De ensamma producenterna räddade åter VIK då Kalix sänktes 59.45 av poängmaskin Skiöld

Johan Skiöld ledde VIK:s offensiv i Borlänge. FOTO: Rune Åhlén

 

Trots ganska hackande spel är VIK endast en poäng från Piteå i serietoppen efter åtta omgångar. Detta efter 2-1 hemma mot den väloljade lagmaskinen Kalix under söndagen där Johan Skiöld på nytt blev sen hjälte med ett segermål efter 59.45 (!).

Första periodens behållning var styrningen av Fredrik Hetta i power play. Annars ganska blek start igen i spel 5-mot-5 förutom då Venuto, Skiöld och Holmberg var inne.

VIK hade mycket puck i andra perioden men spelade generellt för långsamt och det var egentligen bara ovan nämnda trio plus Lehmann-kedjan som skapade. En ganska avslagen period.

Kalix kvitterade till 1-1 efter att ha skickat in tre man på kassen och de norrländska lagen verkar gilla det. Det lönade sig även denna gång också. Ibland är VIK:arna för små och snälla framför Dahlbom.

Tredje perioden var inte heller direkt något att skriva hem om. Pontus Holmberg serverade Robin Nilsson ett fint läge men Christoffer Rifalk visade varför Oskarshamn har ögonen på honom. Även Jimmie Jansson var framme flera gånger i sina försök.

Det var dock åter Lucas Venuto och Pontus Holmberg som låg bakom den sena segerpucken tillsammans med Skiöld. Pucken gick som på ett snöre mellan dessa tre skickliga lirare innan Johan Skiöld fick öppet mål på en retur och Rocklunda exploderade.

Kalix var dock bra i denna match och trots den korta tiden som var kvar (15 sekunder) lyckades de skapa några chanser.

SAMMANFATTNING

Kalix är en trubbig lagmaskin som gav ett fortsatt ganska formsvagt och ineffektivt VIK stora problem.

Idag saknades verkligen Marcus Bergman, Oscar Pettersson och Petter Mattsson. Vi kan konstatera att djupet i laget inte är så bra på denna nivå, som snuddar vid allsvensk klass mellan varven. Det syns att en del spelare är gröna på denna nivå faktiskt.

Idag var det åter bara två kedjor som skapade saker och fick tryck i anfallszon. Och bara en back som hotade offensivt i Jimmie Jansson. Jansson var inte perfekt men visade verkligen vilja att gå framåt och hota.

På något sätt är det så att laget just nu har två förstakedjor och nästan två fjärdekedjor om vi ska spetsa till det lite.

Nästan varje match tvingas Paananen gå ner på folk. Så även denna. Det är inte riktigt hållbart i längden, särskilt inte när man spelar matcher tätt.

Om alla är friska kommer VIK kunna sätta ihop tre riktigt bra kedjor på denna nivå. Om det saknas två-tre kommer det bli tufft, såvida inte många av de gröna snabbt kan växa in i den semi-allsvenska kostymen. Men det är inte troligt.

Vi kan redan nu konstatera att Lucas Venuto kommer lyfta laget lite. Kanadensaren är kvick med riktigt bra touch och slog några fina passningar som tyder på känsla och blick för spelet. Iblandad i segermålet. Pontus Holmberg är ett yrväder som blandar och ger lite, men briljant i sina bästa stunder. Vad Sköld kan vet vi redan.

Kanske skulle man kunna avvara Fredrik Johansson till någon annan kedja för att sprida rikedomarna? Ibland kommer kanske kaptenen bort lite i Hettas och Lehmanns pucktrillande. Kanske skulle en rivigare forward som vindsnabbe Anthon Eriksson kunna testas här? Ska ju vara en bra avslutare också men har kanske inte tillräckligt rutinerat anfallsfolk runt sig för att komma till skott idag.

Nu när laget spelat så knackigt en tid borde alla alternativ kollas så att inte VIK-bygget går i stå.

På backsidan är det också lite grönt här och där. Det skulle inte skada med någon värvning av någon välväxt snabb veteranback här som kan bryta lite mönster här och stadga upp.

Robin Nilsson behöver synas mer och ta för sig bättre. Där har formen dalat av någon anledning. Joel Werner verkar hamna lite i tidsnöd mellan varven.

Alex Lindelöf blandar och ger i egen zon och behöver förbättra sitt skott, för mycket över, har ju annars fina händer som måste utnyttjas mer.

Till sist måste Marcus Dahlbom åter hyllas. Utan Dahlboms briljans hade VIK haft långt mindre poäng än nu. Dahlbom är nu så bra att han ger VIK chansen att vinna varje kväll.

Såklart är det en stor styrka att vinna mot ganska bra lag trots alla ovanstående utmaningar och frågetecken. Men VIK måste bara ha fru Fortuna med sig gällande skador. Annars kommer det inte att gå med denna vassa men för tunna trupp.

PUCKLIGAN

5 Johan Skiöld

4 Lucas Venuto

3 Marcus Dahlbom

2 Pontus Holmberg

1 Jimmie Jansson

1 svar

  1. robert jonsson skriver:

    Alldeles för dåligt framåt. Vi har endast två kedjor som producerar o två kedjor som gnuggar. Det kommer inte att räcka framöver. För få forwards väljer närmaste vägen till mål. Några lär göra skitjobbet framför motståndarnas mål.
    Försvaret och en storspelade Dahlbom gör det helt okej hitills. 11 insläppta på 8 matcher är riktigt bra.