Dubbelt tungt med operation för poängmaskinen Jimmie Jansson (upp till PP-bevis nu för Jimi Jalonen/August Tornberg) och knappt ingen publik – men positivt hur Petter Rönnqvist hyllade VIK

Jimmie Jansson. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Först kom ett från i princip alla håll hårt kritiserat besked från regeringen att endast 500 personer kommer tillåtas på matcher framöver. Som om det skulle vara säkrare än de 1 500 utspridda och vaccinerade då ABB Arena redan där ekade och var sorgligt tomt.

För varje dag som går utan att VIK Support kan förgylla matcherna ökar vår uppskattning och avsaknad av deras insatser och sånger. Frågan är bara hur länge det dröjer innan dessa restriktioner släpper? De är ju så kraftigt ifrågasatta redan att det är frågan hur länge regeringen orkar stå så ensamma…

***

Sedan kom beskedet att Jimmie Jansson måste operera sin handled. Enligt VLT kan backen bli borta två månader och det är ungefär då VIK spelar sin sista seriematch den 9:e mars borta mot Almtuna.

Då kommer också Jansson vara matchotränad in i slutspelet, knappast optimalt. Men med denna typ av skada lär Jansson kunna hålla igång mycket ändå.

Nu är VIK nere på sex friska seniorbackar igen. Enligt Patrik Zetterberg är det bara cirka 10 % chans att Simon Fernholm ska spela denna säsong, även om han testar lite på is.

***

Janssons produktion från backplats kommer verkligen saknas, både i 5v5 och i PP. Det räcker med att kolla i statistiken. Under vårens slutspel gjorde VIK bara två mål i PP – bägge instänkta av Janssons bössa…

Jansson har tre säsonger i rad toppat backarnas poängliga i HA med ett snitt som motsvarar 35 poäng per säsong.

I PP-ligan för HA-backar har Jansson slutat tia, trea och just nu sexa. Janssons sinne för att ösa in mål och poäng, oavsett vad, kommer saknas.

***

Det är dock lyckosamt att Jimi Jalonen, som har en offensiv läggning som spelfördelande back och tar snabba beslut, har kommit in och direkt levererat bra framåt. Detta trots en viss liten ojämnhet kanske inledningsvis. 1+2 och +5 på tre matcher imponerar. Dock bara 49 i Corsi vilket är sämst bland backarna, men som sagt liten sample size på Jalonen ännu.

Det är också än mer värdefullt nu att August Tornberg utvecklats så över hela isen och den väldige backen har hela 3+7 för tio poäng på de 13 senaste matcherna. (efter 0+4 de första 16 matcherna).

Så de båda högerfattade Tornberg och Jalonen lär få slåss om Janssons vakanta PP-plats. Emellertid får inte VIK:s backsida åka på fler skador nu då det alltså bara finns sex seniorbackar, inklusive en nyligen skadad Daniel Gunnarsson.

***

Marknaden är dock fortsatt tuff. Och vad jag hör är VIK oerhört rädda om sin hierarki och fina sammanhållning som man är livrädd för att förstöra genom att ta in fel karaktär.

Men det är också en risk att ha en så här tunn trupp, så Zäta är nog beredd att hugga snabbt om något dyker upp. Det lär dock till att (över)betala då HV71 & Co. också lär hugga på det mesta…

***

Lite positivt till slut. Den normalt sett ganska kritiske och eftertänksamme Petter Rönnqvist i Cmore hyllade Västerås som hockeystad, JG, VIK:s spel och tippade att VIK skulle gå upp. Trots att Niklas Wikegård envist försökte hävda annat.

Lite positivt vi behöver i dessa tider.

6 svar

 1. Mathias skriver:

  Han har ju spelat skadad hur länge som helst nu, varför vilade man inte honom istället från början? Då kanske operation hade gått att undvika.

  Vi pratar ju om våran kapten, tillika viktigaste back.

 2. Örjan skriver:

  500 i ABB ARENA PÅ EX antal tusen kvadrat
  2-300 hundra i en ”tub” (flygplan) påväg till solen eller inrikes
  Skillnaden är att dom har munnskydd
  Skulle man inte kunna göra samma inom sporten då
  Ha krav på munnskydd ??
  NHL har väl det kravet ??

  Sen vad är det för typ av skada Jansson har och skall operera sig för