Egen videoscouting av Blake Speers alla byten i fem matcher i AHL-vardagen: Centern är mycket smart och kvick defensivt – återstår att se om en offensiv resa kan göras

Blake Speers (nr 10 till höger) användes ofta vid viktiga tek i slutet av högklassiga AHL-matcher.

 

Bloggen har ännu inte fått fatt i några externa scoutrapporter gällande Blake Speers. Så undertecknad tog saken i egna händer och köpte ett abonnemang på AHLTV för runt 50 dollar (stort tack till Er tappra som bidrar och gör att bloggen kan fortsätta i full fart!).

Behöver jag nämna att hockeysuget är enormt?

Undertecknad kunde därmed specialstudera Speers alla byten i fem matcher. Med snabbspelningsfunktion går det faktiskt ganska bra.

En match tar bortåt en timme att gå igenom med lite anteckningar och ett kärt återseende för ”NP+/-” (noterbara prestationer).

***

Efter att ha tittat på en del ECHL då Logan Roe kom ifjol kan man direkt säga att AHL är betydligt mer strukturerat och kliniskt i spelet.

I ECHL är det ganska svårt att bedöma spelare då pucken går som bollen i ping-pong mellan slutzonerna, då spelarna har svårare att kontrollera trissan i tredjeligan. Det blir nästan aldrig längre anfall och istället konstanta spelvändningar i ECHL (av det jag sett).

I AHL är spelet mycket mer ordnat och på ett sätt ”lugnare”. Mycket mer så än jag trodde med längre anfall och mycket skicklighet. Isen kändes trots allt inte så liten och spelet var inte alls så ”grötigt” som jag trodde det skulle vara efter att sett lite ECHL via video tidigare alltså.

Kul hockey att titta på i AHL med många riktigt bra spelare på gränsen till NHL – och att AHL är vasst ska vi ha med oss då jag bedömt Blake Speers nedan.

***

Tog med en match från 19/20 då Speers producerade lite mer som referens och yttrade en del, annars var övriga fyra från senaste säsongen. Alla matcher för Tucson Roadrunners och alla slumpvis utvalda från olika delar av säsongen:

 • 2019-12-31 mot San Diego Gulls – 8-3 i NP
 • 2021-10-16 seriepremiär mot Stockton – 11-3 i NP
 • 2021-10-31 mot San Diego Gulls – 6-1 i NP
 • 2022-04-21 mot Stockton – 5-3 i NP
 • 2022-04-30 mot San Diego Gulls – 10-4 i NP

Ni som följer bloggen ser att Speers har levererat bra NP i dessa matcher. Och nästan alla NP+ är tack vare att Speers läser spelet så bra utan puck och är kvick i ben och händer i defensiva situationer. Med tanke på Speers defensiva spets och ansvarstagande förstår man att det blivit NHL-matcher.

Dessutom har Speers rappa första skär och en mycket aktiv klubba och hög arbetskapacitet. Med en bra förmåga att läsa spelet och en effektiv enhandsfattning ökar Speers ofta räckvidden och kan därmed bryta många anfall och sätta igång kontringar från djupt i egen zon.

Speers används nästan alltid i slutet av matcher för att försvara ledningar och ta viktiga tekningar. Ibland spelade 25-åringen nästan non-stop i slutet när ledningar skulle bevakas.

Speers fick även chansen i spel 3-mot-3 under övertid i vissa matcher. Och centern verkar alltid vara den som skickades ut först vid 3-mot-5:or av coach Jay Varady, nu i Detroit.

Offensiven då? I säsongens första match fick Speers faktiskt spela i PP2. Detta i en roll ungefär mitt i a-zon, se bilden för den position (nr.10) Speers hade i PP.

Speers position i PP under första matchen 21/22.

Sen är det oklart när Speers fick lämna PP under säsongen – troligtvis tidigt.

Det märks att Speers länge fått spela i defensiva roller då det nästan alltid är ”safety first” då puckar chippas in och och ut i första hand.

I VIK blir det viktigt att Speers vågar mer offensivt och är mer kreativ än i AHL. Detta efter att hållits i hårda tyglar som ”shut-down”-center med jobbet att spela 0-0 i AHL i många år.

