Efter Connys assister & Holmbergs dominans fick Fredda J fira båda 500 och seger mot Mariestad – Hej Kristianstad!

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann mycket rättvist med 3-1 i den tredje och avgörande playoffmatchen mot Mariestad. Återigen bars laget fram av 3000 högljudda fans som skapade en magisk stämning.

VIK började riktigt bra första bytena. Holmberg dukade upp för Hetta men den annars vasse skytten halvmissade skottet mot det öppna målet samtidigt som Sandberg mirakelräddade. Vid returen missade också en VIK:are det öppna målet.

Även Johan Skiöld missade ett friläge efter en delikat pass av Anthon Eriksson. Mariestad kom dock igång allteftersom och fick med sig några PP. Collberg satte snyggt ett skott i krysset bakom en skymd Dahlbom, samma Collberg som verkade ha kramp senare i matchen…

I andra perioden serverade världens bäste Conny Jesper Johansson mitt i slottet och JJ visade sniperegenskaper då han mycket distinkt bombade in hyperviktiga 1-1. Efter det målet tog VIK totalt över. Mariestad var nedtryckta i stort sett hela perioden och gästerna var nog rejält slutkörda redan här.

Fredrik Johansson är en VIK-legend som nu firade 500 matcher i VIK.

Mariestad repade dock lite mod i början på tredje innan VIK åter tog över. Planens gigant Pontus Holmberg satte 2-1 efter en mycket fin pass av Freddan Johansson.

3-1 var signerat Conny Strömberg och Jesper Cederberg, där Conny först mycket elegant öppnade BOIS försvar som en konservöppnare med ett droppass där sedan Cederberg smart och iskallt hittade Jesper Johansson som fick öppet mål.

SAMMANFATTNING

Ett styrkebesked av VIK. Gulsvart körde mer eller mindre över ett ganska starkt Mariestad under stora stycken av matchen. När det gällde som mest. Gästerna tog helt slut och VIK kunde hålla undan ganska enkelt i slutet.

VIK backsida förtjänar att storligen hyllas. Sällan genom alla år jag sett en sådan stark kollektiv insats av alla VIK:s backar. Idag fick inte skickliga och luriga Mariestad en lugn stund i anfallszon där VIK:s överbelastning funkade perfekt med god hjälp av respektive center som kunde hämta fram puckar.

Att Robin Nilsson och Joel Werner har lyft på sistone har givit backsidan en helt annan stadga plus att Jesper Appel är ett fullständigt lysande fynd av Zäta. Från Grums (!). Denna backsida, som den spelar nu, är bättre än fjolårets i Allsvenskan. Saknar någon Rasmus Edström. Simon Karlsson & Co.?

Vid trångmål lade man sarg ut, fanns möjlighet slog man fina uppspel. Inget slarv annars och Mariestad hölls till 17 respektive 18 skott dessa två hemmamatcher.

Såklart är försvaret uppbackat av den fantastiske Marcus Dahlbom, som om han nu fullföljer den här säsongen lika briljant, har gjort en av de bästa målvaktsinsatserna, relativt sett, över en säsong på de senaste 20 åren.

Framåt var Pontus Holmberg fullständigt dominant, precis som undertecknad siat om på bloggen tidigare. Holmberg gjorde i princip som han ville mot Mariestad då han har så överlägsna fötter och händer, kryddat med ett fint spelsinne. Kan bara Holmberg vässa till avsluten och sitt skott lite till är den snart en vass SHL-lirare.

Holmberg spelade mellan Hetta och Freddan i en kedja som var bäst på plan. Äntligen har Zäta och Paananen hittat en riktigt bra förstakedja nu efter tappen av Bergman & Lehmann. Dessa naglade fast BOIS i egen zon i princip varje byte. De tröttade därmed totalt ut gästerna.

Conny har kvar sin unika blick och fantastiska händer. Levererar nu när det gäller. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Conny Strömberg har nu 0+4 efter tre matcher i playoff. Det skadar inte ha ett sådant geni, som alltid hittar perfekta pass. Idag låg Conny bakom både 1-1-målet och 3-1-målet med delikata framspelningar.

Vissa har uttryckt kritik mot Conny helhetsspel, men ett lag behöver en sådan som Conny också. Läckert att Paananen och Zäta kan tillåta sig att ha en sådan artist i laget, som jag antar får spela lite efter eget huvud. Det säger mycket om VIK:s ledarduo som verkar helt prestigelösa.

Kedjan med Conny, Cederberg och Jesper Johansson gjorde ju också mycket bra och de låg alla tre bakom viktiga 3-1 där pucken gick som på ett snöre in i nät. Denna enhet kan säkert växa än mer framöver. Tror om man kan öka självförtroendet på Cederberg finns mer att ta ut då den unge centern ibland ser lite tyngd ut av stundens allvar, där hjälper säkert den briljanta assisten ikväll.

Den kedja som har lite kvar att jobba på är Venuto, Skiöld och Eriksson. De sliter men Skiöld verkade sliten och går inte att känna igen just nu som den skarpa playmaker han är normalt sett är. Venuto är lite vilsen och väger lätt i närkampsspelet och skjuter inte hellre längre. Där finns förhoppningsvis mer att hämta. Kanadensaren har ju bra teknik och spelsinne i grunden.

Enköpingskedjans återförening har också inneburit ett lyft. De bara kör varje byte och de kanske kan börja producera också när de blir mer varma i kläderna efter alla skador nyligen.

Som det såg ut idag hade VIK ett väldigt komplett lag med toppmålvakt, toppinsats av alla backar och en forwardssida som på allvar börjar sätta sig och finna kemi igen efter alla skador och nyförvärv.

Kristianstad får nog verkligen se upp. Och tack för att vi slapp Piteå, Mats Lusth! En bra dag det här…

PUCKLIGAN

5 Pontus Holmberg

4 Conny Strömberg

3 Jesper Appel

Robin Nilsson 

1 Jesper Johansson

4 svar

 1. B skriver:

  Det lag som vinner av Kristianstad och Vik tror jag går upp i år. Hoppas de är Vik!!

 2. Christer skriver:

  Som vanligt mycket intressant läsning! Tack för ert jobb.

 3. Miko skriver:

  Fantastisk insats över hela banan. Skönaste seger på länge. Nu har man visat att man kan vinna tighta matcher och mala ner motståndarna. Alla spelare visade attityd, inställning och mod. Med en sån här defensiv och målvaktsspel samt en offensiv som skapar mycket så tror jag att vi har en bra chans mot Kristianstad. Det som måste upp ett snäpp ytterligare är effektivitet, men det vet man vid det här laget. Kan vi passera Kristianstad som många nog håller som en av favoriterna att gå upp så tror jag vi blir superfarliga i kvalserien. Där tror jag att åtminstone ett av de allsvenska lagen spelar i ettan nästa säsong, själv tror jag det blir Västervik. Psykologiskt tungt att i sista omgången på hemmaplan förlora mot sista laget och till följd av detta helt plötsligt nu finna sig i att behöva kvala sig kvar. Vilken spännande fortsättning. Man bara längtar till onsdag.

 4. VIK75 skriver:

  Vi syns i Kristianstad på fredag 👍💪