Dokument Köping: VIK:s bästa väg till SHL ser ut att gå via länshockeyn – hur åren i Köping format spelare som ”DG”, ”JG” & Immo, men även Svensson då ”Fagge” spelat en viktig roll

Johan Gustafsson FOTO: FREDRIK LYCKEDAHL

 

Västerås IK:s väg till SHL ser ut att gå en del via Köping. VIK-vägarna runt Köping är dock inte nya. Storheter som Tommy Salo och nuvarande sportchef Patrik Zetterberg spelade i IK Westmannia-Köping i början på 1990-talet. Peter Popovic är också född här.

Nu har VIK redan presenterat Anton Svensson och nye tränaren Patrik Fagerlund som vi bägge kan säga slog igenom på seniornivå i just Köping HC. Plus såklart Köpingssonen Daniel Gunnarsson som är det störst nyförvärvet till VIK, ja sedan kanske då Patrik Juhlin återvände?

Men frågan är om inte Gunnarsson nästan slår eller tangerar Juhlin då detta är en respekterad spelare i SHL som återvänder till länshockeyn i sin ”prime”, Juhlin kom som 34-åring efter tunga skador i Schweiz.

Det stannar dock inte där då det finns intensivt sillysnack att VIK jobbar hårt på att få hem även Johan ”JG” Gustafsson och Tor Immo till länet. Och vilka fler västmanlänningar finns där ute?

Anton Svensson i Köping mot VIK och Samuel Ersson hösten 2018 under Proofdoors försäongscup. FOTO: JIMMY GERDIN

Bloggen har fått ta del lite kring vad som ligger bakom Köpings framgångar och hur VIK kunnat och även framöver kan ta del av dessa. Nedan är vad bloggen fått fram från folk som kan Köping.

En insatt källa har svårt att se att JG inte är riktigt sugen på VIK. Men inget kommer bli klart innan Rögle BK är ute eller vinner SM-guld. Allt klaffar nu med nytt hus, bästa kompisen i laget (Daniel Gunnarsson) och barnen är i perfekt ålder för att ”maxa barnvakt av föräldrarna i Köping”. (Och alla som har småbarn vet hur guld värt barnvakt kan vara, reds. anm.).

JG lär bli bäst betald i VIK med tanke på det fina kontrakt han fick i Rögle efter Tysklandsäventyret där han tjänade stora pengar i Mannheim. Lastar Hygienteknik med flera upp? Abbot har satsat på Rifalk i Röglekassen under säsongen, enda hotet är väl om JG gör en repris av senaste Frölundaguldet där han klev in efter skada och var fantastisk. Och därmed får förlängt? Men tror inte det. Vissa menar att JG är i det närmaste klar.

DG (Daniel Gunnarsson) och JG var dominanta tidigt i Köping säsongen 2007-2008. DG fick smeknamnet ”Salming” för sin följsamhet. JG konkurrerade enkelt ut ordinarie keeper och fick en fin utveckling i en tuff värmlandstvåa med långa resor och svåra matcher mot toppade lag som Forshaga, Grums med flera.

Att spela i värmlandstvåan var en enormt viktig erfarenhet för JG i att spela seniorhockey tidigt. Detta efter genombrottet i IFK Arboga som blev en riksnyhet då han debuterade i Allsvenskan som 14-åring (!) 2006 efter en ekonomisk kris i Arboga.

JG:s resa i Nordamerika var inte enkel efter JVM-guldet. Satt på bänken för Minnesota Wild, närmare än så kom han inte NHL. Det var målvaktscirkus i Wild då. Sista stoppet blev ett ECHL-lag i Alaska och JG bodde i en stuga i vildmarken.

***

Köpings arbete med talanger och att satsa på hemvävt i olika former började egentligen på allvar efter konkursen i början av 2000-talet. Ett år spelade de utan seniorlag och bara juniorer. Sen tog en kille som heter Pontus Brolin över A-laget 2005 i division 3.

Pontus och assisterande coachen Joakim Karlsson var duon som startade upp ett fantastiskt arbete med att göra om unga till seniorspelare. Allt handlade om glädje till sporten och att ge juniorer chansen i seniormiljö. En uppfattning är att KHC:s resa mot att etablera sig i Ettan började där.

Joakim Karlsson fick tack vare det fina jobbet i Köping ett hockeygymnasiejobb i Leksand och ansvar för ungdomarna där. Joakim var med när DG och JG fick sina genombrott i seniorleden.

