Efterlängtad trepoängare mot förvånansvärt piggt motstånd i form av luggade jumbon Västervik – Gabriel Kangas nyckelblock kan ha vänt matchen i Johanssönernas återkomst

Gabriel Kangas. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

9 svar

 1. Anders Stenlund skriver:

  måste säga att jag var en av dom som tycker att sparka folk hit och dit inte är bra, men när man ser NJ så bara lyser det om han,
  känns såååå positivt nu hoppas att han hittar par riktiga målskyttar också. Sen om bulan skriver på ja då kan det verkligen bli riktigt bra.

  https://www.youtube.com/watch?v=T6b-o7zQSvc

 2. Musse skriver:

  Kangas gjorde en del bra saker, men i min bok var Albano matchens lirare. Har höjt backsidan enormt när han kom in med sitt spel. Känns som han har hur mycket tid som helst med pucken i egen zon innan han levererar ett säkert uppspel till forwards med fart. Här är transatlanterna vana att det inte går att drälla med pucken på liten rink. Hade hellre sett en nytt kontrakt med honom än Anton. Förvånande att man prioriterar en brunkare än att leta en spets när offensiven är så trubbig. Vi kunde lika gärna ha förlorat matchen om inte JG tagit straffen. Det är fortfarande helt horribla misstag som kan vara matchavgörande. Som vid 10-12 sek kvar av 2a perioden så får Jansson pucken helt oattackerad men återigen misslyckas med ett uppspel, som leder till två farliga avslut för Västervik. NJ har mycket att ta tag i till nästa säsong….

  • C skriver:

   Jag tycker tvärt om att det är oerhört bra att VIK åter förstått att ett lag behöver karaktärsspelare. Vi tappade Tornberg, Roe, Johansson och Wikman och ersatte bara med Aronsson och Bohm. Till och med Sanny och Mrmadhawk tog upp det om VIK i sin podd senast. Nu med Eriksson, Speers tillbaka och JJ14 börjar de andra i laget förstå hur man ska jobba på isen och saker börjar sakta förändras.

   Släpper man in 4,5 mål per match så ska man nog inte snacka om att värva offensiva backar. Albano ser väldigt stabil ut med puck men har varit inne på 4 mål bakåt på 3 matcher så han måste jobba på försvarsspelet.

   Sen håller jag naturligtvis med om att det är nästa steg med bättre offensiva spelare för det är för lamt framåt just nu men med det här försvarsspelet så tar man poäng och får arbetsro.

   Bra jobbat och rätt prioriterat VIK!

   Poäng 4 raka matcher nu trots 0 toppcentrar i laget.

   • Musse skriver:

    Vi ligger där vi ligger för vi har tröga backar och för många mellanmjölksforwards som inte kan göra mål….

    • C skriver:

     Om vi kollar på ren fakta så spelar såklart både gjorda mål och insläppta mål roll för resultaten men det som sticker ut mest år de insläppta målen.

     Förra säsongen kom VIK 5a i serien. VIK gjorde 3,15 mål framåt och släppte in 2,25 mål per match i snitt.

     Nuvarande säsong.

     Fram tills för 4 matcher sen hade VIK gjort 2,82 mål per match men släppt in 3,5 mål per match.
     VIK hade flest insläppta mål per match i hela serien och hade 3 sämst boxplay.

     Sen kom Speers och JG tillbaka och Johansson anslöt. På de senaste 4 matcherna har VIK gjort 2,75 mål per match men bara släppt in 2,25 mål per match.

     Modo som leder serien släpper in 2,28 mål per match så de senaste 4 är vi ”bäst i serien” eller hur man ska säga. Dock mot sämre motstånd än genomsnittet.

     Det som går att utläsa av siffrorna är att de sista 4 matcherna gör VIK ungefär lika många mål som innan 2,75 istället för 2,82. Så många mål per match gör lagen som ligger runt 6-8 plats i serien. Vi är alltså på plats 6-8 rent offensivt sett över spelade matcher hittills.

     Dock hade vi för 4 matcher sedan släppt in mest mål i hela serien och har nu om än tillfälligt bromsat upp det rejält från 3,5 mål bakåt per match till 2,25 bakåt per match. Plötsligt vinner vi matcher eller tar iallafall poäng och det är bara tack vara den defensiva höjningen, vi gör till och med 0,07 mindre mål framåt än tidigare men har poäng 4 raka matcher.

     Vi ligger alltså där vi ligger pga för många insläppta mål. Vill vi komma högre än 6a i serien behöver vi börja göra fler mål framåt också.

     Anledningen till det här? Ett helt felbyggt lag med för få defensiva spelare i laget. När Speers blev skadad så fanns det knappt några karaktärsspelare kvar på isen utan mest folk som åkte runt i fel roller och funderade på varför de inte gjorde så många poäng som de hoppats på.

     Klassiskt misstag att tro att de offensiva kan klara det defensiva jobbet liga bra som en uttalad defensiva spelare. Funkar i princip aldrig.

     • Musse skriver:

      Jag säger ju det. Vi ligger där vi ligger för att vi har tröga backar som ställer till det i egen zon och bjuder motståndarna på enkla mål, och för många oskickliga forwards som inte får fast pucken i offensiv zon så det blir enkla spelvändningar. Störst anledning till uppryckningen är Speers återkomst då han i stort sett vinner alla tekningar i egen zon.

 3. Peter T skriver:

  Hur såg JG ut??
  Osäker om han är målisen som ska ta oss till högre höjder.

 4. Assar Nordlund skriver:

  Håller man på ett lag så borde det nog vara mera än 1499 på plats vill man att laget ska till SHL så borde alla ställa upp och gå på hemmamatcherna borde kunna snitta 2500 MINST per match

 5. Slutsimmat? skriver:

  Nu fyller vi hallen skrev någon efter NJs återkomst. 1499 igår man fyller inte ABB arena mot VästerVIK i bästa fall mot Modo,Djurgården eller Björklöven. Inte så konstigt efter det usla spelet med 1 vinst på sista 9
  matcherna ( enligt cmore,s kommentator) såg inte sista 10 min.av matchen pga att bilen pajade fick ta bussen . Den står nu nedanför vattentornet i villaområdet. Men såg slutet av matchen på cmore när jag kom hem. Almtuna imorgon kväll får antagligen åka buss från Sura, bilen måste bogseras till verkstad. Hoppas det är dags för Patrik Berglund snart. Var otäckt med reprisen på vattenpolo igen på mållinjen. 2-2 där hade varit hemskt. VIK måste bli mycket bättre för att ha en strimma hopp med återtåget till SHL fd. Elitserien.