De 12 hetaste frågeställningarna då slutspelet börjar redan nu mot Vita Hästen – nycklarna för att hålla Södertälje bakom och vidare framgångar

Jesper Myrenbergs framtid blir en av de absolut viktigaste frågorna under denna silly. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Precis som Kelsey Tessier sa på VIK.se börjar slutspelet redan på onsdagskvällen hemma mot Vita Hästen. En extrapoäng och tre hemmatcher, istället för två, står på spel inför slutspelsserien.

Om tabellen håller sig som den är just nu får VIK alltså hemmamatcher mot Södertälje, Hästen och Timrå. Plus en fredagsbortamatch mot Bofors i Karlskoga och en avslutning borta mot Mora en torsdag. En inte helt omöjlig serie, om nu VIK kan hålla undan för Södertälje och behålla femteplatsen.

Nedan är några viktiga frågeställningar just nu i VIK-land:

¤ Hur ska det totalt havererade power playet räddas och återuppstå? Senaste 12 matcherna ligger VIK på bara 11 %, och bara 9 % om vi räknar bort målet i 5v3. Hur kan högst begåvade spelare som Zetterberg, Öhrn, Leduc och Hertzberg börja producera i PP igen?

¤ Är Simon Åkerström så här bra på riktigt? Bloggen fick högst svala omdömen från insatt läktarfolk och normalt sett vettiga människor runt Björklöven, men backen hyllades samtidigt av Jonas Emmerdahl och andra spelare som bloggen talade med.

¤ Kan Jesper Myrenberg lyfta det där sista mot den absoluta toppen? Idag ligger stortalangen på fina 91,7 %, men det måste högst sannolikt upp runt 93 om VIK ska ha någon chans överhuvudtaget i sluspelsserien. Intressant värre att i Kruse finns en högst meriterad backup som låg mellan fenomenala 94-95 % för Karlskoga i sina två playoff där på elva matcher…

¤ Kedjorna har på grund av skador och formsvaga forwards byggts om alltför ofta. Kan Paananen hittade den där så eftersökta kemin nu så här sent då ”fan står i farstun”?

¤ Hur är det med Anthon Erikssons och Alexander Younans skador? Är Jimmie Jansson fullt återställd? Vilka flera skador kommer uppkomma i denna osannolika epidemi av trasiga VIK:are?

Lunsjö har vaknat på allvar. FOTO: RUNE ÅHLÉN

¤ Kan Alexander Lunsjö fortsätta producera in i mål och poäng nu efter en lång formsvacka? 23-åringen har 2+2 senaste två och har varit en av de bästa på plan.

¤ Hur ska Zetterberg, Benker och Bergman hitta målet? Den tidigare målfarliga forwardstrion har bara fyra mål tillsammans på de 27 senaste matcherna. De måste börja göra mål igen, annars kommer nog playoff ta slut snabbt.

Benker letar utdelning inför slutspelet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

¤ Kan intressanta junioren och energispelaren Oscar Hagman ta till vara på chanser och redan nu göra seriöst anspråk på en plats i nästa säsongs fjärdekedja, till att börja med? Med en skadedrabbad forwardssida är det sannolikt att någon oväntad hjälte kommer behöva kliva fram.

¤ Försvarsspelets aggressivitet, markering och vaksamhet i egen zon har fallerat rejält under delar av säsongen. Kommer VIK kunna hålla i det mer aggressiva försvarsspelet nu, som Myrenberg talade om på VIK.se, och balansera överbelastningen rätt? Detta då man nu kommer ställas mot offensivt starka lag som tar hela handen om fingret bjuds…

¤ 97:orna Isac Skedung och William Wikman har tagit steg och bitvis spelat och producerat som riktiga topp-6-forwards i ett bra HA-lag. Vilken nivå kommer den så hårt arbetande duon hålla nu då det gäller?

Kelsey Tessier är farlig runt kassen och har ett imponerande slutspelsfacit. FOTO: RUNE ÅHLÉN

¤ Kelsey Tessier har ett riktigt fint facit i olika slutspel: juniormästare i icke oävna QJMHL, mästare i Österrike då han öste in slutspelspoäng i starka Vienna, SHL-uppflyttning med Karlskrona, AHL-slutspel och då trea i sitt lags poängliga och skyttekung för Rögle i kvalserien mot SHL 13/14. Kommer Tessier åter glänsa under press?

¤ Till sist, den största frågan: Kommer Paananen för tredje säsongen i rad få sitt lag att vara som bäst när det gäller? Först uppflyttning till HA våren 2018 och våren 2019 vann laget elva av de 12 sista matcherna.

6 svar

 1. RuneS skriver:

  Angående de svala referenserna för Simon Äkerström från vissa lövenfan, kan jag bara säga , skitsnack och bitterhet! Åkerström har tillfört en jäkla massa i VIK, Å vilken bössa han har sen!!
  Vidare hoppas jag verkligen att de allsvenska domarna vågar döma för sådant larv, vissa lag verkar ha det med i spelstrategin såsom BIK K och även MODO. Ynkligt är det av både spelarna och framförallt domarna.
  BORT med dessa ynkligheter inom allsvenskan.

  • Peter skriver:

   Bitterhet? Vet inte hur du tänker där, finns inget att vara bitter över. Tror man bara konstaterat att han inte går in på 6 backar i det lag löven har i år. Åkerström är bra! särskilt offensivt men han har tydliga brister i defensiven och är ingen toppback i allsvenskan

  • Gulsvart så klart skriver:

   Klart att spelarna, lagen utnyttjar det du kallar ” larv och ynkligheter ” som domarna tillåter. Själv tycker jag att domarna blåser i pipan jämt och ständigt, dom vill så gärna synas, höras och spela huvudrollen i matcherna i stället för spelarna. Svenska domare i hockeyallsvenskan är ett stort skämt och en stor parodi

   • Duncan O'Keefe skriver:

    Att svenska domare i hockeyallsvenskan är ett stort skämt och en stor parodi håller jag inte alls med om. Jag säger inte heller att dom är perfekta, för det tror jag inte är möjligt med ett så svårt uppdrag.
    Men det jag kan säga är att det är inte många högsta ligor runt om i Europa som har bättre domare i alla fall. Har sett en hel del hockey i både Tyskland och Schweiz under vinter och där är domarnivån sämre än Hockeyallsvenskan. Har ingen aning om hur det ser ut i Finland men domarna får knappast applåder av fans och spelare där.

    • Vakna skriver:

     Svårt uppdrag ? Ha,ha,ha

     • Duncan O'Keefe skriver:

      Att döma världens snabbaste lagsport tror jag är ett svårt uppdrag. Svårare än att skriva ut en mening med korrekt uppbyggnad i alla fall. Jag menar, lägg in mellanslagen på rätt ställe och avsluta med punkt. Så svårt är det ju inte.