Jesper Kokkonen lyckades varken visa hunger eller offensiv skärpa i VIK och lämnar för Karlskoga, mer om Patrik Berglund, marknaden och tänkbara kedjor

Jesper Kokkonen floppade i VIK. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Som MrMadhawk avslöjade i Expressen lämnar Jesper Kokkonen för Karlskoga. Yttern, som av vissa beskrevs som både offensivt stark och värdefull defensivt, floppade i alla aspekter av spelet i VIK.

För ojämn och oskicklig (? – trots allt bara en produktiv säsong på HA-nivå nu) för att vara en topp-6-forward, och för ointresserad (eller småskadad?) och lågintensiv för att använda sin storlek för en energiroll.

Lärdomen kan åter vara att man nog helst ska undvika att värva mätta (och dyra!) spelare runt 30-årsåldern från lag som gått upp, Lex Lundbohm, eller från högre ligor. Även där blev det fel, gällande ålder och status.

Sedan är ju inte heller Kokkonens sorti en lovsång till Paananens eller spelidéns förmåga att få spela att maxprestera eller utvecklas i VIK.

***

Dock såklart lätt att vara efterklok. Flera av bloggens källor här och här var ju positiva då Kokkonen värvades. Förutom den kritiske HV71-källan då, som hade helt rätt och sa, bland annat:

”Kokkonen var nog tänkt som toppspelare HV i HA 21-22, men var mest varit utfyllnadsspelare och harvat med olika spelare i 4:e kedjan. Även suttit på bänken någon match. Han fick chansen i toppkedjorna i början, men det gick inget vidare”.

De andra källorna hade nog en lite yngre och hungrigare Kokkonen på näthinnan. Färskvara är viktigt i elitidrott…

***

Så för VIK gäller att jobba vidare för att försöka spetsa laget som på forwardssidan saknar minst en beprövad toppytter och en toppcenter. Bloggen har snappat upp lite snack.

Det som gör allt lite svårt är tyvärr har HA hamnat en bra bit efter många av högstaligorna nere i Europa lönemässigt. Exempelvis ska Kristoff Kontos ha en riktigt stor lön i Slovakien, och dessutom kanske små frågetecken off-ice där.

Är annars en briljant playmaker och en högklassig andrecenter i HA. Och man ju inte bara värva helylle och snälla killar heller…

***

Fortsatt lite utdraget vänta och se gällande Patrik Berglund, som verkligen verkar vilja känna sig helt redo fysiskt. Men kanske vore det bästa att få Berglund att spela igång sig via riktiga matcher?

Ty, det är nog svårt att komma dit bara via träning, eller vad säger ni elitidrottare där ute? VIK spelar dessutom så mycket matcher att lagträningarna nog blir mer av taktiskt snitt än massa tempo som ger matchträning.

Men Berglund visar uppenbarligen stor vilja (och vad jag förstår kan Västeråssonen tänka sig spela i princip gratis för VIK) och kör mycket extra på is efter med Robert Nordmark och med fystränare Rasmus Bergström i gymmet.

Men VIK får ju jobba på kanske två spår innan Berglund ger något tydligt svar. Så ett besked, oavsett vad, kanske behöver komma inom en inte alltför avlägsen framtid för att VIK ska kunna förstärka laget på bästa sätt inför transfer deadline cirka fyra veckor bort den 15:e februari.

***

Och klockan tickar ju ganska snabbt, bara 21 matcher kvar på blott 58 dagar nu innan serieavslutningen mot Kristianstad den 10:e mars. Detta med start hemma på onsdag i den viktiga returen mot ”bottenkollegan” Västervik.

Det är alltså match mer än var tredje dag från och med onsdag. Nu kan det gå fort – både uppåt och neråt…

***

Tänkbara kedjor sedan Kokkonen lämnat med två nyförvärv:

 1. Zetterberg  – Frycklund – Spetsytter/Patrik Berglund?
 2. Salminen – Ny toppcenter – Cheek
 3. Bergman – Speers – Lunsjö/Kangas
 4. Eriksson/Johansson – Skedung/Aronsson – Svensson/Dower

Extra: Filip Wiberg

Salminen måste nu få spela med målskyttar framöver, annars gör inte den så enbart passningsorienterade finländaren någon direkt nytta. Eller?

Faktiskt har Salminen kommit igång med produktionen lite i det tysta på sistone, men främst via fyra mål (och två assister) på de senaste sex matcherna, och 5+2 senaste åtta matcherna.

8 svar

 1. Mr H skriver:

  Strålande, Pelle och C! Bra synpunkter.
  Lindelöf behöver rätt omgivning och kanske funkar bra i PP fortsättningsvis. Han gör ju en del poäng.
  Vi behöver någon defensiv komponent till. DG för dyr. Bohm – ja, det är för mycket trassel, klumpigt och ineffektivt med det som måste funka om vi ska komma upp något överhuvudtaget. En rockad till nu – byta ut någon till. Jag hoppas att det händer något till snart. Samt att tränarsidan nu med förstärkning kan få stopp på blodbadet bakåt. En härförare och ledare på isen behövs dock.
  Det sägs att man kan lära en elefant att åka skridskor, men det tar för lång tid. Lite elakt kanske, men då kan väl de som känner att de vill ha revansch bättra sig!!

