De tuffa siffrorna där VIK ligger i lä jämfört med Malmö, Karlskoga och Karlskrona

Topplagen Malmö, Karlskoga och Karlskrona har ett motvapen mot VIK:s lysande power play. Nämligen i spelet 5-mot-5. Swehockey.se har fördjupat sin statistik. Där kan man numera utläsa:

Målskillnad 5-mot-5:

Malmö: 92-58= +34

Karlskrona: 89-69= +20

BIK Karlskoga: 98-84= +14

VIK: 61-55= +6

Vi kan konstatera att VIK gör minst mål av alla lag i hela serien 5-mot-5, men släpper också in minst i 5-mot-5. Det är såklart så att jämfört med de andra topp-4-lagen är VIK klart mest beroende av sitt power play.

Det är ju inte så konstigt med tanke på de powerplayspecialister man har som Johner, Williams och Davidsson. Av trions 47 mål totalt tillsammans är 57 % gjorda (27 mål) power play. Ingen av dessa tre skarprättare/playmakers är några vinthundar på skridskorna i spel fem-mot-fem, utan trivs bäst väl inne stationerade i anfallszon.

Troligen kommer VIK behöva lyfta sitt spel i 5-mot-5 för att nå SHL. Hur ska det gå till?

(Det är ju också så att VIK:s dödliga power play i många matcher gör att VIK drar sig tillbaka i 5-mot-5 efter några PP-mål vilket kan vrida till dessa siffror en aning).

6 svar

 1. Johan skriver:

  Tycker de är helt sjukt att vi bänkar herr brome dom sista 6 min . Tycker att femman med brome, Steen , Stefan G var den bästa igår . Tror den femman skulle kunna bli riktigt bra om dom får spela ihop ett tag . 3 spelare med bra fart och huvud . Första femman skapar alltid tryck . Men varför behåller vi brock för ?? En import som inte levererar . Bättre låta våra egna unga spelare ta den platsen. Och något som stör mig sjukt mkt är att filander är så sjukt jävla vek. För fan våga bänka dina favvo spelare när dom inte leverar och låt dom bästa för dagen spela . Så ryck upp dig nu filander .. De är inte sosse hockey vi ska spela för att gå upp i shl .

 2. Adde skriver:

  Mycket intressant statistik Gurk-Hawkmoon! 🙂 Förklarar nog en del varför laget gör lite färre mål i spel 5 mot 5. För spelmässigt har man ju varit spelförande i dom flesta matcher & ligger 2a i serien i puckinnehav.

 3. Gurk-Hawkmoon skriver:

  Något att nämna är att VIK har lett överlägset flest ggr efter andra perioden – 26ggr. Lagen på andraplats ligger på 20 matcher då de lett efter andra perioden. Vad brukar man göra när man leder efter två perioder? Jo man brukar spela så enkelt man kan utan att ta risker och man producerar givetvis mindre i fem mot fem.

  Man gör det dessutom bra. dryga 76% där KHK som klarar det bäst ligger på 80% och trean TIK ligger på 64%.

  Spelar man på ett säkrare spel än de andra lag klart oftare än andra lag så är det klart att man producerar sämre i fem mot fem under den perioden. Detta läge spelar man alltså i runt 30% oftare än tvåan.

  Man ligger dessutom på en delad andraplats i antal ggr man lett matchen efter första perioden med 16 matcher där de två bästa lagen ligger på 17 matcher.

  Ska man titta på ännu mer statistik i samma tema så har man legat under efter första perioden näst minst ggr med 10 ggr. Bara KHK är bättre med 8ggr.

  Och ligga under efter två perioder då? Ja, där är man överlägsen etta på att INTE ligga under. 9 matcher har man bara legat under efter två perioder där det näst bästa laget ligger på 13 matcher.

  Lägger man ihop detta faktum också så inser man att VIK kanske inte har den statistik man har i fem mot fem pga att man är så kass utan snarare för att man har ett lag som är duktiga på att ta ledningen och spela på ledning överlag och minimera risker vid ledning…

  Vad detta innebär har jag ju nämnt – man tar inte samma risker framåt vid dessa lägen och säkrar mer vilket innebär att man producerar mindre framåt men också säkrar bättre bakåt om man spelar på rätt sätt.

  Som det verkar så klarar man det bra också… Bara min syn på det hela. Men statistik kan man ju vrida och vända på tills ögonen blöder… 🙂

 4. Johan skriver:

  Med statistik kan man ju påvisa allt. 🙂 När det gäller spelet 5 mot 5 så kan man ju också uttrycka det som att eftersom Malmö, Karlskrona och Bofors (ja, så kallar jag dom fortfarande)är sämre i PP så är de mer beroende av att spelet 5 mot 5 fungerar. Dessutom skulle det vara intressant att se hur VIK:s statistik i 5 mot 5 ser ut de första 10-15 omgångarna resp efter det. Jag tror att det är en rätt stor skillnad på de siffrorna.

 5. Gulsnö skriver:

  är det möjligt att spela ett spel som är utvisningsframbringande? Som dessutom är kontraproduktivt för att göra mål, ex hålla i pucken längre för att bli hakad, slashad m.m..Är det i sådana fall ett spel som VIK använder sig av medvetet eller omedvetet. Allt för att få utvisningar med sig istället för att göra mål i 5mot5.

 6. Viktor skriver:

  Intressant! Statistik ljuger aldrig men är heller inte hela sanningen.