Efter Djurgården och inför Västervik: Skottblockskungen och kvalhjälten Jesper Johansson, 29, ska vara nära en comeback i VIK för att stoppa blödningen i box play & tänkbara kedjor

Jesper Johansson var en av Patrik Zetterbergs största fynd. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Enligt HockeySverige.se är skottblockskungen och kvalhjälten Jesper Johansson, 29, nära en comeback i VIK. Box play-specialisten har verkligen saknats då VIK rasat till att ha seriens näst sämsta BP på 75,7 %. Bara Tingsryd är sämre.

Jesper Johansson var ett av Patrik Zetterbergs största fynd då yttern hämtades in från Halmstad på transfer deadline Ettanåret 2017-18, tillsammans med bland andra Conny Strömberg.

Då VIK hade Jesper Johansson, William Wikman och några till, främst backarna Logan Roe och August Tornberg, var laget ofta bland de bättre i serien i BP. Förra säsongen var VIK faktiskt bäst i hela HA med 83 %.

Framtida kaptensämne? Jesper Johansson hyllas för sin karaktär. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jag vet att Jesper Johansson är en av Thomas Paananens absoluta favoritspelare. Coachen har berättat för mig hur JJ14 även ”täcker skott med huvudet före även på träning”. Skellefteåsonen ska också vara en bra ledare, kanske främst genom att visa vägen med sitt mot sig själv helt hänsynslösa spel.

Johansson har spelat i division 2 och öst in poäng i Clemensnäs nu, så visst flås lär finnas där.

***

Då VIK alltså var bäst i BP ifjol var JJ14 lagets mest anlitade boxplayspelare:

Intressant ovan att se hur VIK alltså tappade sina fyra bästa och mest anlitade BP-specialister. Kolumnen längst till höger avser förfluten istid mellan två insläppta BP-mål bakåt, och här ser vi tydligt hur mycket sämre siffror dagens VIK:are har i BP mot ifjol.

***

Intressant hur detta påverkar laget nu. Tänkbar kedjeskiss (dock fortsatt oerhört svårsiat) lite baserat på den starka insatsen borta mot Djurgården och vad som kanske är på väg in:

 1. Cheek – Frycklund – Patrik Berglund
 2. Kangas – Ny toppcenter? – Zetterberg
 3. Bergman – Speers – Salminen
 4. Eriksson – Skedung – Svensson
 5. Lunsjö – Aronsson – Jesper Johansson

Extra: Filip Wiberg, Jesper Kokkonen & Liam Dower Nilsson.

På något sätt finns det inte riktigt plats för Kokkonen och Dower om ovan blir verklighet, om nu bägge inte snart lyfter rejält. Men Kokkonen har ju åldern emot sig och frågan är vad 29-åringen tänker om framtiden?

Varken VIK eller Kokkonen själv kan vara nöjda. Och en tidigare 24-målsskytt och tidigare mångsidig kvalhjälte till SHL lär inte vara omöjlig att få någon att ta över kontrakt även över 2023-24 för, eller?

Vilka kedjor vill Du se?

***

Thomas Paananen hyllade också hur bra Patrik Berglund sett ut på träningar på HockeyNews.se. Plötsligt kan snöbollen kanske börja rulla åt lite rätt håll igen, med Bulan, Albano, JJ14 och säkert fler nyheter inom en snar framtid.

Men först väntar Västervik borta på fredagskvällen. Samma Västervik som alltså tappat Vela, Brickley (bägge till MoDo för miljonbelopp) och Kruse (lån Oskarshamn). VIK lär därmed ha en god segerchans om laget fortsätter kämpa på Blake-Speers-manér…

4 svar

 1. Mikael Ericson Rilfalk skriver:

  Testa : Cheek, Skedung, , Salminen.

  Bästa tänkbara är vad jag tror

 2. Petri skriver:

  Utan att ha en aning om hur stora kontrakt spelare sitter på, så skulle jag försöka hitta ny klubb till:
  – Zetterberg
  – Svensson
  – Kokkonen
  – Bohm

  In med en ny AHL meriterad center och back + att Berglund hoppar på tåget!

 3. C skriver:

  Hej Micke.
  Jag tycker att det finns ett tankefel här även om det är min högt personliga åsikt. Lina 3 och 4 måste vara väldigt starka i försvaret om vi ska rå på topplagens första och andralinor.

  Både Svensson och Kokkonen är värvade för att spela i en av VIKs topp 2 kedjor.

  Svensson har visat i 1,5 säsong att han inte hör hemma där och har således spelat i tredjelinan den här säsongen. Kokkonen har flyttats ner till 4 linan.

  Det första man bör göra är att få Tingsryd att ta över Svenssons kontrakt eftersom han inte är särskilt bra defensivt och inte heller platsar i en offensiv miljö i VIK. I Tingsryd lär han tas emot med öppna armar efter senaste säsongen där och i ett SHL satsande VIK har han ingen framtid. Lika bra att rycka det plåstret omgående. (Tror även att det kommer hända rätt snart).

  Kokkonen däremot spelade i en 4lina i ett HV71 som gick upp förra säsongen så han är fullt användbar där, ganska bra defensivt faktiskt. Han används även endel i boxplay och är en fysisk spelare som klarar tuffa slutspelsmatcher. Sen ska han förmodligen heller inte vara kvar i VIK på sikt men släpp iväg Svensson före Kokkonen då Svensson är rätt oanvändbar i både boxplay och PP men ändå borde vara lätt att bli av med. Tror att han själv också gärna byter miljö.

  Sen är JJ14 en av de bästa pusselbitarna vi kan få på plats just nu så det vore en dröm att få tillbaka honom.

  Oavsett behöver vi 2 st kedjor som gör jobbet stenhårt bakåt och kan hålla motståndarnas toppar borta ur målprotokollet och det har vi misslyckats totalt med i år med för många misslyckade offensiva spelare som får ta det defensiva jobbet.

 4. Höftskott skriver:

  Bergman, Fryklund, Zetterberg
  Cheek, Berglund, NY
  Kangas, Spears, Eriksson
  Lunsjö, Skedung, Johansson
  Extra: Wiberg, Aronsson