Efterlängtad toppinsats där VIK med Bergmans delikatesser var klassen bättre än förmodade topplaget Lindlöven

Dahlbom var vass. Som vanligt nuförtiden. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås stod för något av en välkommen styrkedemonstration borta mot Lindlöven på fredagskvällen. VIK vann med 3-0 efter en mycket väl genomförd match med fantastisk stöttning på läktaren av tillresta VIK-fans även denna gång.

VIK spelade mycket stabilt från första nedsläpp och var numret större än Lindlöven i första perioden. Bra PP bäddade för 1-0 där Skiöld & Co. snurrade upp hemmalaget och där konstant stekhete Marcus Bergman var sist på pucken i en tilltrasslad situation.

Niclas Lehmann vänder, vrider och producerar varje kväll. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Niclas Lehmanns teknik/spelsinne bäddade för 2-0 där centern serverade Freddan Johansson full fart och i efterföljande röra var Fredrik Hetta åter på rätt plats.

Skotten 14-4 till VIK speglade första perioden ganska väl och Lindlöven hade nog förra matchen lite i benen.

I andra perioden kom Lindlöven ut hårdare inledningsvis. Men Marcus Dahlbom stod pall med bra stöd av VIK-försvaret. VIK tog också efter cirka halva matchen åter över taktpinnen.

Marcus Bergman kan allt och lär vara ett hett villebråd för rikare klubbar. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Den fenomenale Marcus Bergman, som både kan skjuta och passa – ja han kan egentligen allt, hittade elegant fram till Johan Skiöld, som tvingade hemmalaget till en utvisning. Efter det power playet där Lindlöven blev helt manglade i egen zon, men Marmenlind räddade sitt lag, orkade inte Lindesbergs stolthet längre.

VIK var dock ineffektiva och en liten svaghet där att inte kunna döda matchen och Lindlöven fick hänga kvar mentalt och målmässigt. Det kan alltid vara småfarligt.

Men i tredje perioden föreföll Lindlöven i det närmaste slutkörda. Att möta VIK är uppenbarligen jobbigt och långt ifrån att käka räkmacka.

VIK kunde enkelt hålla undan samtidigt som Marcus Bergman på nytt visade sin briljans och tog ner en hög ”rensning” från Manne Mattisson med händerna och fick på något sätt med sig pucken och spelade sedan fram Skiöld igen fram till 3-0.

SAMMANFATTNING

Ett steg i rätt riktning. Det är åt det här hållet det måste gå om VIK ska kunna hota på allvar i vår. I denna match var VIK klassen bättre än ett av de bästa lagen i Ettan.

Kedjan med Lehmann, Hetta och Johansson ledde verkligen laget tillsammans med Skiöld och Bergman. Mattisson gjorde en av sina bättre matcher och får han tid på sig kan ha slå bra passningar, men det måste kanske hända lite, lite mer för en topp-6-forward. Men gillar idén att ge unga spelare en rejäl chans över tid.

Tredjekedjan har inte fått chansen att bygga någon kemi med skador och annat. Här måste Weiskog & Co. få chans att bygga kemi och resa sig och öka produktionen över tid, även om de bidrar på många andra sätt också. Om laget ska upp i Allsvenskan, vill säga. FOTO. RUNE ÅHLÉN

Pontus Holmberg var tillbaka, denna gång som center mellan Weiskog och Mattsson. De glimtade till några gånger men här måste man få chansen att bygga mer kemi och bli mer av ett konstant hot i byte efter byte. En ständig fråga är ju hur tredjekedjan ska komma igång efter alla skador och annat. Kan dessa tre få spela ihop ett tag nu mån tro?

Fjärdekedjan fick ganska lite istid och syntes inte till mycket. Anthon Eriksson fick göra några byten, men även Adam Lidström luftades en del och kanske utgick Anthon mot slutet?

Backspelet var klockrent denna gång och man fick bra stopp i spelet och nästa gubbe kunde hämta upp lös puck och sätta fart framåt. Lindlöven har dock några riktigt snabba lirare som är farliga så lite oroligt var det när VIK inte fick in fler mål.

Inbillade mig också några gånger att VIK valde att inte överbelasta speciellt hårt i egen zon ikväll, då blir man ju mer svårlästa för motståndaren, även om det kräver att man själva är väl samspelta.

Brandhammar har gjort tappet av Källström minder kännbart med sitt rappa och rörliga spel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Anton Brandhammar har gjort det bra efter Kenny Källströms skada, snabb på skridskorna och fina passningar. Får förtroende i PP och gör det bra. Rörlig värre. Med mer självförtroende så kan det bli riktigt bra. Vill se mer slagskott istället för dragskott, då Anton har ett fint skott från blå.

Överlag har VIK en ganska bra blandning av små backar med bra frekvens på grejerna och andra typer som Hassel och Jansson som på nytt gjorde starka insatser.

Lindelöf är riktigt skicklig och slog öppnande pass även denna match, plus ett försök till Zorro! Werner jobbar stenhårt och försöker få fram pucken i banan, samma med Nilsson.

Marcus Dahlbom ville nog ha tillbaka något mål från onsdagsmatchen och visade i afton upp sitt nya hypervassa jag igen. Både Dahlbom och målvaktstränare Patrik Sjöström förtjänar verkligen hur mycket beröm som helst för den stores utvecklingskurva.

Kan VIK nu börja stapla sådana här matcher på rad kommer VIK kunna bli riktigt obehagliga för Karlskoga & Co. sedan…

PUCKLIGAN

5 Marcus Bergman

4 Niclas Lehmann

3 Marcus Dahlbom

2 Fredrik Johansson

1 Fredrik Hetta

1 svar

  1. robert jonsson skriver:

    Tror inte vi skall dra för höga växlar över den här segern. Fast övertygad att Lindlöven blir placerade i bottenregionen i Allettan norra.