Eklund & Johansson om agenternas inverkan, centerfrågan och att elitlagen lockar spelare under brinnande slutspel

Under måndagen intervjuades som bekant Anders Eklund och Niklas Johansson på VIK:s kansli. Samtalet fortsatte kring heta ämnen.

– Inför dryga böter för den klubb som försöker värva ett annat lags spelare under brinnande säsong, säger sportchef Niklas Johansson till Vikfancentral.

 

Hur såg ni på det rejäla bottennappet i förkvalserien?

– Vi har försökt släppa det, och så kommer du hit och pratar om det igen, säger Anders och skrattar.

– Det var vi som inte kom upp i normal kapacitet, säger Niklas, och tror samtidigt inte att det var de andra lagen som höjde sig.

– Det började ju egentligen tidigare, vi sprudlade mer av energi i början på serien. Det handlade nog inte om att de andra höjde sig, utan att vi gick ner oss, tror Niklas. Bland annat beroende på skador.

Hur mycket spelar det in att det rycks i spelarna från elitserielag under brinnande spel i förkvalserien?

– Det kan spela in, säger Niklas. Jag tycker inte om när det blir så där. Egentligen borde det vara locket på till säsongen är över och dryga böter om man signar spelare innan säsongsavslut, det skulle vara det bästa, fortsätter Niklas.

Broc Little sa ju i Aftonbladet mitt under förkvalserien att han ville till Stockholm…

– Men ändå tycker jag Broc varit väldigt professionell, undrar hur han blev citerad där egentligen,  säger Anders. Han har ju klart med en ny klubb och vill inte gå ut med det av olika anledningar.

– Sen måste man ju tänka sig in spelarnas situation, ofta tar kontrakten slut i april och sedan kan vi säga tack och hej och så har spelarna ingen lön. Man förstår att de måste se om sina hus också, säger Anders.

– Man vill ju tro att spelarna gör sitt bästa även om de får uppmärksamhet från andra lag, säger Niklas.

Sen kommer Niklas in på hur trist det känns att laget blir slaktat på alla bra spelare efter endast en säsong..

– Jag har helt klart planen nu att skriva längre avtal på två-tre år med nya spelare. Sen får jag lägga krut på att ta tag i underpresterande spelare och kanske bryta avtal i förtid istället, men planen är generellt att få till längre avtal.

– Sen är det väldigt svårt då hockey är en färskvara så att säga, man vet aldrig helt säkert vad man får, vi kollar ju vad man gjort tidigare. Till nästa säsong vill få hit spelare med mer framfusiga karaktärer, säger Niklas. Samtidigt kan ju en sådan spelare var lite mer obekväm att hantera i gruppen.

Hur ser det ut att slussa in de unga spelarna i truppen?

– Det blir nog ungefär samma unga killar som spelade förra året, men de måste få mer istid på något sätt, säger Niklas.

– Problemet annars är att agenterna trycker på så fort man givit en ung spelare chansen, de vill att man ska skriva A-lagskontrakt direkt efter några matcher, säger Anders.

– Problemet blir då att när vi försöker ge unga spelare lite extra istid att komma in det, så vill agenterna direkt trycka upp lönerna, det är ett dilemma och det blir fel, menar Niklas.

– Vi kan inte lägga stora pengar på de jätteunga spelarna direkt, utan de måste prestera först, inflikar Anders.

– Ibland kan unga spelare som gjort en 20-30 A-lagsmatcher tycka att de ska någon slags snittlön i allsvenskan. Då kan man tycka att de ska visa lite mer tålamod, jämfört med de killar som spelat sju säsonger, säger Anders.

Har alla spelare agenter?

– Ja, nästan alla, säger Niklas. Det är väl vissa som är tillräckligt talföra som representerar sig själva, men det är bara en av 100, säger Niklas.

Hur är egentligen läget med Arvid Strömberg och Fredrik Johansson?

– Det har visat sig att Arvid har haft många hjärnskakningar och hans framtid hos oss är högst osäker. Det är ju rent ut sagt farligt när man drabbats av flera hjärnskakningar under kort tid. Sedan blev det en kollision med Lindh och sedan dess har han vilat, säger Niklas.

– Med Fredrik Johansson får vi ha tålamod. Han ska eventuellt operera höften nu så fort som möjligt för att få bukt med problemen. Sedan väntar ju ytterligare rehab. I bästa fall är han kanske på is i oktober, tror Niklas.

 

Hur ser ni på att ni spelade säsongen utan beprövade naturliga centrar?

– Man ska inte fokusera på att vi hade unga centrar, för de gjorde det bra. Sen tycker jag att man kunnat varit mer flexibel och matchat lagets tekare bättre, exempelvis en sådan som David Lundbohm, som är en skicklig tekare, säger Niklas.

– Men jag var också under säsongen inne på att vi skulle få in fler centrar. Till nästa säsong kommer vi sikta på att ha exempelvis Mikael Zettergren ute på en kant igen. Om allt slår väl ut har vi Robert Kimby som tredjecenter. (Vilket då alltså innebär att Niklas jagar två riktiga toppcentrar ytterligare till laget).

***

Detta var ytterligare en del från det långa samtalet på kansliet. Kommer fler delar…

***

Ett rykte är att VIK letar en lite större målvakt med meriter från AHL. Intressant då det verkar finnas valmöjligheter på målvaktssidan, där säkert VIK kan få behålla någon av Sperrle/Johansson eller om man anser att Mattias Söderqvist eller Fredrik Hellström är redo för en backuproll och stå kanske tio matcher.