Comeback för Niklas Johansson med kontrakt till 2026 och efter att ha byggt upp Örebro i SHL (även juniormässigt) vill NJ ”göra klart jobbet” att ta VIK till SHL – som var så nära 2015 mot Karlskrona

Niklas Johansson är glad att vara tillbaka. ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under tisdagen presenterades Niklas ”NJ” Johansson som ny sportchef på VIK.se. Det blir en comeback där NJ säkert vill göra klart jobbet att ta VIK till SHL. Kontraktet sträcker sig till säsongen 2025-26, alltså en bra bit över det just nu grundstötta ”SHL2024”.

NJ:s VIK var ju var så nära SHL våren 2015 då Gulsvart, med Martin Filander som handplockad ny coach av NJ, vann serien (efter en nästan lika dålig start som nu) och bitvis dominerade spelmässigt mot Karlskrona i finalen, men 1-3 i matcher mot Patrick Galbraith & Co.

Dansken i mål hade smått osannolika 95,7 i räddningsprocent efter fyra matcher. VIK-fans drömmer nog fortfarande mardrömmar om den serien.

Inte ens Dustin Johner kunde måla tillräckligt mot KHK våren 2015 till NJ:s stora förtret. FOTO: RUNE ÅHLÉN

NJ var sportchef i VIK 2010-2016 och laget blev allt bättre (5:a, 4:a, 3:a, 2:a och 1:a i serien) och var alltså nära SHL, dock på lånade pengar. Vilket emellertid inte var NJ:s huvudsakliga ansvarsområde såklart. Även i SHL har Örebro stegrat under NJ.

Originelle NJ myntade tidigt att ”kontinuitet är överskattat”, och jag måste säga att NJ fått allt mer rätt i detta. Jag hade fel här då jag först var lite skeptisk till NJ:s uttalande.

Kvalitet och handlingskraft är så mycket viktigare än kontinuitet, men att våga ändra saker och konstant söka ständig förbättring kräver också mycket jobb och bra scouting.

Det kan vara bekvämt att hävda att kontinuitet är viktigt, och kontinuitet gällande att bibehålla kvalitet är såklart viktigt.

Men för hårt kramande om det gamla kan leda till livsfarlig passivitet, men det är ingen risk under NJ, som har mycket hårda nypor när det behövs.

***

I en ny artikel av David Hellsing i NA, dock betalvägg (men samma inlogg som VLT) hyllas NJ av Örebro Hockeys vd Mikael Johansson för att ha byggt Örebro stadigt i SHL, med bl.a. starkt utvecklad juniorverksamhet och trots dålig ekonomi i början. Dock frågetecken för kommunikationen, vilket dock ska gälla främst hela klubben.

Men vad jag hör kan NJ förbättras här och och bli klarare i kommunikationen. Bland andra Sakari Salminen har kritiserat hur det gick till när han tvingades lämna Örebro 2020. NJ och Salminen i samma klubba igen, hur kommer det gå?

NJ är kanske inte den största kommunikatören eller ekonomen, men andra kan ju staka ut olika typer av säljkoncept och en trovärdig plan för framtiden samt sköta pengarna i dagens VIK.

Det viktigaste är såklart värvningar och lagbyggen för en sportchef, och här talar NJ:s siffror för sig själva gällande hur både VIK och Örebro utvecklades under Södertäljesonen, vars pappa Agne spelade med Mats Waltin, om jag inte minns helt fel vad NJ berättade för mig.

NJ har garanterat skaffat ännu bättre kontakter nu genom åren så att vi kan få njuta av fler importfynd som Broc Little, Damien Fleury, Matt Fornataro (version 1) och Evan McGrath (version 1), och färre av Giancarlo Iuorio. Och att VIK åter kan sniffa närgånget på SHL. Minst.

***

Frågan är om nye sportchefens första åtgärd är att justera tränarsidan? Finns rykten om det, och det blir ju något NJ kommer få analysera och eventuellt ta tag i direkt. Dock var det NJ som lyfte upp Thomas Paananen i VIK:s tränarled, så där finns en historik.

Och vad händer med scout Max Strömberg Melin?

***

Undertecknad hade en del goa sittningar med NJ genom åren. Schysst kille. Här finns lite gammalt material då jag satt på VIK:s kansli med NJ från 2015:

11 Responses

 1. Icing skriver:

  Välkommen NJ👍… Lycka till!!!…nu ångrar du nog att du snodde Wikman av oss😏

 2. Patrick Edelo skriver:

  Bästa värvningen på många många år, bara att kolla CV. Detta väcker lite hopp. Hoppas styrelsen har reviderat sitt mål med SHL 2024. Många verkar se det som att Löven har lyckats! med att nå sina måla, jag tycker att dem har misslyckats nu i cirka 6-7 år för målet måste väl ändå vara SHL och dem är fortfarande kvar i HA. Kom igen nu tar vi nya tag och lycka till NJ, tror stenhårt på dig, nu fyller vi hallen ikväll och visar vårt stöd.

 3. Anders Fredriksson skriver:

  Bra gjort av styrelsen att ”ta det lugnt” till det rätta namnet dök upp !

 4. magic skriver:

  Någon som vet/minns varför NJ fick sparken från VIK mitt under säsongen?

  • Pelle skriver:

   Det var väl den ekonomiska krisen som slog till, som jag minns det. Vi hade en klubbchef som tappat greppet om ekonomin och det spillde över på NJ. Dock var ju spelarbudgetens storlek klubbchefens ansvar.

 5. Jag skriver:

  Välkommen tillbaka NJ!

 6. Hockeyfan skriver:

  Känns som ett bra första steg för VIK helt klart.

 7. anders skriver:

  ähhhh nu kör vi nj is back öppna pluskan varför vänta shl 2023

 8. Musse skriver:

  Yes! 🙏🏻 Nu kommer det hända grejer…. Gillar NJ både som person och handlingskraftig sportchef👏👏

 9. Mr H skriver:

  Konstigt som tusan. Jag kände det på mig tidigare idag. Nu händer det något.
  NJ har säkert ett riktigt bra kontaktnät numera. Kommunikation i alla led och ekonomi är naturligtvis viktigt. Men kontinuitet behövs vad gäller VIKs ekonomi, som fortsatt måste byggas långsiktigt. Där behöver det vara lite mer noggrant och transparent om VIK ska lyckas bli en stor klubb.
  Handlingskraft är också det vi verkligen behöver just nu.
  Lycka till då, NJ!

 10. C skriver:

  Hoppas alla förstår vilken bra värvning det här faktiskt är. Att få en sportchef som varit i SHL senaste 5-6 åren och dessutom gjort sitt lag långsamt bättre. VIK hade haft svårt att hitta en mer erfaren kandidat med hungern kvar.

  Nu hoppas jag att SHL24 bakas om till SHL26 och mycket talar nog för att det blir så.