Det stora rånet på Hovet då Västerås tack vare fina avslut och Fransson slog mycket starkt Djurgården

Tre nyckelspelare i afton som producerade. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Trots att VIK förlorade de flesta matcherna i matchen lyckades de gulsvarta lugga ett mycket starkt Djurgården med 4-3 efter sudden på Hovet under tisdagskvällen. Thomas Mitell blev matchhjälte i förlängningen.

DIF kom som väntat ut hårt direkt i första perioden. VIK:s förstafemma kändes fastfrusna i isen då Guter nätade redan efter 38 sekunder. Detta efter att Fornataro misstänkt tappat klubban i armarna på just Guter, hakade Fornataro eller höll Guter i klubban?

VIK såg långsamma ut direkt och hade svårt i uppspelen. Dock blixtrade förstakedjan till och bjöd på det i närmaste ett nytt drömmål då Fornataro och Caputi dukade upp för Williams med ett utsökt förarbete varpå storskytten åter visade sin fantastiska precision.

Efter målet kom VIK upp lite i banan men efter 12 minuter straffades VIK för en av alla dessa tekningsförluster och pigge Sörensen satte 2-1 efter nytt passivt spel av förstakedjan i egen zon.

Sedan blev det mycket DIF igen men i slutet bommade Helmersson en fint läge då han inte lyckades lyfta pucken över en liggande Reideborn.

VIK kom om möjligt ut ännu vekare i andra perioden, samtidigt som DIF var bra och snabba. Det var otroligt svagt spel av VIK under första 12 minuterna av perioden.

Men sedan fick DIF ett powerplay som 08:orna slarvade bort. Efter det hämtade sig VIK något men Fransson höll VIK kvar i matchen. 2-2 kom också efter en påpasslig styrning av Williams efter fint förarbete av Fornataro och Bengtsson.

I slutet straffade sig åter en av alla dessa tekningstorskar och Johner kunde styra in ett backskott fram till 3-2 inför sista akten.

I sista perioden kostade VIK på sig att bjuda DIF på ett 5-mot-3 under en dryg minut. Men då visade äntligen VIK mycket karaktär och klass då man lyckades reda ut detta elegant.

DIF hade även en puck i ribban bakom den fantastiske Fransson. Annars kom VIK en aning mer mot slutet. Med drygt två minuter kvar vände Caputi bort sin bevakare och hittade McArdle i ett hav av ickemarkerande djurgårdare och 3-3 låg i nät, ofattbart men sant.

DIF hade åter bränt en ledning och de såg tagna ut in i sudden. Där kunde Mitell avgöra efter en mycket elegant vrickning/förlängning av McArdle. Ett av tidernas största VIK-rån var fullbordat!

Sammanfattning

VIK förlorade skotten med 35-22, puckinnehavet med 63-37 (!), tekningarna med 58-28 (!) och man tog några dumma utvisningar vilket gav DIF tio minuter i powerplay mot sina egna tre minuter i powerplay. Trots allt detta tog man två poäng mot ett DIF som sitter fastnaglat i den allsvenska mardrömmen.

Dock vann VIK klart de två viktigaste grenarna: skytte/avslut/effektivitet och målvaktsspel. Det är en storhet i sig att vara bäst på det viktigaste. Men för att laget ska kunna hävda sig i en kvalserie måste mycket bli bättre.

Det är bara förstakedjan med Caputi, Fornataro och Williams som är ett reellt offensivt hot. Från backplats är det bara Mitell som hotar, då Frisk inte såg ut att vara på väg mot storformen i afton.

Romano har kommit bort ur det offensiva flowet, det måste rättas till snarast, man har inte råd att han slösas bort eller vad man ska kalla det. McArdle är dock på gång och ger motståndarna något att tänka på i annars övrigt ganska slätstrukna kedjor.

Sam Marklund visar också intentioner till att vilja och våga utmana och vägrar alibispela. En stor gåta är varför Bromé hålls utanför topp-nio-rotationen. Här finns en kille som har det mesta men inte får spela mycket. Kan någon förklara? Helt ofattbart.

Med de många bleka insatserna i afton kom nog också Christopher Mastomäki ett steg närmare en permanent plats i laget, trots att han inte ens var ombytt. Dock såg kritiserade Bergquist något piggare ut men Legein är fortsatt ett frågetecken.

Legein börjar närma sig Doells poängsnitt och scouten som Centralen talade med tidigare som sa att Legein inte är någon stor offensiv kraft kanske hade rätt. Positivt var dock att Fornataro såg mycket bättre ut med puck i afton, lovande och viktigt för framtiden.

