Del 2 med NJ på kansliet: ”Är inte så sugen att ta in en playmaker till & collegespelare är billiga”

Undertecknad satt alltså en timme med sportchef Niklas Johansson under fredagen. Samtalet berörde en rad ämnen.

– Du ställer så svåra frågor i mail, skrattar NJ och berömmer även bloggen.

– Då är det bättre att vi träffas så här, säger sportchefen som bjöd in och vi kommer in på hur spelsystemet har utvecklats sedan NJ kom till VIK våren 2010 och anlitade Mats Waltin.

– Till en början körde vi och jagade på allt. Vi vill ju vara aggressiva och överbelasta men vi gör det smartare nuförtiden.

– Det vi vill göra nu är att utveckla offensiven. Det har vi egentligen alltid låtit tränarna styra och göra helt fritt, i och för sig.

Sportchefen kommer in på att spelarna har ett ansvar att kliva utanför boxen och göra det lilla extra men samtidigt att spelarna måste inse sina begränsningar. Men kreativa och skickliga spelare måste tillåtas att våga göra det lilla extra.

– Ta en sådan som Myttynen. Vi måste låta honom vara kreativ och inte straffa honom om han slår bort några svåra passningar, menar NJ.

– Det är lätt att hamna och fastna lite i systemet, men man måste våga kliva utanför boxen ibland.

Jag frågar sportchefen hur han vill förstärka laget. NJ vrider på sig och funderar en stund på vad han ska säga.

– Jag är beredd att stärka laget både på forwardssidan och på backplats. På backsidan kan det bli en defensiv spetsback med riktig rutin eller en offensivt skicklig back. Vi måste kolla lite mer hur våra egna backar ser ut först.

– Jag tycker både Mylläri och Nilsson-Lindelöf har sett bra ut. Sportchefen skiner verkligen upp då han talar om Mylläris oerhört fina skridskoåkning och lätta fötter.

– Även Nilsson-Lindelöf har offensiv uppsida på sikt som en spelande back, behöver bara förbättra farten, säger NJ om 19-åringen.

Forwardsmässigt är NJ inte inne på att ersätta tänkte playmakern Leitner med en annan playmaker. Men även där verkar det osäkert vad det letas efter, även om NJ berättar att Filander och han talat med något riktigt tungt namn.

– Jag har koll på AHL-spelare och vad som händer när NHL-camperna börjar gallras i september. Samtidigt är det svårt att spela in en lirare som aldrig spelat i Europa, därför kikar vi extra på sådana med dessa erfarenheter.

– Jag har cirka 20 agenter jag brukar göra affärer med. Det är dock nya regler som gör att vi måste gå via en svensk agent för att kontakta en spelare i USA/Kanada. Det har SICO bestämt.

– Sedan ska fansen veta att vi inte har obegränsat med resurser.

– Om vi exempelvis tittar på en spelare som vill ha 65 000 Euro skattefritt (enligt vad Centralen erfar ligger exempelvis en sån som Johner någonstans i det spannet) innebär det en totalkostnad för oss på cirka 1,5 miljoner kronor inklusive bil, bostad, förmånsbeskattning etc.

NJ kommer in på balansgången kring att avvakta på att bra spelare blir tillgängliga som Jacobsson och Urbas ifjol och hur kall man kan vara.

– SHL-lagen har väldigt stora trupper och där kommer det också gallras. Kan i så fall bli lån eller värvning.

– Värvar man från college är det svårt att veta hur de ska klara omställningen att flytta hemifrån och så vidare, svarar NJ på frågan kring varför Leitner floppade.

– Sedan ska man veta att collegespelare är billiga. Totalkostnaden kan ligga kring 300 000 kronor för en säsong, säger NJ och verkar mena att det är en kalkylerad risk som är värd att ta tidigt på silly season.

– Men nu så här sent är inte fråga om att värva från college.

Undertecknad kommer in på att även rutinerade spelare snabbt kan tappa, som Lundbohm och McGrath gjorde.

NJ håller med och menar att Allsvenskan är ”så snabb nu och alla backcheckar så mycket att det knappt inte finns plats för spelare som McGrath och Conny Strömberg längre”. ”Conny är väl i Kumla nu?”

– Allsvenskan är känd lite som snabba ben men att ibland hänger inte riktigt huvudena med, skämtar NJ, men ändå med lite allvar.

NJ är också inne på att han gärna velat behålla Brock Montpetit som ytter i tredjekedjan med lite hopp om också att offensiven skulle lossna, men att Leksand gick in och tredubblade lönen. Det tyckte NJ är för dyrt för en spelare i tredjekedjan.

– Sedan skulle jag jättegärna gå ut med till typ de 200 största givarna i BLI-viktig och säga vilka vi letar efter, men risken är då stor att det sprids, säger NJ som under den hjärtliga intervjun ger intryck att vilja försöka vara så öppen och tillmötesgående som möjligt.

Hur ser du på att de flesta offensiva spelare tappat nästan all produktion i kvalmatcherna?

– Ja, det är knepigt. Man behöver lite av varje. För att ta sig till kval måste man ha dessa som kan göra 40 poäng i serien. Men för att vi ska ha råd med tuffare spelare måste man göra lite avkall på produktionen kanske, resonerar NJ som tillägger att han tror att årets lag bör klara kvalmatcher bättre.

I kvalet mot Karlskrona blev VIK:s power play ”sönderläst” enligt NJ och Jeremy Williams skadade sig och sportchefen menar nog att det behövs fler varianter i power play framöver.

Till sist kommer vi in på de svåra och tuffa beslut man måste ta som sportchef och sparka spelare vilket kan röra upp känslor hos agenter, fans och spelare.

– Det är en balansgång. Ofta vill spelare och agenterna att klienterna ska vidare i karriären och då är det ofta inga problem. Problemet är om en spelare tänkt sig sluta, då sitter de ju gärna av ett kontrakt på läktaren, säger NJ avslutningsvis.

2 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Tack Mr H! Roligt att höra 🙂 Tror dock det är oerhört svårt att få tag i en budget, tror knappt NJ själv har den, den är ju rörlig och beroende på en massa saker.

 2. Mr H skriver:

  Superbra artiklar från kansliet Mikael!
  Den här sidan håller NHL-klass!! Undrar lite om slagkraften i Bli VIK-tig numera. Hur noga den marknadsförs i alla olika medier. Här finns ju potential naturligtvis. Hur stor är VIKs kärna av fans. 1,2,3,4, eller 5000 personer? (Kärnan är kanske de som ger, eller kan ge) Hur mycket kan man vilja avstå per månad? 100 till 200 kronor är möjligt. För några kanske lite mer, som engångsinsättningar, m.m.
  Här finns det möjligheter – räkna själva. Det går att påverka VIKs ekonomi och slagkraft, för Er som inte helt tror på det.
  Tänk själva – är det kul att läsa att Leksand har dubbelt så mycket som vi har? Ja – för de som håller på Leksand. Vi kan påverka detta. Swisha som f-n!! Kolla VSK fotboll t.ex.
  Bli VIK-tig behöver displayas tydligare!! Det skapar bättre incitament.
  Sedan har vi VIKs budget i övrigt. Hur ser den ut i år jämfört med förra året. Jag har inte sett så mycket av de siffrorna. Det får inte vara så hemligt. Hoppas att Du hittar något om det, Mikael.
  Hoppas också nu att Williams skridskoåkning inte påverkas negativt av hans ”nya kilo”. Det låter dock väldigt positivt. Intressant också om VIKs utveckling av det offensiva spelet. Många minns säkert hur VIK vann skotten i slutet av fjolåret överlägset, men om ”front of net”-spelet kan utvecklas, och vi kan hitta någon/några fler spetsspelare, så är det inte omöjligt att vi finner en ny nivå, och förmåga att vinna matcher i slutkvalen när det som mest behövs!
  På 4 matcher hittills på försäsongen har VIK bara mäktat med 5 mål. Jag vet – det är inte nu vi ska vara som bäst. VIKs offensiv har dock varit dess akilleshäl under hela 2000-talet.
  Så, avslutningsvis: hur får vi ihop till någon big daddy-Kenny Jönsson, och ett par spetsforwards?
  Det är frågan. NJ behöver extra hjälp nu.