Egentligen ”bara två” saker som VIK måste få ordning på för att stoppa de många rasen och börja klättra & scout om Grant Besse som ska till Björklöven

 

Om vi först kollar i den ”verkliga tabellen” ser vi att VIK rasat ner till en tiondeplats. Dessutom många röda siffror som gör läsningen än mindre munter:

Lagen sorterade i den ”riktiga tabellen” för poängsnitt. Det kan också vara intressant om serien av någon anledning skulle avslutas i förtid pga Corona inför slutspel/kval. Då kommer det vara denna tabell som gäller.

AIK och Modo är också lag som knappast kommer ligga kvar på elfte och tolfte plats. Väsby har också börjat röra på sig och den sportchefen verkar inte vara rädd för att snabbt försöka agera för att vässa saker – sen om det håller, bland annat ekonomiskt, är en annan sak för Vilda Väsby.

***

Men om vi då slutar att grotta ner oss i det som varit; vad måste VIK göra för att stoppa raset och börja klättra i tabellen. Bloggens analys landar i två primära saker:

1 Spelarna måste börja spela försvarsspel, vrida på skallarna och åter försöka markera i egen zon

Nu har det varit kaos i egen zon då laget bland annat inte klarat av att ställa om från överbelastning då man inte fått stopp i spelet. Med centern och två backar låsta i sarghörnen har de inte hunnit tillbaka att markera och ytterforwards har inte varit tillräckligt vaksamma i övrigt.

Om det behövs nytt ledarskap för detta är en annan fråga.

2 VIK-ledningen måste konstruera en ledande kedja

Som det är nu har VIK snudd på fyra tredje- eller andrakedjor. Det märks ingen större skillnad vilken kedja som är inne och man ställer inga tuffa frågor till motståndarna.

En riktigt hotande toppkedja skulle såklart av egen kraft skapa och göra poäng, men det skulle även ge andrakedjan mer andrum då motståndarna tvingades fokusera på de uttalade spetsarna.

En första möjlig del i en förstakedja är redan inhandlad i form av Sam Marklund, som i AIK och Modo visat sig kunna understödja spetsar framåt på ett bra sätt. Men det helt avgörande blir givetvis de övriga platserna i denna tänkta förstakedja. Zäta måste hitta en toppcenter som lyfter sin omgivning.

Det bästa vore såklart att även värva en riktigt vass ytter, men det skulle nog kanske funka med Zetterberg eller Benker, som också visat sig kunna producera åtminstone stötvis i en riktigt vass omgivning.

Skulle det gå att få ihop en riktigt vass förstakedja skulle då, i den bästa av gulsvarta världar, Hillding, Zetterberg och Lunsjö kunna vara en ganska bra enhet för ”secondary scoring”, plus att Skedung och Wikman knappast kommer producera så här magert under hela säsongen.

Visst hopp finns således, om nu Patrik Zetterberg verkligen kan spetsa till laget så att en riktig förstakedja uppstår.

***

De andra lagen i Allsvenskan fortsätter rusta. Björklöven ska ta in Grant Besse, som producerade bra i tyska ligan, enligt Johan Svensson på Expressen. 

– Besse är ganska snabb och aggressiv, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Spelade bra i Krefeld, men ville lämna laget i slutet av säsongen för att spela för ett tjeckiskt lag i slutspelet.

– Krefeld vägrade och relationerna försämrades. Och han ville inte acceptera en lönesänkning inför den här säsongen så de skiljde sig åt. Krefeld är dock en dåligt skött organisation.

– Intressant att följa eftersom han bara spelade i ECHL tidigare. Kan han passa in i ett bra lag, eller är han mer av en spelare som vill vara den ledande spelaren i ett sämre lag?

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1606757434
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1333463447812632576";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1333463447812632576";s:5:"pDate";s:19:"2020-11-30 17:30:35";}}";

8 Kommentarer

 1. Bonzon

  Kan sakna både det spel och den attityd som vi såg första året efter uppflyttningen – skridskoåkning med en aggressiv forecheck, stark defensiv och blixtsnabba omställningar. Ett lag som trodde på det de gjorde och där ett likaläge eller ett måls underläge inför tredje oftast var tre poäng.

 2. robert Jonsson

  Sedan kan man undra hur scoutingen sköts ? Exempelvis August Tornberg. Tornberg spelade i hockeyettan under ett flertal år i Piteå. Här fick han spela ut sina offensiva företräden exempelvis i pp. Detta var lyckat eftersom han har spelsinne och ett bra skott. Däremot är han inte särskilt fysisk trots sin storlek.
  I Löven fungerade det bra men här fick han mest defensiva uppgifter.
  När VIK värvade honom och han intervjuades inför säsongen så var han nöjd med hur VIK avsåg att använda honom och han såg främst fram emot att få använda och utveckla sin offensiv.
  Frågan man kan ställa sig är om har han använts på det sättet ?

 3. H-man

  Vill dom ha en bra center så finns Marcus Linderborg i Hudik. Smart tvåvägs center med fina händer.

 4. Gulsvart

  Pannan låter som en sliten gammal grammofon skiva, hackar och upprepar samma sak om och om igen..Inga känslor utan mer som en tondöv robot på vik.se och övrig media. Ivarsson visar åtminstone känslor och tydligt säger att det spel och inställning som laget visat upp INTE ÄR OKAY

 5. Jan Malmberg

  Hur kan vissa i bloggen tycka att Jimmy Jansson är en bra back tycker han är en säkerhets risk och skulle omskolas till forward???

 6. PatrikH

  Jag tycker synd om spelarna i VIK, de behöver lite andrum och få ladda om och fokusera på det viktiga. Som någon skrev angående Jansson och Younan så är de riktigt bra defensiva backar och borde ha mer fokus på defensiven först. Sedan håller jag med om att laget inte klarar av att markera, men i vissa matcher och mot vissa motståndare har det ju ändå fungerat, det gäller att hitta tillbaka till det aggressiva, defensiva spelet igen.

 7. Gurkan63

  För mig är det inte konstigt att vik är där dom är idag. Man brukar prata om att se tendenser under en match där man kan se att läget är på väg in i en match , men enligt mig så finns det inga tendenser för det . Vik befinner sig inte i en mycket dålig trend och frågan är om dom kan vända denna dåliga trend. Vist någon match kommer dom vinna eller ta poäng. Men sett över tid så ser det mörkt ut. Hur har Myrenberg blivit så dålig ? Vems ansvar är det ? Jag kan tycka att redan förra säsongen såg man att det var inte bra sett över tid. Bloggen nämnde övervakningen av Lundgren igår och att ingen spelare brydde sig att stå upp för en lagspelare, senast det var så i vik så,slutade det div 1 spel nästa säsong. Jag tror att det finns djupare problem i gruppen /styrelsen just nu. Saker får bara passera förbi över tid inga konsekvenser .

Tweets

Mathias - AvatarjaghetermathiasMathias

@trucken021 @JoeLongplay @VIKFanCentral Haha jag är allvarlig 😂 Jag gillade honom!

SvaraRetweetFavorit
Albin Lundin - AvatarAlbinLundin14Albin Lundin

@VIKFanCentral Läge att kika på Lundgren om Warg är ute ur bilden?

SvaraRetweetFavorit
Niclas Gustafsson - AvatarnisselovuddNiclas Gustafsson

@VIKFanCentral Skulle gärna se mylläri i vik. Men Warg däremot tror jag inte på. Han har sett slö ut sedan han lämn… https://t.co/r7eBKGRdsF

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto