Den första större analysen inför 22-23: Vad vi tar med oss från 21-22 & tänkbara formationer – mycket hänger på hur väl Blake Speers lyckas för att utmana Djurgården, Björklöven & MoDo

Mycket hänger på hur Blake Speers lyckas. Speers kommer ha nr.19 i VIK förresten.

 

Det viktigaste målet under denna sillysommar var att bredda lagets spets på forwardssidan. Det var också Patrik Zetterbergs uttalade mål efter kvartsfinalsexit mot Björklöven den 2:a april 2022 efter match 5 i Umeå.

Man kan nog säga att Patrik Zetterberg lagt grunden till att laget åtminstone kommer ha två riktigt vassa kedjor offensivt. Potential finns faktiskt till fyra offensivt goda enheter, likt Björklöven.

Väldigt mycket hänger helt enkelt på hur bra Blake Speers är som får en nyckelroll som toppcenter. Detta bland i övrigt välmeriterade, och i HA beprövade, nyförvärv där frågetecknen är betydligt mindre.

Det finns även ett frågetecken kring åldern på playmakern Sakari Salminen (34). Men vi såg ju att ”Sakke” producerande en hel del vackert förra säsongen i dåliga Ässät.

***

Vi kan börja med att titta på de uppställningar och femmor som startade och avslutade förra säsongen i första och sista matchen:

Femmor i första respektive sista matchen (eventuellt skadade spelare (tex Fernholm bör ju också beaktas).

Ovan känns så här i efterhand som något av ett mischmasch av kedjor utan större kemi, delvis på grund av många skador.

Det viktigaste vi fick med oss från säsongen 21-22 var i huvudsak detta, gällande kvarvarande forwards/centrar:

1 Hemmasönerna Mikael Frycklund och Lukas Zetterberg har en fin kemi som verkar bli allt bättre. Bägge tillhör de klart bästa i sin respektive roll i HA. Men bägge tappade en del disciplin och annat i slutspelet, delvis för att Löven kunde satsa allt på att ta bort just dessa i avsaknad av andra riktiga offensiva hot.

2 Marcus Bergman gjorde sin bästa säsong, både poängmässigt (36 poäng/53 matcher) och fysiskt (många fler tacklingar, med mera). Trots det är nog Jesper Kokkonen en liten uppgradering offensivt. De har liknande egenskaper men med lite bättre händer på Kokkonen.

3 Unge Filip Wiberg etablerade sig som en fysisk och offensiv kraft att räkna med, uppbackad av en fin storlek och vass högerslägga. Fortsatte tackla i slutspelet. Levererade relativt mycket poäng och väldigt mycket tacklingar per enhet istid. Efter 14 poänglösa matcher gjorde Wiberg sedan 6+4 på 25 matcher trots bara 7.31 i istid per match. Se upp för Wiberg kommande säsong!

4 Övriga kvarvarande forwards (Lunsjö, From, Svensson, Kangas och Skedung) var en del upp och ner 21-22. Dessa har alla potential men måste hitta en mycket större jämnhet på hög nivå för att VIK ska hota mot SHL. Troligen kommer en bättre omgivning hjälpa dessa, där flera har potential för runt 35 poäng.

***

Några fler noteringar (har tagit denna sammanställning från Philip Sunell, se Twitter @philipsunell. Så här kan man säga att nyförvärven ersatt flyktande spelare:

 • Yttersidan mycket bättre offensivt på pappret
 • Filip Karlsson och Emil Aronsson är nog likvärdiga breddcentrar. Kanske har Karlsson högre toppar, men också djupare dalar?
 • Fått behålla 6 av 7 bästa poängplockarna. Unikt i HA!
 • Men tappat bästa skottblockarna/defensivkungarna i BP.
 • Backsidan bättre offensivt, men frågetecken då bästa BP-backarna Roe och Tornberg bägge är borta. Kan Lindelöf fortsätta ta kliv defensivt, som påbörjades här 18/19? Hur kommer Parkkonen och Östman klara sig defensivt nu med större krav?

***

Nedan tänkbara kedjor. Det skulle inte förvåna om Wiberg kanske kommer klättra, och möjligtvis även Bergman, traditionsenligt:

 • Zetterberg – Frycklund – Kokkonen
 • Salminen – Speers – Cheek
 • Svensson – Skedung – Lunsjö
 • From/Wiberg – Aronsson – Bergman

Extra: Kangas

Kokkonen känns ”som en Bergman” fast alltså med lite bättre händer. Om kemi infinner sig med Z och Frycklund kan det bli närmare 24 mål igen som i BIK tidigare.

Vi ska nog inte ha förväntningar att Salminen och Speers kommer dominera från dag 1.

Men som andra enhet bakom Frycklund & Z kommer de kunna operera och sysselsätta motståndarförsvar, där starke Cheek skapar yta och oreda framför kassen i en, i teorin, högst välkomponerad kedja.

***

Tänkbara backpar:

 • Gunnarsson – Lindelöf
 • Jansson – Bohm
 • Jardeskog – Parkkonen
 • Östman – Göransson

PP1

 • Salminen – Frycklund – Cheek
 • Zetterberg – Lindelöf

Kanske bra med en renodlad första PP-enhet som man kan ösa istid på vid behov. Detta så att de tydligaste offensiva spetsarna (Salminen, Frycklund, Z och Cheek) får mycket istid samlat.

PP2

 • Kokkonen – Speers – Svensson
 • Gunnarsson – Jansson

”PP3”

 • From/Wiberg – Skedung – Lunsjö
 • Parkkonen – Bergman

BP1

 • Aronsson – Bergman
 • Bohm – Jardeskog

BP2

 • Skedung – Lunsjö
 • Gunnarsson – Östman

BP3

 • Speers – Kangas
 • Göransson – Jansson

***

Sedan är ju detta bara på ritbordet och vi måste sedan jämföra med andra lag. Som Thomas Paananen sa blir det sällan precis som man tror. Men den absolut största nyckeln handlar om hur väl Blake Speers kommer lyckas.

Kommer Speers kunna avlasta och konkurrera med Frycklund som en äkta toppcenter? Det skulle i så fall tvinga 50-poängsscentern Frycklund att lyfta sig och hålla disciplinen, vilket behövs mellan varven.

20 Responses

 1. Jan Malmberg skriver:

  Överdrifter av VLT som vanligt. Center stjärnan. Man måste väl först bevisa att man är en stjärna. Om statistiken visat det okej men nej. 0 mål 0 pass i NHL tex. Jag tar inte ut någonting i förskott.Det bevisade ingenting att ryssarna spelade i KHL 2 riktiga nollor till hockey spelare. Men det är alltid spännande med nya spelare och jag kan inte tänka mig att Blake Speers kan vara usel om man spelat i NHL . Bara vänta och se om man kan prata om stjärn värvningar. Gunnarsson har inte bevisat stjärnstatus i VIK men får väl godtjänt. Tycker åtminstone att man ska vara given i SHL för att att höjas till skyarna.

  • Peter T skriver:

   Det mest intressanta med Speers, är ju det faktum att han är endast 25 år. Kommer knappast hit för att mjölka ut de sista $ ur en slocknande karriär. Rimligtvis vill han framåt uppåt, precis som klubben.

   • Pelle skriver:

    Intressant också att han spelat JVM för Kanada med mycket istid. Borde väl nästan garanterat vara SHL-klass då.

 2. Freddie Jonsson skriver:

  Inte helt hundra på Gunnarsson/Lindelöf som backpar.
  Lite för offensivt där som helhet.

 3. Johan skriver:

  Ska bli en spännande säsong!
  Tror mer på det lag nu.
  Vill gärna se en annan extra spelare än Kangas..

  • Kalle skriver:

   Bra tänkt att flytta upp Kangas till en kedja och låta en annan spelare bli extra spelare. Han förtjänar mer speltid än han fick förra säsongen

  • Pelle skriver:

   Trodde du ville peta Kangas ur truppen. Ser nu när jag läser Kalles svar att jag nog misstolkade.

   • Johan skriver:

    Menade att det finns flera andra lovande spelare Vik borde prova istället för Kangas då jag tycker det lilla extra just fattas hos han. Annars är jag riktigt nöjd med lagbygget.

 4. Kjell Karlsson skriver:

  Tusen tack först för din fina blogg, jag läser allt som Björklövare. Kul att ni har förväntningar på Speers. Men efter min lååånga läktarkarriär är uppfattningen att EN enskild spelare sällan är avgörande. Det är LAGET som är det, sammanhållningen, DISCIPLINEN, andan. Som Björklövare är jag ju van m transatlanter sista (Kentää) åren. En riktig utmaning där med disciplinen och framförallt defensiven, korkade/onödiga offensiva utvisningar bara ingår. Men mest f pengarna så klart.
  Även vi föll på defensiven trots Rahimi, Kenttä:s filosofi är ju fyra jämna producerande femmor, hans svagaste sida, enligt mig då. Några ska stänga matcherna, oxå en konstart, minst lika viktiga i slutspel. Är faktiskt ganska less på alla offensiva d-a kladdande backar.
  Ett transatlant exempel är Hutchings, offensivt mkt skicklig, men var en fuskare under Wallson till Stråhle kom, minusspelare trots bra m poäng. (gäller de flesta transatlanter). Men efter EN träning m Stråhle var han som ny, tokjobbade hem, lika jobbig som vanligt, men vilket slutspel han gjorde.
  Kontentan är att transatlanter behöver ett MKT bestämt ledarskap, att ngn pekar med hela handen är dom van vid. Ett tips!
  PS Peka oxå med hela handen åt Frycklund, Jardeskog, Lunsjö, har aldrig sett mer puckade onödiga utvisningar i viktiga lägen mot oss.
  DS Thornberg, ett unikum för mig, har aldrig sett en större utveckling hos oss, sämsta def back jag sett nånsin 1a säsong t att vinna +/- nästa, i o f sig med Aktell. Ska bli kul o följa i FBK.
  Ehh, jag gillar Er, är van med Sundsvall och Ö-vik!

  • Pelle skriver:

   Är också orolig för onödiga utvisningar. Nu har vi fått en till sån spelare i Cheek. Pannan har ett jobb att göra.

  • Mr H skriver:

   Bra skrivet Kjell Karlsson!
   Stråhle lyckades verkligen hitta det som behövdes, och jag tyckte Björklöven gjorde en rätt så bra kvalserie mot Hv 71. Ni har dessutom bra rollspelare.
   Vi får se hur den här säsongen blir. Förhoppningsvis mer folk på läktaren…

  • Bosse skriver:

   Tack för inlägget Kjell. Kan nog hålla med om det mesta rakt av. Kul att du orkar ta dig tid!

   Dock vill jag lägga in en brasklapp för er såhär ca ett år i förväg. Tränare som Stråhle är superbra inför slutspel eller om laget är nära att åka ur. Han kom in i precis rätt tid för er och var helt rätt då. Han räddade er säsong på ett fantastiskt sätt.

   Dock så är det nog stor chans att spelarna tröttnar på honom i längden och har ni otur så är det redan i vinter. Det måste finnas en vardag under säsongen också och Stråhle är allt annat än vardag.

   Så en passning tillbaka efter ditt fina inlägg, akta er för spelartruppens mentala status på sikt. (Vi i Västerås som haft Liston i VSK 3 omgångar vet vad vi pratar om).

  • Mikael Norén skriver:

   Tack så mycket Kjell! Roligt att höra! Och tack för att du och många förgyller bloggen med dina/era insiktsfulla kommentarer. Extra intressant att ta del av vad följare av andra lag än VIK tycker. Tack!

 5. Musse skriver:

  Spännande med Speers. Har man lirat i Kanadas JVM-lag så lär det ju finnas en talang där utöver det vanliga. Bara hoppas han trivs och passar in här. Ser intressant ut med kedjeformationerna, är lite tveksam till att Pannan kommer att spela Alex och DG tillsammans. Båda är bra, men ihop får vi seriens långsammaste backpar de 2-3 första skären. Får se hur han kommer testa i försäsongsmatcher.

 6. Misse skriver:

  Defensivt tror jag vi kommer märka av tappet av Tornberg/Roe lite mer än vad vissa tror.

  Sen (jag kan tyvärr inte sätta fingret på varför) känns det som om Salminen o Frycklund i samma PP-enhet Inter kommer fungera. Om det gör det så har vi tamejfan ett riktigt vasst pp!!

 7. C skriver:

  Det absolut största frågetecknet är det här laget är defensiven. Att göra om lite mer offensiva spelare till defensiva specialister är ganska svårt. Dock så får man väll 10 mål + från 4kedjan pga bättre offensiva så man har råd att släppa in några fler mål. Dock är boxplay ett större frågetecken där VIK varit väldigt bra länge. Spännande att se men bli inte för förvånade om man tvingas skicka 2 poängspelare efter 15 matcher och värva 2 defensiva forwards.

 8. Peter T skriver:

  Ser fram emot en scoutrapport på Speers.

 9. Bozo skriver:

  Cheek tror jag kommer vara nyckeln. Han har ”tagit” hit Speers och trivs Cheek och får Speers att trivas så kan det bli super. Cheek har potential att bli en legendar i VIK och det har börjat bra där Z fått sitt bollplank och Cheek lär fått en del status hos den sportsliga ledningen.

  • Kalle skriver:

   Cheek hade 98 utvisningsminuter å många var 2or så det kan kosta en hel del BP å mål i baken också..

   • Bozo skriver:

    Det är lite det jag menar. Han behöver vara 100% seriös med fokus på VIK. Onödiga 2or behöver städas bort.