Dominant men poänglös Rasmus Asplund då Fredrik Johansson hade trevligt i passningsspelet mot svårspelat Tingsryd som åter visade hur bra och bred HA är nu

Rasmus Asplunds tid i VIK är snart förbi. (skärmdump).

 

Fredrik Johansson noterades för tre assist då VIK vann med 4-2 mot Tingsryd på fredagskvällen, då även Sebastian Benker och en allt vassare Anthon Eriksson gjorde 1+1. Men även ett NHL-förstärkt Tingsryd gjorde bra saker i en allsvenska som är bättre än på mycket länge.

Rasmus Asplund har verkligen varvat upp och dominerade från första nedsläpp på ett sådant sätt som bara Patrik Berglund och Mikael Backlund gjort i VIK-tröjan i halvmodern tid.

VIK hade mesta av spelet i första perioden (skott 11-4) men det blev farligt varje gång TAIF var i anfallszon. Bra Fredda Johansson till Benker gav 1-0 i PP efter 7.22. Eriksson hade ett ribbskott.

Det var sämre spel i andra perioden sett ur ett gulsvart perspektiv. En kalldusch i PP då Kruse passade Nermark till öppet mål och 1-1 efter 21.46. Det gav TAIF energi.

Dock oerhört vasst förarbete då Gustav Berglund snappade upp en indian av ex-VIK:aren Albin Johansson, vilket gav 2-1 via starke Eriksson efter 31.57.

3-1 kom efter en solokörning av Jimmie Jansson sedan backen skrikit sig hes efter pucken i mittzon vilket Benker uppfattade bra. TAIF var bra i mitten och mot slutet av andra perioden. Kruse var dock fin och tog bland annat Ludvig Elvenes friläge.

Anthon Eriksson har verkligen varit en äkta producerande powerforward inledningsvis av säsongen och 25-åringen börjar på allvar få ihop alla bitar.

Så även i förarbetet till 4-1 målet då Eriksson helt enkelt med sin kraft och fart schysst fick omkull den TAIF-back han jagade. Fredda J. snappade upp pucken och friställde snyggt Lunsjö som till slut fick in pucken efter 43.03.

4-2 kom efter mycket bra spel av TAIF i PP då Anton Svensson (ex-VIK:aren som verkar ha utvecklat sitt spelsinne i Småland) och Elvenes låg bakom Winnipegs David Gustafssons mål efter 44.35 efter ett vackert genomspel.

Hannes Johansson sköt sedan utanför på ett friläge. Emil Kruse räddade sedan William Wikman och August Nilsson efter slarv i egen zon med en underbar sidledsparad på Lundegårds direktskott. Sedan hade VIK ganska bra kontroll Tingsryd fram till slutminuterna.

Innan dess hade Younan ett skott i ribban, Hillding fick också lägen efter en av flera bra passningar av Bergman denna kväll. Asplunds lek gav  en fet chans för Hetta, bland annat. Kruse var tät och släppte inga returer då Taif fick spela 6-mot-4 i slutet.

SAMMANFATTNING

Även Tingsryd visade, precis som Almtuna och Kristianstad, att de tippade bottenlagen kan spela riktigt bra. Allsvenskan är ett veritabelt getingbo och tar du ledigt ett enda byte smäller det direkt.

NHL-proffsen har faktiskt märkbart höjt standarden, precis som Winnipeg Jets David Gustafsson gjorde ikväll för sin moderklubb Tingsryd. Deras blotta närvaro verkar stärka hela lag.

Och – Rasmus Asplund var fullständigt magnifik denna afton. 23-åringen gjorde precis som han ville och vände ut och in på Tingsryd precis varenda byte. Ändå blev det inga poäng och ett bevis att man kan dominera totalt utan att göra poäng.

Asplund höll samma nivå som Berglund och Backlund gjorde här 2012-13. Med andra ord väntar en lång och bra NHL-karriär för Asplund efter VIK-äventyret. Det underbara med Asplund är att se hur han brinner varje byte för VIK nu. Det värmer så i hjärtat och Asplund skaffar sig just nu många fans här som kommer följa hans karriär.

På individnivå var det även en ny oerhört kraftfull och stark insats av Anthon Eriksson. Trots att Eriksson bara fick spela knappt nio minuter (!) gjorde 25-åringen avtryck både med sina effektiva pucktransporter och fräna spel utan puck. Det är alltid kul då en spelare blommar ut och – kanske, kanske är det början på ett riktigt genombrott.

Spelarna i ”fjärdekedjan”, som även innehåller Lunsjö och Fredrik Johansson, har redan gjort nio poäng tillsammans trots väldigt begränsad istid. De har tillsammans med förstakedjan med Asplund mellan Zetterberg och Hetta varit lagets två klart bästa kedjor inledningsvis på säsongen, så även i afton.

Benker och framförallt Bergman gjorde dock sin bästa insats hittills och särskilt fick Bergman fram en del fina passningar. Men deras center Joakim Hillding har ännu inte riktigt kommit igång med 0+0 efter fyra matcher.

Kedjan med Hertzberg, Skedung och Wikman var väldigt anonym. Återstår att se hur långt tålamod Paananen har, men det är ju väldigt tidigt ännu.

På backplats var Jimmie Jansson åter urstark och spelar nu verkligen välavvägt gällande att spela svårt eller enkelt. Det är inte många allsvenska backar som kan göra ett sådant solomål.

Gustav Berglund visade verkligen hela sin briljans i förarbetet vid 2-1-målet. Vi kunde nästan höra de nöjda applåderna från Detroit vid den assisten. Berglund har dessutom fysiken och storleken att kunna bidra över hela isen, och har redan börjat spela betydligt mindre äventyrligt än då han kom i tidigare i höstas.

Younan hade massor av chanser att näta, men skyttet verkar fortsatt förbättringsbart. Tornberg hade en solid afton med intressanta offensiva tendenser. Ehrnberg blandade och gav lite då istiden ökade till hela 18:48 i Åkerströms frånvaro, men det är fint att se att den unge backen alltid försöker ta initiativ och jobbar så hårt.

August Nilsson har kanske hamnat lite där han var vid denna tidpunkt ifjol, då det spelas lite för svårt och offensivt. Om Nilsson börjar med att fokusera på defensiva så kommer det bli lika bra igen som vid slutet av förra säsongen.

Kruse visade sitt starka psyke då han hämtade sig efter missen vid 1-1 och tog 32 av 34 skott. VIK har nog seriens bästa målvaktspar.

PUCKLIGAN 

5 Rasmus Asplund

4 Anthon Eriksson

3 Jimmie Jansson

2 Emil Kruse

1 Fredrik Johansson

1 svar

  1. Jommen skriver:

    Ser starka ut;-)