Tidiga tankar inför Djurgården då tisdagens träning troligen sa mycket om hur VIK kan se ut inför 7000+ på Hovet – på pappret en massa offensiv nu satt i samma kedja

Sakari Salminen. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Nu börjar det närma sig premiären på fredag borta mot Djurgården. DIF har redan sålt 7000 biljetter. Det blir därmed ett mäktigt hemmatryck direkt borta att hantera för Speers och Salminen i det första smakprovet av allsvensk ishockey för bägge.

Det blir således ingen mjukstart. Inte alls. ”Nya VIK” kastas direkt till vargarna i en av Europas mest högljudda arenor då DIF spelar.

***

Intressant att ta del av nya kedjor under tisdagen enligt VLT:

 • Salminen – Frycklund – Zetterberg
 • Cheek – Speers – Kokkonen
 • Svensson – Skedung – Bergman
 • Lunsjö – Aronsson – Kangas

Extra: From, Wiberg

Återstår att se hur Salminen passar med Frycklund och Zetterberg. Så mycket ren offensiv potential har i alla fall VIK inte haft i en kedja på pappret, ja, kanske sedan LÖK-kedjan, om vi slarvigt tar något från minnet? Men sedan ska det funka i praktiken också.

Zetterberg och Frycklund är hursomhelst lagets klart mest offensivt begåvade och meriterade poängspelare, smarta och skickliga nog att vara med på Salminens högklassiga passningar, och vice versa.

***

Sedan är kanske medicinen för att få igång Speers igen att sätta NA-kompis Cheek i samma kedja igen. I alla fall testas det. Dessa två var riktigt bra tillsammans mot just DIF under försäsongen (dock med Salminen som tredjelänk då).

Återstår att se hur Kokkonen kommer se ut då det drar igång. Det blir en verkligen nyckel (tillsammans med hur Speers utvecklas) om VIK ska ta ett steg till. Z sa på VIK.se att Kokkonen måste inse hur bra han kan vara offensivt och ta mer plats.

***

Sedan, helst efter att topp-2-kedjorna varit inne och mjukat upp motståndet (och vice-versa), kan VIK skicka in en svårspelad tredjekedja:

Detta med så värdefulla allroundkillarna Skedung (varit bättre än någonsin under försäsongen) och fart- och fysmonstret Bergman (36 poäng totalt ifjol) med lurige Svensson, som gjort mäktiga 39 mål och 48 assist för 87 poäng sina senaste 96 allsvenska matcher.

Det kan bli mycket att hålla reda på för motståndarna o-m denna ensemble av topp-9-nio forwards lever upp – som i de bästa av Z-drömmar.

***

Och! I Aronsson får målfarlige Lunsjö en bra allroundcenter som kan skapa klart mer framåt än den genomsnittlige fjärdecentern. Den offensiva bredden är svår att klaga på:

Lunsjö (just nu alltså en fjärdelinaspelare) har under sina senaste 87 serie- och slutspelsmatcher i VIK gjort hela 38 mål och 30 assister för 68 poäng med fina +25. Det motsvarar 23+17 för 40 poäng på 52 matcher.

Och tunge fjärdecentern Emil Aronsson, trots allt bara 26 år fortfarande, gjorde som 21-åring nästan 40 poäng på 60 matcher totalt då Mora gick upp SHL 2016-17.

Unge BP-specialisten Kangas verkar i detta nu vare före ojämne From och Wiberg, som också kanske ännu är lite ojämn. Lite förenklat kan man säga att jagar VIK mål så spelar From/Wiberg före Kangas, men för att försvara ledning är Kangas troligen bäst lämpad.

***

Backparen enligt VLT:

 • Lindelöf – Bohm
 • Jansson – Jardeskog
 • Östman – Gunnarsson
 • Göransson – Parkkonen

Det har också gjorts om en del i backparen. Lindelöf har inte varit så bra i egen zon och får nu hjälp av mycket stabile Bohm.

Lindelöf har möjligen tappat lite defensivt sedan #66 hade klart bäst plus/minus (+20) i VIK genombrottssäsongen 18/19. Minns då att bland andra förre VIK-tränaren Torbjörn Rohlin berömde Lindelöfs lyft i egen zon.

***

Jansson och Jardeskog blir ett eldigt backpar där båda gillar att ligga på gränsen på olika sätt. Kanske tvingar det den ene att ta lite mer ansvar för den andre?

Östman och Gunnarsson var bitvis ett strävsamt backpar ifjol. Gunnarsson behöver upp i bägge slutzonerna med avseende på vaksamhet och precision, men i uppspelsfas är #61 nog bäst i laget.

Östman har knappt gjort ett enda misstag under försäsongen och imponerar minst lika mycket som vid denna tidpunkt som ifjol, trots högre förväntningar nu.

Göransson har glänst i någon match under en annars ganska tyst försäsong. Parkkonen har alltså lidit av ett tidigt skott på foten, vilket gör att vi ännu inte troligen sett det bästa av den tidigare poängkungen i DEL2, ECHL och 26-poäng i förhållandevis starka ICEHL.

***

PP1 enligt VLT:

 • Cheek (framför mål)
 • Zetterberg – Kokkonen – Frycklund
 • Lindelöf (point)

Här fortsätter det på samma sätt, där Cheek och Lindelöf lyft spetsen här på olika sätt. Återigen en nyckel hur väl Kokkonen lyckas här, väldigt svårbedömt ännu gällande 88:s spets i ett SHL-satsande lag. Men senast mot Västervik stod yttern för ett högklassigt skott i mål som få klarar.

PP2 enligt VLT:

 • Bergman (framför mål)
 • Salminen – Speers – Svensson
 • Gunnarsson (point)

Kan VIK få allt att funka efter Salminens PP-pipa (#23 hade nästa flest PP-assist i hela Liiga ifjol) kommer VIK bli så mycket mer svårslagna än ifjol. Kan Bergman inspireras av Cheek gällande hur man står framför kassen?

Men då måste omgivningen verkligen lyfta och börja förvalta Salminens alla passningar…

2 svar

 1. Bengan skriver:

  Gåta att Wiberg inte går in före Kangas, Wiberg kan väl lära sig deffen om han får spela kontinuerligt?

  • Dennis skriver:

   Wiberg kan absolut lära sig men jagar man topplats i serien ska de bästa just nu spela och Kangas roll är 90% att stänga ner motståndarna. Wiberg kommer nog bli en offensivare hockeyspelare så helt rätt att inte spela Wiberg före Kangas i fjärdekedjan just nu. ”Lära sig” får man göra i nått farmarlag.