Djupaste bottennappet hittills efter no-show i 40 minuter i Nybro men ändå faktiskt nära poäng trots många felsteg

Tungt värre i Nybro. ARKIVFOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK föll med 4-3 i Nybro på onsdagskvällen efter 40 obefintliga inledande minuter i en match i mycket lågt tempo, men hemmalaget var lite mer spänstigt och vann välförtjänt.

Många dåliga förstaperioder denna säsong, men denna tog priset. 2-1 i Nybro och 5-3 chanser 5v5 för det såklart pumpade hemmalaget.

Ian Blomquist darrig, men ändå ”bara” 2-1, det enda positiva var det knappa underläget och Skedungs vackra solomål. Krupic började kladda direkt i 1:a bytet.

Engstrand med grovt kladd på egen blå före 1-0, dålig retur Ian och Östman/Jansson kanske passiva på returen. Loponen fortsatte slarva inledningsvis, men spelade upp sig lite.

Bergman fixade ett PP, och precis i slutet av det oerhört vacker nedtagning och avslut av formstark Skedung fram till 1-1. 2-1 suspekt retur Ian och Kangas inte 100% vaken kanske i markeringen.

Jättechans Nybro direkt nytt läge. Jakobsson bra till EP men dåligt avslut. Flood och EP slarvade också i lojt VIK.

Lindelöf åter en av de bästa vilken gav chans Flood. Krupic, EP och 91-kedjan hamnade i långt byte i egen zon. Lite bättre sista fem och chanser Hutchison och Lindelöf.

Återstod då att se om VIK åter kunde återupplivas efter icke närvarande 1a-period. Nybro stängde mittzon och egen zon ganska bra, VIK nästan bara utsida.

Säsongens bottennapp hittills även i andra, klart tröttare än i Mora, välförtjänt 3-1 Nybro. Hela 10-5 chanser Nybro i 2a.

3-1 efter väl lång pucktitt Kangas. Ändå hygglig start på 2a. Men sen allt tröttare VIK. Nybro höll åter VIK skickligt på utsidan. Nya kedjorna hade noll kemi.

Det blev nya kedjor igen i tredje: Komarek mellan Hutchison och Dmytriw, Kangas mellan Jakobsson/Hofbauer, Skedung mellan Bergman/Hellberg.

Topping-Gersich-Engstrand fick inte spela mycket i tredje. Topping gjorde sin mest anonyma match hittills.

Det fortsatte illa då Lindelöf blev övermodig med en grov indian och 4-1 i direkt i tredje. Men Hellberg var tillbaka i slag efter två svaga matcher och fixade snabbt 4-2 och lite liv trots allt.

Bergman skapade chans för Skedung. Gersich sliter och bryter ofta bra defensivt, men liten oro nu för #18:s offensivt gällande produktion.

4-3 efter fint arbete av Hutchison, Flood, Hellberg och Komarek där #91 var sist på pucken efter en delikat passning av #67.

Dubbelchans därpå för Nybro, Ian spelade upp sig lite, men för sent. Dmytriw gjorde en läcker dragning och god chans Komarek. Sedan en trippelchans VIK då först Skedung brände dubbelt och sedan Bergman.

VIK gjorde en okey tredjeperiod och vann chanserna med 10-5 i 5-mot-5, men det var för lite för sent.

SAMMANFATTNING

Förluster kommer även mot de mindre namnkunniga lagen, men första 40 minuterna var lite för dåliga bara för att skratta bort det hela.

Det är nog bra att analysera vad haveriet i period 1 och 2 berodde på, och ta lämpliga beslut på justeringar. Inställningen, har man blivit lite för stora i sin tro på sin egen förträfflighet?

Inte bra att Blomquist på nytt hade en jobbig afton och nu är plötsligt stor fördel Halonen i kampen om förstepaden. Det är viktigt att Halonen kliver fram nu på fredag, ty Karlskogas frenesi och tokladdning då, efter en ny förlust ikväll, kommer göra Nybros lite eventuella desperation i afton att kännas som en lätt bris.

VIK hämtade hem det lite i sista, men totalt vann Nybro chanserna med 20-18 i 5-mot-5. VIK hade inget motmedel mot Tommy Samuelssons styrspel i mittzon och täta kollapsande försvar framför Tex Williamsson som givetvis alltid är ganska bra mot VIK.

