Dubbelvärvningar med arbetskapacitet från Örebro och Brynäs: NJ har uppenbarligen bestämt sig för att glidandets tid är över – men ännu saknas mycket offensiv spets

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

PÅ BILDEN: Oskar Kvist steget före VIK då. FOTO: RUNE ÅHLÉN

NJ fortsätter med att ändra identiteten på VIK mot att bli mycket mer hårt arbetande efter glidandet 23-24. Under torsdagen togs nämligen ytterligare två hårt arbetandes forwards in:

Unge tvåvägscentern Svante Sjödin (som bloggen skrev om 18:e maj, läs mer om Sjödin här) och den 192 cm långe och snabbe gnuggaren Oskar Kvist som snart fyller 23.

Kvist fick imponerande nog mest istid i box play av alla forwards i Brynäs i grundserien. Men i slutspelet tog Anton Rödin den platsen av Kvist då stjärnan fick spela BP för första gången sedan typ J20.

Den stenhårt arbetandes Kvist låg också högt i blockade skott och utdelade tacklingar, men ska vara ganska begränsad offensivt, i alla fall enligt en Brynäsföljare jag talade med. Farten och arbetsmoralen har gjort Kvist populär hos en del fans i Brynäs om jag förstår det rätt.

Det blev 7+8 för 15 poäng på totalt 64 matcher i Brynäs. Detta med cirka 13 minuter per match i grundserien och 10 minuter per i slutspelet. Var bland de sämre i BIF gällande Corsi.

NJ verkar göra precis allt nu för att öka arbetsmoralen i VIK och mer skapa ett lag som Karl Helmersson kan coacha och kommunicera med på svenska.

***

Efter åter ha värvat ännu fler energispelare talar kanske allt mer för också att liknande kvarvarande gnuggare kan lämna (exempelvis Kangas/Andersson)?

Detta när dessutom inte energiknippet Jared Dmytriw är avskriven (eller är han det nu?); Jared är ju också är lite av en sådan – dock en lite mer sofistikerad slitande variant.

Annars riskerar det att bli ett väldigt trubbigt lagbygge om NJ tvingas bygga ekvationen på att spelare som Kvist och Hammerer plötsligt ska producera regelbundet i större roller än tidigare.

***

Efter dagens besked blev det inte lättare att skissa, men vi gör ett tappert försök:

Tänkbara kedjor:

 • Rosdahl – Komarek – (”ECHL-stjärna”)
 • (Anton Gradin) – X – Jakobsson
 • Engstrand – Kant – Kvist
 • Sjögren – Sjödin – Kangas/Hammerer

Extra: Ekman Cederborg & Andersson

Läsarna har dock som vanligt säkert mer intelligenta uppställningar.

***

Frågan är nu var (om) en sådan som Simon Zether passar in? Eller tog NJ Kvist istället?

Frågorna är många just nu. Svaren få.

Hursomhelst lär ett yngre och storväxt VIK jobba hårt i vinter (även Gradin ska slita) och kanske ha lite bättre bredd.

13 svar

 1. Hesa Fredrik skriver:

  Förra året gnällde många här på arbetsmoralen! Svag defensiv och ännu sämre boxplay! Nu gnälls det redan på offensiven fastän det saknas
  minst två offensiva värvningar! Kom igen vid juletid så får vi se då! Eller ska vi skriva katastrof redan nu! Jag tycker det ser lovande ut, betydligt bättre än samma tid i fjol! Har man en stark defensiv behöver man inte göra 5 mål varje match!

  • Anders Stenlund skriver:

   Håller med dig. Vi får se det så här många lag som SSK DIF Björklöven Oskarshamn AIK mm går hårt ut med sina värvningar. Så ska VIK med sin
   budget ha en chans så får vi köra defensivt, satsa på PP boxplay samt kontringar. Bra då att vi har många energispelare som kan fixa PP och ytor
   för andra spelare. Sen är det bra att vi nu även har centrar och forwards som är bra i försvarsspelet. Vi får hoppas nu att NJ gräver fram Riktiga målsprutor
   på dom 2-3 sista platserna för center-forwards, lite som jag ser det. Vet inte vad andra tycker om minna funderingar skulle vara kul att höra från säg MR.C
   MIKAEL NORÉN och andra.

   • Stenberg skriver:

    Bra inlägg! Jag hoppas VIK ändrar upplägget under försäsongen och prioriterar PP och BP, dt är trots allt där många matcher avgörs. Under Klas tid, men även under Paananen,lades special teams-inskolningen sent på försäsongen. Jag inbillar mig att det tar längre tid att spela ihop två PP-uppställningar än att få ihop en fungerande femma?

    • Anders Stenlund skriver:

     Jag tyckte Paananen hade många bra grejer som 3 mot 3 där vi var bra. Sen att han körde skellefteå -light i att träningen skulle likna match så mycket som möjligt. Och till sist att han gick ut på is tidigt för då får dom chansen och testa och se vad spelarna kanske är lite sämre på och kan lägga in mera träning där, och det kanske hjälper till att förhindra en del skador som har varit VIKs helvete.

 2. Stenberg skriver:

  Mycket bra sammanfattning av läget. Håller med dig till 100% när du skriver detta ”NJ verkar göra precis allt nu för att öka arbetsmoralen i VIK och mer skapa ett lag som Karl Helmersson kan coacha och kommunicera med på svenska” med betoning ”på svenska”. Men hur ska de defensivt orienterade tränarparet kunna lyfta spelare offensivt när många av de invärvade forwards inte tidigare visat alltför höga nivåer i målgörande och assist? Eller är det Erik Karlsson som ska få dessa powerforwards att lyfta?? Frågorna hopar sig…

 3. Anders Stenlund skriver:

  Tycker det ser bra ut, vi har nu flera spelare som klarar en defensiv roll och boxplay samt pp. Om nu NJ har en fin pott kvar så skulle
  det nog behövs två giftiga målgörare och en Komarek 2 center.

 4. örnen skriver:

  va inte en utländsk spelare klar enligt nj på mötet?

 5. Petri skriver:

  Håller med dig Mikael… Mer frågor än svar just nu!
  Mest energispelare yngre än 23 år, varav en schweizare som ingen riktigt verkar förstå hur vi hittat…
  Rimligen måste några av Kangas, Cederborg eller Andersson vara på väg bort/lån, för man värvar väl inte nya för att låna ut??

  Säkert passar denna trupp Helmersson bättre, men vi lär ju ha in liiite spets också.

  • Pelle skriver:

   Rosdahl och förhoppningsvis Gradin anser jag vara potentiella målskyttar. Folin och Sjögren är spets, men i andra roller.

 6. Pelle skriver:

  Mikael Noren är du säker på att Gradin skall vara klar nu när kvist skrev på.Tänkte om dom bytt fokus nu när dom fick kvist??

  • Mikael Norén skriver:

   Han är klar till 99,999 % 😉

  • Petri skriver:

   Känns som om högerskytten Gradin toppar Kvist ganska rejält… Då har NJ bytt fokus neråt?!?!
   Behövs pengar för en spets ala Komarek som NJ har krokat, eller vad är det som händer?

   • Pelle skriver:

    Går ju inte att jämföra så olika spelare. Man byter ju inte roll om man ska byta fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *