Djupspaning Simon Fernholm som frisk och fulltränad nog kan bli ett oväntat bra ”nyförvärv” & scouter om Danny Kristo vars tunga meriter verkligen står ut som ny i Västervik

Jättebacken på 198 cm, Simon Fernholm, (längs sargen) är på väg tillbaka. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Simon Fernholm tränar äntligen full kontakt just nu efter flera hjärnskakningar. Om det fortsätter kommer det snart bli en sen debut i VIK.

Detta efter att ha spelat sin senaste tävlingsmatch för ganska precis för tio månader sedan då backen fick 19.11 mot Timrå i match 4 i slutspelet för AIK den 28:e mars 2021.

27-åringen har varit en stabil pjäs länge i Allsvenskan som ett främst defensivt ankare med sina 198 centimeter. Fernholm gjorde faktiskt fem SHL-matcher för Frölunda 12/13 (0+1 och +1) som 18-19-åring och draftades 2012 av Nashville i sjätte rundan.

26 poäng (4+22) på 53 matcher totalt 19/20 för Vita Hästen visar att Fernholm även har offensiv potential. Senaste säsongen i AIK blev det bara 26 matcher (1+6) efter skadebekymmer, men fick som sagt ganska mycket istid sista matcherna i slutspelet mot Timrå.

Säsongen 18/19 då AIK vann Allsvenskans grundserie var Fernholm en nyckelspelare och hade tredje mest istid av backarna då (19.24/match). Endast Johan Larsson och Alexander Deilert användes då mer.

På totalt 249 allsvenska matcher har det blivit 13+56 för 69 poäng och +49, vilket motsvarar 3+14 för 17 poäng och +12 på 52 matcher.

En på insidan, som brukar vara väldigt träffsäker, sa tidigare detta om den storväxte backen:

– Gillade honom i Hästen 19-20, och blev lite positivt överraskad av det jag såg i Norrköpingslaget. Stabil hemåt och flyttade pucken bra till Marcus Eriksson och Linus Andersson i PP. Vet inte riktigt hur det var i AIK, men känns spontant som att många underpresterade där säsongen som gick.

– Tror också Fernholm är en spelare som verkligen behöver få mycket istid för att vara effektiv. Ska ha väldigt stort självförtroende och behöver också få stort förtroende från tränarna, och då kan det också bli väldigt bra, som det uppenbarligen blev i Hästen. Och om han lyfter fysträningen kan det nog bli bli SHL…

Så här säger en AIK-kännare bloggen talat med:

– Fernholm gjorde det rätt bra när han inte var skadad. Har ju varit hos oss i två omgångar, först bra defensiv och övertygad att han skulle vara en av våra bästa backar säsongen efter. Det var han absolut inte. Sen gick han till Hästen och gjorde tydligen en bra säsong, även poängmässigt. Tillbaka till oss förra säsongen då och gillade jag honom, men som sagt mycket skadad.

– Han är ju stor, så inte jättesnabb, framförallt inte explosiv. Fysiskt spel är upp och ner. Generellt önskar jag mer av den varan. Med den storleken räcker det ju att vara trycka undan spelare. Han är ingen stor tacklare, utan mer att trycka upp mot sarg, något han ibland gör riktigt bra.

– Men sammanfattningsvis hos AIK har det varit mycket skador, en svag säsong och annars en bra allsvensk back. Så länge han spelar enkelt så har han grym räckvidd i defensiven. Intressant att se vad han kan göra i VIK. Hade kunnat tänka mig att ha kvar honom.

***

Vita Hästen-kännaren Magnus Bodin (@MagnusBoddan på Twitter) sa så här om Fernholm:

– I Hästen slog han ju igenom kan man säga säsongen 19/20. Riktigt stabil bakåt med enorm räckvidd. Bra förstapass. En riktig ledare i Hästen. Spelade överlägset mest.

– Helt okej skridskoåkning för sin storlek. Fysiskt spel hanterar han bra, men är ingen som söker tacklingar precis. Modern back.

– Skadad mycket säsongen som gick i AIK, så det var väl som en chansning för VIK? Hade gärna sett honom i Hästen igen dock…

***

 här beskrev AIK:s sportchef Anders Gozzi backen då han värvade tillbaka honom inför förra säsongen:

– Fernholm besitter en väldigt stor potential med både spelsinne, tajming samt storlek. Det ska bli väldigt kul att åter få se honom i AIK-tröjan och se hans fortsatta utveckling mot SHL, som han absolut kan nå.

***

Undertecknad gillade även det jag såg av Fernholm i de tre träningsmatcherna för VIK. Hade en tuff start mot HV i första träningsmatchen, men växte i den matchen och var smart, stark och solid i matcherna innan en ny huvudsmäll.

Fernholm ska vara en social och lugn person som uppenbarligen brinner mycket för hockeyn då nog många andra hade givit upp i detta läge. Så om allt vill sig väl får VIK:s backsida ett välkommet och kanske underskattat ”nyförvärv”?

***

Västervik har slagit på stort (genom att omgående sätta sprätt på Powellpengarna?) genom att värva den tidigare VM-spelaren för USA, Danny Kristo, 31.

Måste erkänna att jag satte morgonkaffet i halsen då sillykungen MrMadhawk först twittrade om detta. Här talas om det om så tunn marknad och så tar Georgsson in en så välkänd forward!

Kristo är ju en av de klart mest meriterade spelarna i HA på länge med ganska bra produktion i AHL, NLA, KHL och DEL. Fick tidigare denna positiva rapport då Brynäs värvade honom 2018. Så Västervik får in en mycket mer meriterad spelare än Powell, faktiskt.

Nedan färska rapporter från insidan då emellertid Kristo verkar ha tappat lite:

– Kristo kan beskrivas som en bättre variant av Alexandre Lavoie (som ju inte alls passade Paananens VIK). VIK behöver väl någon som gillar att lira hårdare och spela mer slutspelshockey och klara BIK?

– Kristo är dock skicklig, men väldigt upp och ner. Inte den tuffaste eller hårdast arbetande spelaren heller. Behöver man en PP-spelare, då kan han vara ok.

En annan proffsscout är inne på samma spår:

– Såg Kristo med Jaromir Jagrs Kladno tidigt på denna säsong. Låg ansträngningsnivå, knappt något driv och inget kämpande för vinna tillbaka puckar. Fortfarande skicklig, kan spela från höger halvsarg på PP. Är inte förvånad över att Kladno släppte honom…

***

Vill passa på att tacka Er som bidrar till bloggen och podden!

Om även Du uppskattar bloggen och podden och vill att de ska finnas kvar även imorgon, stötta gärna via Swish: 0703795445 eller via donation Paypal enligt nedan.