Försäsongens poängliga där Trevor Cheek segrade & isbitar från försnacket med sponsorer inför Djurgården i premiären: ”Vi har frågat Salminen hur han vill styra PP”

Trevor Cheek var alldeles för ensam. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Försäsongen är slut efter långa veckor. Det blev till slut fem segrar på åtta matcher. Målskillnad 22-20:

18/8 Vita Hästen 1-4
24/8 Djurgården 3-2
31/8 AIK 2-3
2/9 SaiPa 2-3
9/9 Krefeld 5-2
10/9 Kristianstad 3-2
14/9 AIK 3-2
16/9 Västerås – Västervik 3-2 (straffar)

***

Trevor Cheek vann försäsongens poängliga. Har försökt granska video och delat ut ”egna” assister. Men från Tysklandsmatcherna får jag lita på den officiella statistiken och minnet då jag inte hittat highlights:

Tungt offensivt för Speers alltså. Kanadensaren köpte sig inte tid poängmässigt under försäsongen att visa att han är en legitim no.2-center i ett SHL-satsande lag.

Så nu blir de första 5-10 matcherna i Allsvenskan ännu viktigare att Speers snabbt tar offensiva steg, likt exempelvis vad Kalle Östman gjorde 18/19.

Dock vann Speers hela 76 av 117 tekningar i bloggens egen specialbevakning i alla matcher, vilket ger fantastiska 65 % vunna. Förra året vann Robin Johansson i Mora hela grundseriens tekningsliga klart på 64,1 %. Tvåa var hyllade Felix Girard i Björklöven på 61 %.

Om vi fortsatt ska försöka leta positivt är ju faktiskt är Speers inte är direkt lastgammal som född 1997. Så det talar kanske lite för att viss utveckling möjligen kan ske jämfört om man är runt 30. Men likväl måste kanadensaren snart visa dessa steg och produktion.

Jag ställde också en fråga till Patrik Zetterberg om Speers i fredags på ett sponsorevent med VIK för nedsläpp. Z svarade att de jobbar hårt med att få Speers att kunna ”pulsera spelet mer och inte maxåka hela tiden”.

Men att det kan vara lite svårt då Speers är så enormt tävlingsinriktad och verkligen vill maxa hela tiden. Gällande jämförelsen med Kalle Östman sa Z att de kanske lite påminner om varandra gällande exempelvis storlek och tävlingsskalle, men att det skiljer sig i annat gällande exempelvis klubbfattning.

***

Annars var det intressant att höra Z berätta om att de frågat Sakari Salminen hur han vill ha det i PP, sunt nog. Tydligen ska ”Salmisen” (som det ibland står på finska, kanske någon kan förklara – ett smeknamn?) mest varit bakom förlängda mållinjen.

Det syntes också i sista träningsmatchen mot Västervik att Paananen öste istid och förtroende på Salminen för att få igång den så välmeriterade yttern än mer.

Överhuvudtaget blir det spännande att se hur lagets många veteraner (VIK är äldst i serien – och även i topp gällande storlek – tyngd/längd) kommer ta sig an serien, jämfört med nu under en ojämn och väldigt långt och halvtrist försäsong.

Det skulle inte förvåna om det blir en avsevärd kvalitetshöjning. Detta redan med start på Hovet då det lär vara mycket publik mot Djurgården. Då lär VIK:s många veteraner tända till ordentligt. Och det lär verkligen behövas då det ju finns några bra veteraner i DIF också…

9 Responses

 1. Jan Malmberg skriver:

  VIK kan inte räkna med att gå upp i SHL när man tar in icke poäng producerande spelare i laget ( Speers, Kangas med flera. Kangas har aldrig imponerat på mig. Malmö imponerande på mig därimot botten tippade vann med 5-2 borta mot Skellefteå AIK. Håller med Åbonden och Mikael Noren( ny på VLT) angående Center krisen. Blir intressant mot Djurgården borta det är upp till BEVIS föt VIK!!! Angående ”Salmis” Börjes bror Stig Salming kom.till våran verkstad när vi tillverkade rökrenare. Börje var väl upptagen när han gjorde reklam för den. Fick autograf senare i hans memoarer känner en som bott granne med honom i Vaxholm 🏒🥅

  • Klas skriver:

   Nåja, det är nästan precis lika viktigt att inte släppa in mål i ishockey som det är att göra mål framåt så exakt alla i VIK behöver inte producera poäng. Om tex Fryklund gör 25 PP poäng under säsongen och Kangas bara är inne på 10 mål bakåt i boxplay så har vi en bra kombo för Fryklund ska absolut inte spela boxplay trots att han är en poängmaskin.

 2. sudden13 skriver:

  Salmisen är samma som Anderssons, alltså en böjningsform. T.ex Salmisen nopeus = Salminens snabbhet

 3. Eskil skriver:

  Stämmer , man böjer namnet så på finska i vissa lägen. Tex som i Sverige med mitt , eskil , som blir tex Eskils när man ska förklara nåt medans på finska skulle de bli eskilin.

 4. Gunnar Sundman skriver:

  Salmisen är troligen en böjningsform av hans namn. Fråga pannan om det, han borde veta.