen räknas och är överlägset viktigast såklart) och en stark Wiberg, som nog gjorde sin bästa träningsmatch efter en relativt anonym försäsong.

På backplats gjorde Lindelöf sin kanske bästa träningsmatch med 5-2 i NP. Några vassa passningar och #66 var nära under övertiden med en kanon i ribban. Ludvig Östman var fortsatt mycket stabil.

David Göransson kunde inte riktigt återuppliva sina magnifika Tysklandsturné, varken före eller efter, och förefaller vara åttondeback just nu. Daniel Gunnarson fortsatt mycket bra i uppspelen, men även fortsatt uddlös i PP och loj framför egen kasse.

Just lojheten framför egen kasse (som vid 2-2-målet för Vela) borde vara enkel att fixa i teorin kan man tycka. Här måste backcoach Fagerlund jobba hårt med DG.

Till sist visade Lunsjö sitt utmärkta och välplacerade skott vid den avgörande straffen. Som undertecknad sagt både i VLT:s nya hockeypodd och under kvällens sponsorevent före match har inte VIK riktigt råd att ha en av lagets mest naturliga målskyttar så långt ner i hierarkin.

Hur mycket skulle inte Lunsjö förvalta exempelvis Salminens passningar i PP? Det är värt att testa. Eller?

PUCKLIGAN

5 Mikael Frycklund

4 Isak Skedung

3 Sakari Salminen

2 Jesper Kokkonen

1 Filip Wiberg

1 svar

  1. Musse skriver:

    Såg inte Speers på bänken i slutet. Utgick skadad? Nån som såg vad som hände?