Sen har tänket med en lokal stomme verkligen följt med. Innan konkursen och sejouren med Niklas ”NJ” Johansson som tränare/sportchef var det lite fler värvningar utifrån och Köpingskillarna lämnade i lite större utsträckning eller fick mindre speltid. Några spelade exempelvis i IFK Arboga A-juniorer samt Kungsör dessa år.

Två stommar som följt med är Emil Forsberg och Martin Jörgensen som också slog igenom tidigt och är jämngamla med DG och JG. De har varit med och byggt KHC-andan till vad den är idag. Sedan 2005 har det således egentligen alltid funnits några lokala killar med i seniorlaget som varit bärande.

***

Anton Svensson är ju inte Köpingsson på det sättet, men formades där av Fagge (Patrik Fagerlund). Marcus Viitanen har haft en liknande resa med enormt ansvar från att ha varit anonym, också skolad av ”Fagge”.

Anton Svensson bakom kassen under försäsongsmatchen 2018. Lars Jinghage (71) är närmast kameran, har också gjort gästsspel i VIK. FOTO: JIMMY GERDIN

Köpingssonen Tor Immo ska ha valt Leksands juniorer 2012 delvis för att DG redan gjort den resan. JG, DG och Immo ska vara ett kompisgäng och flera är helt övertygade om att Zäta använder det. VIK ska ha jagat Immo redan för två år sedan.

Ryktet att Immo har ”ett horn i sidan” till VIK på grund av att han blev ratad som ung har mina källor aldrig hört. ”Immo känns heller inte som en sån person, är ödmjuk”. Immo är bosatt i Örebro nu, en annan större stad. Västerås är ju liknande i storlek och två mil närmare nära släkten i Köping.

Lönen i BIK och VIK också relativt likvärdig. Immo gick i Karlskoga ner ordentligt från Leksandslönen efter succén i Troja. Immo ser ju tomma ytor innan många andra – som en snajper gör.

Immo skulle passa perfekt för Thomas Paananen tror en källa, ”han kan jobba mycket hårdare än vad han gör idag”. En källa tror att Immo kan ett kliv till.

***

Så om allt ovan går i lås kan vi ganska lugnt säga att VIK:s väg till SHL kan gå via Köping och länshockeyn.

Det skulle i sig ge en massa positiva följdeffekter. Exempelvis att de barn och unga spelare som växer upp idag troligen kommer se sina favoriter i VIK och därmed blir Gulsvart laget att hålla på och spela i.

Kan Isac Skedung göra en jättesäsong kanske också några flera Salabor kan börja fokusera på rätt lag och hallen kan förhoppningsvis lättare fyllas.

VIK ska ju såklart vara laget för alla västmanlänningar. Allt annat är ju som att hålla på Polen i VM…

5 svar

 1. Marko skriver:

  Håller med Fredrik om att det var intressant att läsa om Köping. Klubbarna runtomkring i länet gör ju ett jättejobb trots att det ibland sker med små ekonomiska resurser.
  Det är fantastiskt om vi kan behålla killarna i länet och att några kan blomstra i VIK istället för andra klubbar.

 2. Mathias Andersson skriver:

  Jag skulle vilja säga att Koval är det största nyförvärvet VIK haft. Det är väldigt svårt för dagens VIK ekonomiskt att slå en sån värvning

  • Pelle skriver:

   Var han så dyr verkligen? Han var ju ”over the hill” när han kom hit och avslutade sin karriär kort efter.

   • Mathias skriver:

    Jag minns ärligt inte, men jag menade mer med sån meritlista som han besatt, typ hela sin karriär som toppmålvakt i KHL, vunnit pris som KHLs bästa målvakt, OS, 6 VM turneringar osv. Rätt galen värvning ändå..

 3. Fredrik skriver:

  Mycket intressant läsning som vanligt! Låt oss hoppas att ”Köpingsligan” förenas i VIK. Skulle göra VIK till ett MYCKET spetsigare lag än på länge. Intressant också om en sniper som Immo kunde börja jobba hårdare och ta ännu ett lyft och bidra mer i båda riktningarna. En som Lunsjö kan nog visa vägen där. Oj, vad jag håller tummarna att de alla kommer till VIK! Sedan kan man ju drömma vidare om sådana som Rasmussen, Berglund eller Frycklund för att spetsa till det än mer men där vill jag betona ”drömma” givetvis… 🙂