Speers går ofta på snabba egna avslut, inte sällan med sikte på ”gubbhörnen” precis ovanför målvakternas benskydd. Ganska ofta ser man att Speers försöker ”skjuta smart” för att ge medspelare bra chans på returer.

Totalt sett visade inte Speers mycket offensivt i dessa matcher. Det är kanske inte så konstigt med tanke på roll och kedjekamrater. Frågan kvarstår därmed hur väl Speers kommer klara en offensiv roll i VIK.

Men i defensiven visade Speers i dessa matcher att spelsinnet är riktigt bra då centern ofta låg steget före motståndarnas anfallsförsök och nästan alltid kom rätt och läste deras passningsförsök tidigt – och kunde bryta och skapa spelvändningar. Precisionen kunde dock ibland vara bättre i att sätta fart i spelvändningar.

Offensivt har det varit lite otajmat från Speers och utan större kemi med ”brunkarna” på ytterkanterna. Här kommer det nog behövas en startsträcka i VIK. Detta för att hitta offensivt självförtroende och känsla igen från tiden då New Jersey Devils testade Speers i NHL efter en imponerande camp som 19-åring.

Fötterna är bra på korta sträckor (bra acceleration och fin frekvens på AHL-nivå). Lite svårt att bedöma farten över längre sträckor, men är nog okey och det blir viktigt i HA med mer isyta att täcka här.

Speers är inte speciellt stark och får problem mot större motståndare längs sargerna, vilket i och för sig kan borga för att centern bättre kan passa i Europa med mer yta. I bästa fall kanske som en Myles Powell.

Skottet är ganska bra och det avlossar Speers gärna snabbt, utan att fundera och från alla möjliga lägen. Speers känns faktiskt mer som en skytt snarare än playmaker/passningsspelare. Ofta blir det returer på skotten.

Det skulle i och för sig passa bra med Sakari Salminen – vilket också nog också är planen. På så vis kan Speers i teorin vara en mycket nyttig center som skulle passa bra med finländaren med silkeshänderna och det utsökta spelsinnet och passningsspelet, men med svagheter i det defensiva och det fysiska spelet.

***

Nedan är några typiska klipp som visar hur smart och kvick Speers (nr 10 i rött) är utan puck. Först stjäl Speers pucken av Lucas Elvenes (nr 21), nu i HV71, i spel 3-mot-4:

Här nedan är Speers snabb direkt efter tekning i box play och vinner puck på ett imponerande sätt:

Snabba händer och ben för en brytning som ger en kontring i box play nedan, Speers är bra på att snabbt lyfta motståndarnas klubba:

Åter anfallsglad i box play nedan:

Sedan lite offensivt bra grejer i de två sista klippen. Först ett riktigt bra skott i en spelvändning:

Riktigt bra förarbete till ett skott i krysset:

***

Jag kan inte komma ifrån att det känns lite som Kalle Östman när denne värvades inför säsongen 18/19. Detta efter bara 5+1 på 25 matcher i Västervik och egentligen bara en poängstark säsong som senior – och det på Ettannivå.

Östman fick inte ens börja i PP i VIK, för att sedan blomma ut offensivt under Paananen efter bortåt tio omgångar.

Östman var då han kom främst känd som en enormt hård arbetandes och effektiv defensiv center, precis som Speers nu. Kraven är dock helt andra nu på Speers. Vi ska också minnas att allt ovan är bedömt på hög AHL-nivå gällande Speers, en liga som bitvis håller, och kanske ibland överträffar, SHL-kvalitet.

Förhoppningen är likväl att Speers också kan hitta känslan i offensiven under Paananen. Precis om Östman…

4 svar

 1. Freddie skriver:

  Ser snabb ut. Bra acc första skären. Magisk analys

 2. Icing skriver:

  Vad tror ni om Östersunds Ahl förvärv…. när du Micke säger att tiden är förbi när man kan värva spelare därifrån som gjort 0,5 ppg….pga dom högre lönerna där…så är det precis vad ÖIK gör…Ifs en W/C och inte en renodlad center….
  Hoppas Speers är rätt man för jobbet 💛🖤

  • Mikael Norén skriver:

   Ja, där kanske jag var fel ute Icing, helt fel i fallet med Östersund och Miletic. Iaf om man ser på hela hans AHL-karriär. 🙂 Han har dock droppat till 0,24 och 0,31 PPG de senaste två säsongerna.