Emil Kruse & Jesper Myrenberg: Arvtagarna till den store Samuel Ersson i den stora målvaktsduellen – analys

Den fantastiske Samuel Ersson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Sällan har VIK börjat en säsong med en så bra och spännande målvaktssida som nu. Detta med allsvenske toppmålvakten Emil Kruse, 24, och Jesper Myrenberg, 19, som blev utsedd till hela J20:s bästa målvakt 18/19.

Om vi börjar med Kruse: Det lät bra då bloggen tidigare bytte några ord med journalisten Jonathan Åhman i Västervik på vt.se:

– En riktig matchvinnare, menar Jonathan. Västervik hade inte tagit sig till slutspelsserien om det inte vore för hans målvaktsspel. Blandar den moderna blockande stilen med ett mer dynamiskt spel och gör gärna så kallade TV-räddningar, till motståndarfansens förtret. Orkar stå många matcher och håller en hög lägstanivå.

– Ibland kan han överarbeta och hamna ur position och hans kyla kan ibland straffa honom mot skickliga frilägesskyttar. Jag ser honom som en av ligans absolut bästa målvakter, avslutade Jonathan.

***

Tittar vi på målvaktsligan 18/19 slutade Kruse femma gällande räddningsprocent:

Källa EliteProspects.com. Enligt Swehockey.se slutade Kruse fyra då Johannes Jönsson stod så få matcher.

Kruse har även testat på SHL, dock utan större lycka. Mer imponerande var då Kruse, efter att ha legat runt bara 90 % i Karlskoga 2015-2017, klev fram med runt 94-95 i räddningsprocent under två kval. Och vid 24 kan sannolikt de bästa åren ligga framför den redan vasse målvakten.

***

Jesper Myrenberg har faktiskt mer imponerande siffror än självaste Samuel Ersson i J20 vid samma åldrar:

Vi ser att Myrenberg rakt igenom har oerhört imponerande siffror i J20, i såväl grundserier som slutspel och överglänser faktiskt klart Ersson generellt.

Men siffror är också just bara siffror. Ersson blev draftad som 18-19-åring vilket inte Myrenberg blev. Dock imponerande Myrenberg stort i sin seniordebut borta mot Södertälje redan förra säsongen med följsamt målvaktsspel. Detta trots ett mardrömsinhopp och omgående två insläppta mot Västervik (1-6 hemma) innan.

Det tyder på ett starkt psyke.

***

Frågan är bara om denna duo kommer kunna leverera lika bra som Ersson. Det står skrivet i stjärnorna, men någon omöjlighet är det faktiskt inte. Klart är i alla fall att målvaktsparet Myrenberg & Kruse som helhet är bättre än Ersson & Dahlbom, vilket gör att man nu kommer kunna vila sin förstemålvakt mer.

En annan aspekt är hur Myrenberg och Kruse mentalt kommer kunna hantera att målvaktskampen sannolikt kommer bli stenhård. Bägge var vana med att få massor av matcher förra säsongen. Troligen annat nu i en supertuff kamp om förstespaden.

Att VIK har två mycket lovande och kompetenta målvakter står dock helt klart. Laget kommer kunna luta sig mot starkt målvaktsspel även kommande säsong.

3 svar

 1. Bozo skriver:

  Ja vi spelade en hel del matcher med en målvakt som bevisligen skulle ha tagit och fått ett sabbatsår förra säsongen för att tillfriskna.

 2. Bäckman skriver:

  Förra säsongen så tappade vi tyvärr en del poäng pga rätt så grova målvaktstabbar. Tänker bla på bortamatchen mot Löven där vi trots allt kom igen under sista perioden, glädjen vart dock inte långvarig då Dahlbom släppte in sitt 5:e eller 6:e mål. Måste ha varit riktigt tungt för spelarna. Och i många matcher fick laget tyvärr börja med uppförsbacke.

 3. VIKarn skriver:

  Målvaktssidan känns onekligen väldigt stabil.
  Där kommer nog Gul/Svart säkerligen vinna rättså många poäng denna säsong.