Dahlbom och hårt slit tog spänt VIK till seger och söndagsavgörande mot Mariestad

Marcus Dahlbom (bäst i hela Ettan?) och VIK-defensiven är segervapen som få andra lag verkar ha. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Ett spänt VIK vann med kniven mot strupen med 1-0 hemma mot Mariestad i match 2 under lördagen. Stödet från drygt 3000 på läktaren bar VIK till en seger. Jimmie Jansson blev matchvinnare efter bra förarbete av Conny Strömberg och Pontus Holmberg.

Det var ganska jämnt där Mariestad dock ofta tog sig igenom mittzon på ett bra sätt men där VIK slet hårt och fick pucken ganska snabbt ur egen zon. Gästerna har en antal riktigt spelskickliga lirare som kan skapa chanser ur ingenting.

BOIS har dessutom lite mer offensiva nyckelspelare friska och i mer inspelade enheter på forwardssidan. Tiden kanske talar för VIK i det hänseendet.

I första perioden skapade Mariestad ett antal riktigt farliga chanser där VIK kom undan tack vare uppoffrande spel. VIK hade också en del chanser men Tobias Sandberg är en stark målvakt som inte bjuder på mycket.

Marcus Dahlbom klev åter fram när det verkligen gällde och rånade bland annat smarte Douglas Lögdal i andra perioden med en fantastisk räddning på ett närskott. Enköpingskedjan med Weiskog, Pettersson och Mattson var återförenad och gjorde varandra klart bättre. Petter Mattsson visade efter en skadefylld säsong verkligen glöd och verkar ha potential som energispelare också, där det inte skadar att han har så bra händer dessutom.

1-0 kom i power play sedan Dahlbom gjorde en strålande räddning varpå den dynamiske Pontus Holmberg direkt hittade Conny Strömberg som fick det att se enkelt ut då han dukade upp för Jimmie Jansson som avslutade snyggt i fart efter en riktigt fin långrusch.

I sista perioden var VIK spända och tappade spelet men man slet föredömligt utan puck. Sista skottet gick i stolpen efter att domaren plötsligt hittat ett power play åt gästerna.

Annars var det inte så mycket kemi offensivt, vilket man inte heller kanske kan begära i en sådan här speciell match. Joel Werner och Robin Nilsson är för övrigt två backar med brant stigande formkurvor. Troligen släpper mycket nervknutar nu och VIK kan spela ut mer under söndagens helt avgörande match 3.

PUCKLIGAN

5 Marcus Dahlbom

4 Jesper Appel

3 Robin Nilsson

2 Morgan Hassel

1 Pontus Holmberg

7 Responses

 1. KIK supporter skriver:

  Ska bli kul att få se KIK mot Västerås. Dock hade jag hoppats på att man hellre valt Krif. Tror det blir riktigt tufft att ta sig vidare på Västerås bekostnad. Det finns ju en helt annat hockeykultur och tradition hos er.
  En annan intressant notering jag gör bland kommentarerna här är att det verkat vara orättvis bedömningsnivå av domaren. Konstigt nog så är det en känsla jag också fick i Kristianstads möte mot Tranås. Trots att man är det spelförande laget och trots att man möter ett lag som grisar mycket mer så syns det inte i utvisningstatistiken. Men det är kanske just det som gör att ett lag som inte har riktigt samma kapacitet ändå kan få till så täta och jämna matcher.
  Därför ska det bli väldigt kul och intressant att få se två lag som kommer vilja föra matcherna och vara konstruktiva. Må bästa lag vinna och inte låta en inkonsekvent domare vara det som fäller avgörandet.

 2. Jocke skriver:

  Igår förbrukade Västerås sin tur och Bois vinner idag.Tycker Västerås hade fördel av domaren.Men domaren var dålig åt båda håll.

  • robert jonsson skriver:

   Ja du Jocke vet inte vilken match du såg. Västerås som hemmalag hade 7 tvåminuters utvisningar o Mariestad hade 5 tvåminuters utvisningar. Detta trots att Mariestad spelade mest ”grisigt”. Så någon fördel av domaren hade definitivt inte VIK.

 3. HR skriver:

  Stor suck av lättnad. Trodde vi skulle förlora den här matchen faktiskt. Kändes som det skulle bli för mycket nerver med VIK som hade allt att förlora och Mariestad med allt att vinna. Nu känns det som fördel VIK, i morse kändes det väldigt långt borta.

 4. Miko skriver:

  Riktigt skönt och framförallt en stor lättnad att laget visar att man kan vinna vara eller icke vara matcher. Tror att det kommer bli en likadan matchkaraktär imorgon. Två spända lag som inte kommer att vilja göra några misstag. Det kommer bli målsnålt igen och målvakterna kommer återigen ha en avgörande betydelse. Nu är dock rollerna omvända och Vik har det psykologiska övertaget. Tror att det blir ännu mer publik imorgon så det är mer som talar för Vik. Kan man passera Mariestad väntar sannolikt Piteå då varken Huddinge eller Kristianstad lär välja Västerås. Mot Piteå lär man inte återupprepa matcher från serien och framförallt få så dåliga starter. Jag tror att man ha en bra chans mot de trots utebliven hemmafördel. En sak i taget dock, första skall Mariestad passeras.

 5. robert jonsson skriver:

  Skön seger mot ett lag som spelar smutsig hockey o har ledare som gapar, skriker o protesterar mot domslut i tid och otid.
  Sedan kan man ju fundera hur det är möjligt att VIK vinner utvisningarna med 7-5. Obegripligt. Förklaringen lär väl vara en svag domare. Nåväl i morgon lägger vi Mariestad på rygg.

 6. Gurkan 63 skriver:

  Härlig med seger och morgondagen blir säker än annan typ av match. Vik måste skjuta mera ta skott från alla håll det går inte tro att man kan spela in pucken hela tiden, det är så trångt runt mål så börja skjuta mera. Förstår inte hur Mariestad har gått så hörs långt , dom har inget spel och uselt PP eller vik som är bra i BP? Tycker vik spelade lagom fult mot Mariestad i tredje perioden . Mariesta vill ha den typen av hockey snacka skit med dommaren vid varje avblåsning och käfta med motståndarna.