Power play senaste 12 har varit ett stort sänke – vad kan göras för att lyfta det så att femteplatsen och ett väldigt bra schema behålls in i slutsspelet?

Lukas Zetterberg - kan siffrorna från 18/19 återupprepas? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Den största anledningen till att VIK tappat det säkra greppet om femteplatsen är att power play havererat de senaste 12 omgångarna. Det kan vi se nedan:

På drygt 88 minuters PP har VIK alltså gjort bara fyra mål i 5v4 och ett i 5v3, vilket ger svaga 11,3 %. Laget har blivit nollat i PP nio av de senaste 12 matcherna trots en hel del lägen. På grund av denna trend har VIK ramlat ner till åttondeplats i PP-ligan med 19,1 % totalt nu.

Innan Lukas Zetterberg gjorde comeback efter svängen i Brynäs hade VIK svaga 16,9 % efter 17 matcher. VIK är nu nästan bara två procentenheter ifrån den bleka starten på PP, trots att Zetterberg är här.

Tittar vi på totalen och senaste 12 matcherna kan det säga en del om spelarnas PP-form:

”Plusmål i PP” är hur många mål VIK gjort med spelaren inne i PP senaste 12 matcherna. Med reservation för antalet spelade matcher och tid i PP.

Vi ser att Daniel Öhrn faktiskt levererat i PP och är bäst i laget gällande effektivitet, tätt följd av Lukas Zetterberg, trots Zätas utmaningar att få ihop det.

Zäta saknar verkligen sina PP-polare Jonas Liwing, Alex Lindelöf, Kalle Östman och en Marcus Bergman i form. Dessa passningsvirtuoser med mjuka handleder lät Zätas skott vara den stora grejen i PP säsongen 2018-19. Då slutade PP på 26,7 % och det är dessa siffror topplagen Timrå, Modo, Björklöven och Karlskoga ligger runt nu.

***

När Simon Åkerström anslöt försökte man väcka liv i PP genom att Leduc flyttades från enheten med Zäta, Hertz, Rundqvist till Tessiers enhet med Wikman, Skedung och Freddan J. Det var inte en dag för tidigt då Zäta och Leduc inte alls fann kemi i PP.

Men den omkastningen har inte heller givit någon effekt. Vi ser senaste 12 att en sådan som Benker inte ens gjort en enda poäng. Kanske är det läge att ge Lunsjö en chans i PP till slut? Eller Anthon Eriksson som lyft sitt passningsspel?

Samtidigt har givetvis skadorna stört, men det drabbar alla lag och ursäkter är inget Paananen brukar leta. Det är högst noterbart att Leduc alltså bara har en enda assist i PP och bara varit inne på ett enda PP-mål framåt senaste 12.

Även anmärkningsvärt hur svårt Hertzberg haft att producera i PP, bara 2+2 över hela säsongen. Det är något som inte stämmer. Åkerström har dock varit ett mycket positivt tillskott och borde kunna lyfta dessa siffror.

Det är väldigt konstigt att man fått sådana problem i PP trots att man har så offensivt skickliga backar. Men att man inte fått igång forwards och kedjor går givetvis igen i PP. Frågan är om det finns en quick fix för det märkligt dåliga spelet i PP som riskerar att göra så att den på så många sätt viktiga femteplatsen kastas bort.

Ty om tabellen håller sig som den är just nu har VIK hemmamatcher mot Södertälje, Hästen och Timrå. Plus en fredagsbortamatch mot Bofors i Karlskoga och en avslutning borta mot Mora på en torsdag. En inte helt omöjlig serie (stort tack till Marcus Jäder för den noteringen).

Måtte VIK hålla femteplatsen och måtte PP bli åtminstone medel igen!

1 svar

  1. Bozo skriver:

    PP går så sakta och är så förutsägbart med spel runt sarger och blå. Åkerström har iallafall infört direktskott. Leduc helt värdelös på blå, då han vägrar skjuta direktskott. Använd honom som forward i pp istället och låt honom slå passningar genom boxen, då han är bäste passare i laget tillsammans med Tessier.