De nya kedjorna funkade inte alls. Frågan är om inte VIK ändå ska köra Komarek, Hutchison och Topping som toppcentrar med Skedung som en utmärkt fjärde? Kangas vann bara 35 % av teken och var -2 då #79 åter hade svårt med vaksamheten centralt i markeringsspelet, och tittade kanske lite för mycket puck.

Annars gjorde Kangas en helt okey centerinsats, men frågan är om helheten inte blir bättre med denne som ytter? Varför krångla till det när man har så bra centrar? Men kanske är allt detta en liten nödlösning inför då Mingoia ska in i laget?

Ett litet problem som seglat upp är att VIK inte tekar så bra, och det ger alltid en liten uppförsbacke, särskilt i sådana här matcher. Endast Komarek ligger riktigt bra på 57 %, Hutch okey på 50,5 % men sedan Topping 46 %, Skedung 45 % och Kangas 32 %.

Klart bäst i VIK var åter Hannes Hellberg med 1+1 i poäng, +2 och 9-1 i NP. #7 var tillbaka i storslag efter två mindre goda matcher. Tyvärr var Hellberg för ensam, och tyvärr vaknade Komarek för sent i tredje perioden, dock blev det en klasspoäng av #67.

På backplats blev plötsligt de flesta puckspridare, från många glänsande insatser: Krupic 3-5 i NP, Östman 4-3, Jansson 3-3, EP 1-1, Flood 7-3, Loponen 3-3 och Lindelöf 6-3. Självklart beror backarnas många felbeslut också kanske på att forwards inte visade sig, men ibland blir denna backsida överkonstruktiv, och det kanske den måste vara också.

Men det är en fin linje mellan genialitet och galenskap ibland för vissa backar, dock har de mest varit geniala sett över dessa tio matcher. De får inte sluta försöka, men inte utan en viss ödmjukhet i att försöka fila ner felprocenten.

En lite positiv grej är fortsatt att detta VIK spelar på gränsen utan att dra på sig utvisningar och det gav nog VIK chansen även i slutet att ta en poäng. Hade Nybro också fått en massa PP hade nog rullgardinen varit nere tidigare.

Vi glömmer detta nu och ser fram emot ett VIK framöver kryddat på Trevor Mingoia, kanske kommer det lösa knutar och kedjorna faller på plats mer naturligt?

PUCKLIGAN (väldigt svårt att hitta mer än några stycken)

5 Hannes Hellberg

4 Isak Skedung

3 Konstantin Komarek

2 Marcus Bergman

1 Erik Flood

18 svar

 1. kenta skriver:

  Hannes är som sagt en liten guldklimp! Känns inte som laget tog det här på allvar! Man åker ner på tisdagen och har all tid att förbereda sig vad som komma skall !!!! Det är fan tränarnas uppgift att få ut killarna ur bussen i tid!!! Tror efter vad man sätt so far av målvaktspelet och som många har oroats över kommer att bli NJs akilleshäl !!! Nya tag på fredag! Det är nu bara 3 poäng som gäller !!!!

 2. Daniels skriver:

  Håller målvaktsproblemet på att bli större än nj räknat med?
  Och att byta målvakter på detta viset uppe på det. Måste vara svårt som utespelare när man inte känner förtroende för sin keeper.

  Oavsett så känns det som att nj har räknat med att få loss en ”slutspelskeeper” när det blir dags för det

 3. Sanna skriver:

  Dmytriw-Komarek-Mingoia
  Hellberg-Topping-Kangas
  Gersich-Hutch-Bergman
  Engstrand-Skedung-Hoffa
  Jakobson

 4. Emil skriver:

  Mingoia – Komarek – Hellberg
  Gersich – Hutchison – Dmytriw
  Jacobsson – Topping – Bergman
  Engstrand – Skedung – Hofbauer/Kangas

  Eller vad önskar ni se under morgondagen?

 5. HockeyFarsan skriver:

  Angående den anmälan mot Topping som gjorts för abuse of official. Återigen storm i ett vattenglas, Topping gör en ytterst lös markering mot domaren att flytta sej eftersom denne står dumt placerad.

  • Bonzon skriver:

   5 matcher för Topping…

  • MA skriver:

   Domarna ramlade ju inte ens omkull. Hur kan man döma så olika. Tingsryd och Timrås kollision med domarna såg värre ut och fick endast 2 matcher avstängning. IInte ens huvudtackling ger 5 matcher avstängning.

 6. Sofie skriver:

  Dmytriw ska definitivt ha poäng, otroligt hårt jobbande, hårda bra snabba pass, behåller sin fina fart i långa byten, ett jättefynd!

