VIK behöver växa, inför andra slaget mot Lindlöven & Zätas tankar: ”Kändes lite spänt och stressat”

Kan gruppen växa än mer och skapa större separation mot de bästa Ettanlagen? Det kommer behövas om det ska bli uppflyttning. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det blev en ny tight match mot Lindlöven under onsdagen (seger 4-3 efter sudden). Rond två väntar i Lindesberg under fredagen. Underbart är bara förnamnet. Det bjöds på bra och intensiv hockey i onsdags och det lär bli än bättre nu.

Visst saknade VIK en del spelare i rond 1 mot Lindlöven men den stora frågan är hur VIK ska kunna lyfta ett snäpp till och kunna skapa mer separation till de här bästa Ettanlagen? Målet är ju någonstans att gå upp i Allsvenskan igen nu direkt i vår.

Då kommer det krävas att VIK helt enkelt visar mer kvalitet än man gjort i de flesta av dessa matcher senast mot Lindlöven, men även mot Mariestad, Skövde och Borlänge. Nu har man ju vunnit de flesta och imponerat i några matcher, men som igår har det ofta varit lite för mycket ”50/50” för ett lag som ska till Allsvenskan.

Men det finns positiva tecken. Offensivt skapar VIK en hel del och spelarna sliter för varandra. Intentionerna i det offensiva spelet finns där, men utförandet måste bli lite bättre, distinktare och snabbare. Bättre kvalitet helt enkelt tror jag kommer behövas mot allt bättre motstånd.

Anthon Eriksson gör VIK till ett lite bättre lag. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Positiva bitar på individnivå finns också. Anthon Eriksson kan vara ett nytt fynd av Zäta. Stor och blixtrande snabb på skridskorna. Tuff och stod upp för Joel Werner då han sänktes fult. Frågan är bara hur mycket offensiv känsla som finns där, men oavsett kommer Eriksson göra VIK till ett bättre lag.

Wilmer Skoog har snabbt blivit varmare i A-lagskläderna. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Även om Wilmer Skoog bänkades, då man gick ner på tre kedjor, var det en dramatisk förbättring. I första A-lagsmatchen mot Grums hamnade Skoog i lite tidsnöd och tappade puck. Nu mot ett supertaggat Lindlöven i en ”slutspelsmatch” visade Skoog kyla och gjorde bra saker. Där finns kanske en joker som kan bredda laget.

Morgan Hassel stod upp och gjorde en toppmatch och ser ut att växa med uppgifterna nu. Det är just det. Många flera VIK:are kommer behöva växa med uppgifterna och lyfta sig än mer som lag och individuellt.

Fredrik Hetta har press på sig och levererade direkt i AllEttan. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Men rent generellt behöver passningsspelet gå lite fortare och spelare kanske inte behöver hålla i pucken så länge i vissa fall. För i grunden handlar det mesta i hockey om hur snabbt och precist passningsspel ett lag kan få till.

Detta lags DNA är kreativiteten och det offensiva. Detta är alltså ett lag som ständigt behöver påminnas om grunderna i försvarsbete utan puck; stick-on-stick, inte bara titta puck, orka backchecka hårt precis varje byte och spela klart situationer och inte chansa. Dessa barnsjukdomar var lite tillbaka mot Lindlöven, men samtidigt gör ju motståndarna många bra saker också. De bästa Ettanlagen håller snudd på allsvensk klass.

Hassel klev fram. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Det är olyckligt att just Kenny Källström är skadad och att Douglas Alenbring inte anses platsa. Jag hade nog personligen givit ”Dogge” fler chanser innan det blev Enköping. Särskilt med tanke på att det bara är Jimmie Jansson och Morgan Hassel som har storlek och viss tuffhet på backsidan just nu, resten är ganska små eller snälla och kan få problem mot lag som nu blir allt mer brutala.

Passningsgeniet Johan Skiöld skapar massa åt sina polare. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Framåt är frågetecknen fortsatt ganska många gällande hur laget bör formeras. Måste säga att jag är oerhört svag för Johan Skiölds magnifika passningar, vilka han bjuder på kväll efter kväll. Kanske är det bästa att ha två snabba vinthundar med offensiv som Anthon Eriksson och Marcus Bergman bredvid honom fortsatt också, för att öka effektiviteten?

Kevin Weiskog bidrar med massor av fysik och tacklingar, men hur är det med effektiviteten i poängmakandet? Där har VIK förhoppningsvis mer att hämta. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Då kanske Pontus Holmberg kan centra Kevin Weiskog och Petter Mattsson för att få riktigt bra snurr på den kedjan? Fjärdekedjan med Cederberg mellan Wallin och kanske Wilmer Skoog eller Tobias Smids borde kunna ha potential att både spela fysiskt och skapa saker. Tycker inte riktigt att Manne Mattisson platsar i laget just nu.

Ett annat alternativ är ju om Zetterberg kan värva en riktigt vass rightare att sätta bredvid Skiöld och Bergman och därmed frigöra Anthon Eriksson till att skapa en väldigt bra fjärde- eller tredjekedja.

Hursomhelst blir det intressant att se om all träning, spelarutveckling, värvningar och taktisk mangling kan göra att VIK lyfter från den absoluta Ettantoppen och på allvar kan hota allsvenska lag i vår. Kvaliteten måste generellt sett öka.

***

FOTO: RUNE ÅHLÉN

– Jag tycker inte vi gör en vidare bra match, kändes lite spänt och stressat men vi visar ändå en moral och styrka att kunna vinna i OT, säger sportchef Patrik Zetterberg till bloggen.

– Lindlöven är ett bra lag med flera skickliga spelare och i går fick de spela för mycket på sina villkor vilket vi ska ändra på tills matchen på fredag. Pontus Holmberg är sjuk och tveksam till spel samt Kenny Källström blir borta en dryg vecka till.

– Jag hoppas på att många västeråsare tar sig till Lindesberg imorgon och stöttar laget, våra supporters har varit enastående så här långt och deras stöd betyder massor för oss, säger sportchefen och hyllar välförtjänt VIK Support avslutningsvis.

2 svar

  1. Ulf skriver:

    I en så jämn match som det faktiskt var och med de ambitioner som finns att vinna matchen och i det större perspektiv att gå upp så var det rätt enligt mig att låta Rosen vila. Arbetar han hårt så lär han fler chanser framöver!

  2. Gryksbo skriver:

    Ska dum&dummare stå för spelarutveckling ,nej det är nog upp till grabbarna själva den här gången.Tränarna skickar bra signaler när Rosen var inne på ett bakåt då var det färdig lirat.Hur avslappnad är han när han får lira nästa gång.