Det som skulle lyfta detta lags väldigt mediokra uppspel är främst en speedig allroundback. Det skulle inte förvåna om VIK jagar en sådan, enligt vissa signaler.

I afton missade nog VIK i minst i 75 % av uppspelen, det håller inte i en kvalserie och kanske inte ens att ta sig dit. Det tappades puckar, det spelades fast puckar och det snubblades – allmän röra i egen zon då laget hade puck. Hade DIF haft bättre skyttar hade det inte blivit roligt.

Detta lag är i stort behov av minst en snabb och spelskicklig back som kan lyfta upp laget i banan. Tänk en sådan som Mikkelsson, fast spelskickligare, som kunde vara en traktor uppemot 30 minuter per match resten nu. Då skulle man få ut mer av en spelare som Romano och kanske Legein och ännu mer ur Williams & Co.

Västerås tre stjärnor:

1. Fransson – Räddade laget i period ett och två.

2. Williams – Två nya fina mål och en assist till 3-3-målet.

3. Fornataro – Det kanske mest positiva i afton var att Fornataro var mycket bättre i spelet med puck. På väg mot storform äntligen?

4 svar

 1. Daniel skriver:

  jag håller med att viks backbesättning är klen killar som HElmer och Lindh borde satsa på det civila istället.

  tills nästa säsong så borde prioen vara att hitta några spelförande backar , helst några rightbackar.

  Nu tycker jag oxå att Romano och Legein känns lite som dom inte riktigt passar in nu när det blir tuffare spel, kanske NJ får ta sig en funderare där om man skall släppa dom två och ta in tv rejäla wingers?

 2. Viktor skriver:

  Att idrott ofta inte är rättvist bekräftades på Hovet denna afton då det regnade manna över VIK, visserligen var man dominanta i förlängningen men dess för innan fanns enbart att minnas
  – att först i första periodens 4e minuten fick VIK, via 4e linen, till något som liknade tryck i DIF zonen.
  – Williams finter och puckkontroll i egen zon i 8e minuten med ett säkert uppspel som ledde till att han själv kunde sätta kvitteringen till 1-1. Hockeygodis!
  – backbesättningens tafflighet matchen igenom främst med Lindhs och Friskens stabbighet. Lindh är dock en klippa i BP och Slangen visade att han är en förstärkning på backsidan.
  – VIK;arnas hämndaktioner. Berodde väl på att man var så utspelade men varför inte försöka vinna fighterna ärligt i stället?
  – FRANSSON! Undrar hur många poäng han rånat motståndarna på denna säsong?
  Hoppas nu att NJ snarast hittar en vass back och att Fagervall redan mot Asplöven tar in Slangen som ordinarie back.
  Ps
  Olustigt att VIK-klacken åter skämde ut sig. Kan ingen få dessa små pyromanungar att stanna hemma och bygga kojor i Rocklunda skogen i stället.

 3. Marrin skriver:

  Årets rån!
  Herregud vad dåliga vi var, helt ofattbart.
  Tacka gudarna för Williams, McArdle, jonsson, söder, fransson och ikväll även bergkristall(!).

  Fornataro är för fortfarande en gåta, inte många rätt där än, undantag för mig den 2m passning som levererades till Lucia eller är jag för kritisk?

  Helmer och Lindh har blivit sönderlästa i sitt dåliga pucktempo i egen zon.

  Jonsson, brome, Mårten och bergkristall stod för dom bästa intentionerna enligt mig förutom McArdle och Williams. Tror brome och Mårten skulle kunna göra ner nytta än i dagsläget. Brome kör och kör, det visat resultat, Mårten förlorade knappt en enda puck igår, varken i egen zon eller anfallszon!

  Romano väger för lätt, känns som med Legein, bortföyttade utan störrebpeoblem och när farten inte riktigt kommer med som i t ex broc Littles fall så tar det stopp och det blir hörnhockey.

  Våga matcha karaktärerna, Adla Fransson och skriv långtidskontrakt med jonsson.

  Godmorgon allesammans 🙂

 4. PatrikH skriver:

  Helt klockren analys som vanligt. Uppspelen är verkligen VIKs svaga länk. Men det syns att vissa spelare vill vara med och ta VIK upp till SHL, spelare som McArdle, Williams, Caputi, Fornataro, Mitell, Fredrik Johansson och även Bacon såg bra ut. Messy jobbade som vanligt stenhårt. Får hoppas att VIK spelet ser lite bättre ut nästa match även om resultatet ikväll inte går att klaga på.