  Jakobsson med bandysvängarna spelar hockey utan kroppskontakt och där sitter vi nu på ett långt dyrt kontrakt tyvärr, inte bra
  Engstrand borde ha löneavdrag, Krupic har ingen aning vad han ska göra med pucken nästa komiskt

 7. sudden skriver:

  Besvikelse är bara förnamnet……..
  Någon som vet om Mingoia blir klar tills i morgon?

 8. J skriver:

  Jag framförde efter förra säsongen till VIK att efter att säsongen 2022/2023 med väldigt ojämnt målvaktsspel att laget behöver börja bakifrån med en riktigt bra målvakt så att mål bakåt täpps igen .
  Visst vi har inga dåliga målvakter men jag rankar så många andra lags målvakter som bättre , därav Nybros .
  Jag anser att Vi skulle behöva få tag i en bra men även rutinerad så tippar jag VIK som topp 3

 9. Claes Öhman skriver:

  Klockren analys som vanligt. Håller fullt med att backarna hade en jobbig afton. Någon mer än jag som undrar vad vi får ut av vår andre tränare som ska ha ha hand om backarna? Tycker stundtals att det ser otroligt vimsigt ut.

  • C skriver:

   Här tror jag att du är helt fel ute.

   Förra säsongen tränade Örjan Lindmark Moras backar och till det här året fick de endast behålla en back pga att de andra skulle vidare i karriären.

   Alla backarna i VIK utom Pettersson har spelat seniorhockey ganska många säsonger, att en tränare ska gå in och ändra dem helt på 1-2 månader är ganska naivt att tro. Våra backar har verkligen blandat och gett hittills men 3 av målen bakåt igår kom från misstag från forwards och Ian i mål. Faktum är att Nybro skapade ganska lite men att vi bjöd på samtliga 4 mål.

   Som exempel så ville stora delar av VSK fotbolls supportrar sparka tränaren kalle Karlsson förra säsongen men nu ett år senare är VSK helt överlägsna men nästan exakt samma lag på planen.

   • Musse skriver:

    Håller med om att Örjan är ett lyft som backcoach och att det var individuella misstag på forwards och Ian. Men titta på repriserna på mål 1 och 2. Jansson mjukt och bekvämt i ingenmansland och hjälper inte till med kampen framför målet. Så vill iallafall jag inte att en kapten ska agera.

 10. Musse skriver:

  Vet inte om nån förtjänar att vara i puckligan ikväll. Vilka insatser vid 1-0! Uruselt jobb av en blek Engstrand sen fummel av en Ian utan självförtroende, följt av en kapten som har noll fokus på markering på en fri motståndare bakom ryggen. Försvarsspelet måste upp där då han är inne på alldeles för mycket baklängesmål. Två ikväll och fyra i Mora. Har tappat räkningen……

  • Johan skriver:

   Håller med, kapten är en säkerhetsrisk i egen zon . Förstör alldeles för mycket och ger inte laget chansen att ta poäng i såna här matcher.

  • Peter skriver:

   Jag håller med, jag kan inte heller riktigt förstå hur någon ens kan ligga plus i NP. Mycket mycket slarv, tappade puckar, felpass och annat. Men måste ändå ge en stor eloge till Nybro som försvarar sig riktigt bra. Håller VIK på utsida hela tiden.

 11. ? Helmersson skriver:

  Varför sätta in Ian B. Han vart ju utbytt efter 0-3 mot AIK,Sedan höll Halonen nollan och vinst med 8-3. Har inte sett bra ut efter Djurgårds matchen. ? av Helmersson. Men VIK var inte bra i drygt två perioder. Hoppade av matchen efter indianaren och 4-1 bytte till Djurgården -AIK inför 13250 pers.i Globen Men kom tillbaka efter 4-2. Men som sagt ett riktigt botten napp.

 12. Kalle skriver:

  Det var en dyster match i många stycken.
  Beträffande tekningsprocenten var det inga VIKare som glänste ikväll.
  Skedung bäste med 43,7%, komarek 40,9% ocH kangas 35,7%. Mer hemmaträning efterlyses.
  Bloggen är nog lite väl hård mot Kangas. På 2-1 försöket han få bort nybrospelaren framför mål, men lyckas inte, medspelarna var för långt borta.
  Beträffande 3-1 , var fanns den tredje forwarden som skulle täcka upp platsen för nybroskytten, jo på väg från båset. Inte centerns plats därute.
  Det var alldeles för lite skott under de första perioderna, se bara på hur enkelt den kan gå in, såsom hellbergs skott.