 2. C skriver:

  Nu verkar Nicklas Johansson ha slutat som sportchef i Örebro med omedelbar verkan. Undrar var han jobbar imorgon 🤔😉

 3. Mr H skriver:

  Offensiven lider kanske också av skadorna. Det borde vi lösa när vissa spelare snart är tillbaka. Men vad ska vi då säga om defensiven? Ett lags hållfasthet i det totala spelet kommer väl ifrån hur väl backmaterialet fungerar? Uppspel och självklart förmågan att neutralisera och få bort motspelarna. VIK är sämst i serien försvarsmässigt just nu. Kanske är då en ny riktigt bra defensiv back viktigare och lättare att värva, än en ny och dyr center. Det kan visa sig vara väl använda kronor, eller? Vi har ju inget kvar av det vi hade ifjol gällande defensiva backar. Det räcker inte med Albano. Självklart måste VIK försöka ordna en ny center också, men en ny back a’ la’ Lundgren kanske är överkomlig pengamässigt. Särskilt om det stämmer det Du skriver, Micke – att priserna och marknaden har sprungit ifrån oss. Som det låter, så gissar jag på 1,5 – 2 miljoner, för en toppcenter. Har VIK de pengarna? Det skulle vara kul att få veta just detta. Hur marknaden ser ut kostnadsmässigt. Jag har inte hittat så mycket om det. Hur priserna ser ut just nu. Är det någon som vet något mer – fram med det!
  Nu handlar det alltså om att göra taktiska val investeringsmässigt! Börja med en def back och limma ihop defensiven innan tiden tar slut!! Vi måste kunna slå bottenlagen åtminstone, eller hur?
  Bryt ett till kontrakt på backsidan och frigör medel! Det har ju debatterats tidigare. VIK måste vara smarta nu när det gäller vad man använder pengarna till.
  I övrigt – Wiberg upp, men var? Vi måste ta tillvara på hans mål-egenskaper. Dower är ett frågetecken. Kan inte Lunsjö spela i förstafemman så länge?
  VIK kan fortfarande rädda säsongen genom att göra dessa förändringar!!
  Vad tycker ni andra om vad VIK behöver prioritera?

  • Pelle skriver:

   Bohm värvades för att vara en defensiv klippa. Jag känner att där har vi mycket dödkött för dyra pengar. Han tillför inget framåt, inte ens uppspel behärskar han. Och när han inte håller defensivt heller behöver han bytas ut. En så extremt defensiv back måste vara typ bäst i laget på att vara defensiv för att motivera sin plats. DG som många klagar på är visserligen ojämn men gör ändå många bra saker med pucken och tillför laget något.
   Lindelöf ger upphov till huvudvärk. Jag trodde inte VIK skulle värva honom pga hans extremt svaga defensiv. Men han är ganska ensam (innan Albano) på spelet i offensiv zon. Men han är annars en kandidat för att bytas ut pga alla mål han kostar bakåt i onödan. Jag har inte kollat backarnas +/- men det är så det känns. Öht har vi för många backar som läcker bakåt.

   • C skriver:

    Då kan jag meddela följande
    Spelare med 26-31 spelade matcher.
    Lindelöf 27-26 +1
    Bohm 21-20 +1
    Östman 15-14 +1
    Jansson 26-27 -1
    Gunnarsson 22-23 -1

    Spelare med 9-14 spelade matcher
    Parkkonen 4-4 0
    Habodas 1-4 -3
    Göransson 1-6 -5

    • C skriver:

     Min egen kommentar till det här är att backarna är jämndåliga just nu. Gunnarsson och Jansson låg nyligen ganska rejält på minus och Lindelöf på plus men just nu är det jämnt.

     Vill man inte släppa in mål ska man ha Östman på isen. Han lär dessutom vara billigast av backarna så där är det mest valuta för pengarna.

     DG är garanterat dyrast men som Micke uppmärksammat så blir han mycket bättre i 5-5 när han är petad i PP så där är vägen framåt glasklar. Spela av säsongen utan PP och förläng inte till nästa säsong.

 4. Musse skriver:

  Vinstlott att bli av med ett både långt och dyrt kontakt. Men alltså 15 forwards kvar, och med svag offensiv så måste det frigöras minst två platser för nyförvärv. ( Berglund och minst en spets till ) Svensson ligger nog närmast då han troligtvis inte får nytt kontrakt. Dower och Eriksson är lån som är här för att de behöver speltid, så har svårt att se att de eller deras klubbar skulle gilla att de är fjortonde eller femtonde reserver på läktaren. Med nyförvärv får de nog inte plats på tolv forwards. För något måste hända för att få fart på laget.