Dubbla smällar – men bloggen har svaret på vilken backtyp VIK bör ta in för att ersätta skadade Åkerström: En Moritz Seider light (originalet som Rögle lånat hyllas av NHL-scout)

Åkerström har trots en lång svacka hela +9 senaste elva. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under torsdagen kom två riktigt tunga negativa besked för VIK och hockeyn i stort. I denna upp- och nervända värld valde regeringen att ligga kvar på endast 50 åskådare per match på obestämd tid på grund av ökad smittspridning. Vissa frågar sig om säsongen kan fortsätta så här då klubbarna blöder.

Detta precis samtidigt som Patrik Zetterberg tvingas ut på transfermarknaden sedan topp-4-backen Simon Åkerström bröt fingret i slutet av matchen mot Kristianstad. Åkerström kan därmed i värsta fall missa uppemot 15 matcher.

Snacka om svårt för VIK om man ska gasa eller bromsa. Men som sportchef måste Patrik Zetterberg se till laget. Pär Södergren & Co. får se till det övriga i första hand. Och Zäta vill ju helst ha in två backar enligt VLT.

***

Just nu är VIK nere på sex backar, inklusive de ännu relativt oprövade ynglingarna Calle Ehrnberg och Gustav Berglund, samt två spelare i August Tornberg och August Nilsson som jobbar lite ”utifrån och in” för att bli topp-4-backar i ett allsvenskt topplag.

Rent sportsligt sett har en redan relativt tunn backsida alltså blivit ännu tunnare, om VIK nu ska utmana den absoluta allsvenska toppen om en SHL-plats i vår. Vilket VIK bör försöka med tanke på att man till 99,99 % har fenomenet Jesper Myrenberg mellan stolparna för sista säsongen om det blir fortsatt spel i HA.

***

Om vi vågar resonera vidare och räkna med hockey hela säsongen och att VIK får extern hjälp att så välbehövligt förstärka backsidan, då kan bloggen föreslå vad VIK bör sikta mot:

En Moritz Seider – light. Öh, Moritz vem?, frågar sig många säkert. Läs nedanstående scoutrapport så återkommer vi.

Rögle har alltså lånat in den unge toppbacken Moritz Seider från tyska ligan. Seider är precis som VIK:s Gustav Berglund draftad av Detroit Red Wings.

– Seider kommer att vara en topp-2-back i NHL de närmaste 15 åren, säger en NHL-scout till bloggen. Spelade 20+ minuter per match i AHL redan förra säsongen utan att tröttna på något sätt. Dominerade i JVM. Stor och stark, mycket stark på skridskorna också, kan spela PP, PK och har en hel del tuffhet också…

Så se där. Där har vi kravprofilen i stort vad Patrik Zetterberg bör addera till backsidan (om vi snöar in rent sportsligt). I denna galna värld är det ju faktiskt inte omöjligt att få någon lite, lite åt det hållet till VIK. Frågan är bara till vilket pris och hur länge och hur externa partners har möjlighet att hjälpa.

Det finns ju såklart massor med backalternativ då det inte spelas hockey på så många ställen.

4 Responses

 1. Ulf Holmström skriver:

  Lindelöf borde väl vara ett alternativ, han har väl inte spelat något än i Brynäs! Bra som offensiv förstärkning!

  • UliH skriver:

   Tycker mer vi behöver en stabil defensiv pjäs. I två av tre matcher hittills i år har vi släppt in mål i ledning i slutet. Nä, en ”tråkig” Rahimityp är det vi behöver

   • Lövare skriver:

    Rahimi har varit läskigt bra, förvånad att han utvecklat sin rörlighet och passningspel som han gjort. Är precis en sån spelare vin skulle behöva….

 2. Jan Malmberg skriver:

  TIMRÅ månd. BJÖRKLÖVEN onsd. Nästa vecka.Då får vi se var VIK står🏋️‍♂️🥅🏒