En blick framåt på hur spelartruppen kan se ut längre fram

Matt Fornataro känns som en lirare man bör försöka bygga laget kring kommande säsonger. Skulle inte förvåna om VIK kommer erbjuda ett lukrativt mångårskontrakt till den energiske playmakern. Man vill nog inte göra en ny Evan McGrath… FOTO: RUNE ÅHLEN FOTOBLOGG

Man ska leva i nuet. Men ibland kan det vara hälsosamt att lyfta blicken framåt. Centralen tar blicken på kontraktsläget i truppen. Kontraktssituationen påverkar dessutom ofta en spelares prestationer i nuet.

Detta om vi antar att VIK blir kvar i allsvenskan. Finns ju faktiskt en chans att gå upp i år. Då blir det ju ”a different ballgame” gällande transfers, som man säger på engelska.

Utgående kontrakt:

Gustaf Lindvall – 21-åringen är mycket skicklig på låga skott och väldigt snabb i sidled. Om småväxte Lindvall kan förbättra sig på höga skott är det nog en smart och ekonomisk lösning att ge Skellefteåprodukten ett nytt kontrakt som backup. Huruvida Lindvall blir kvar eller ej är nog också avhängigt på hur J20-målvakterna Christoffer Sjöö (född -95, 195 cm), Fredrik Hellström (född -94, 192 cm) och Alfons Fallqvist (född -95, 180 cm) utvecklas. J20 har haft det otroligt tungt i år och är jumbo och ingen av dessa tre har över 90 i räddningsprocent, där Hellström varit förstemålvakt.

Jonas Emmerdahl – Emmerdahl har äntligen fått alla bitar på plats. Räkna med att VIK gör allt för att behålla. Risk finns att något elitserielag plockar in Emmerdahl för att långsamt matcha in den gänglige och spelskicklige backen. Men skulle nog må bra av ytterligare en allsvensk säsong med massor av istid.

Per Helmersson – Helmers axelskada är tyvärr tydligen av den mer komplicerade sorten. Är oerhört viktig för laget med sina ledaregenskaper, positiva attityd och träningsdisciplin. Kan vara seg i början på året men bäst när det gäller i slutet av säsongerna. Bör bli kvar om inte axeln sätter stopp.

Fredrik Winge – En slitvarg som säkert blir kvar som ung och stabil breddback.

Victor Backman – Visst, ett lån, men frågan är hur heta Frölunda är på Backman, som faktiskt var bänkad mot Troja. Väldigt bra spelsinne och teknik men behöver förbättra snabbheten och fysiken. VIK har nog en god chans att få behålla Backman.

Jonte Berg – Har utvecklats till en mer defensiv forward trots glimtvis bra offensivt spel. Bör bli kvar tack vare sin enorma skridskoåkning och gnuggarförmåga i box play. Den stora frågan är om Berg kan få mer självförtroende i offensiven. Kan säkert göra 30 poäng längre fram med mer rutin inom några år.

Matt Fornataro – Stor succé både på isen och vid sidan om som positiv pådrivare, enligt bland andra Patrik Berglund. Känns som en spelare att bygga VIK kring på sikt. Skulle inte förvåna och VIK försöker signa playmakern på ett längre lukrativt kontrakt. Säkert visst elitserieintresse. Avhängigt dock hur Fornataro kommer hålla även i kvalserien/playoff, men Fornataro verkar ha bättre attityd än tidigare importer som vikit ner sig.

Viktor Mårtensson – Viktor är helt klart förbättrad i alla aspekter av spelet och har gjort två fina mål redan, dock lite på bekostnad av de riktigt tunga tacklingarna. Kan säkert fortsätta utvecklas för en billig peng och som breddforward. Viktig kulturbärare med VIK-hjärta.

Marcus Söderkvist – Söderkvist har gjort en av sina bästa säsonger någonsin. Slangen har gått framåt desto längre säsongen har gått. Den perfekta fjärdecentern, numera också okey tekare. Given att behålla som box play-specialist och kulturbärare med VIK-hjärta.

Mikael Zettergren – Zettergren har varit en besvikelse offensivt, men visade nytt liv mot Troja senast med tre riktigt fina poäng. Behöver spela med Fornataro för att vara effektiv. ”Z” måste spela hårt och desperat resten av säsongen nu om det ska bli något nytt kontrakt. Ligger nog ganska risigt till om inte nivån höjs.

Brady Leisenring – Började tveksamt, var sedan fantastisk, tillbaka i vattentrampandet nu. VIK:s intresse att utnyttja optionen kommer hänga på hur väl amerikanen lyckas i vår när det gäller. Har mycket bra attityd.

Dave Lundbohm – Lär väl knappast får ett nytt kontrakt. Poänglös efter tio matcher i Österrike.

Kontrakt över 2013/14: (Med reservation för klausuler, har inte fått Niklas Johansson att uttala sig om detta)

Lars Johansson – Stor risk att option utnyttjas av Luleå?

Christoffer Björklund

Robin Nilsson

Andreas Lindh

Stefan Warg – Riktigt skönt att Wargen har kontrakt. Elitserieklausul?

Kenneth Bergquist

Fredrik Johansson

Marcus Jonsson

Robert Kimby

Markus Kinisjärvi

Kontrakt över säsongen 2014/15:

Marcus Eriksson – Otroligt skönt att den fantastiske Norrköpingssonen blir kvar till 2015. Elitserieklausul?

Mikael Frycklund – Eriksson och Frycklund är två forwards som kommer vara viktiga i VIK:s långsiktiga satsning. Det känns väldigt bra.

Kevin Weiskog – Har väldigt bra attityd och mod. Handlar om att utveckla skridskoåkningen. Kan bli en riktigt bra powerforward.

***

Tim Heed har ju sina brister i egen zon som säkerligen förskräcker elitserielagen en smula. Därmed kanske VIK har möjlighet att förlänga om Tim vill.

***

Totalt alltså redan 13 spelare klara för nästa säsong, ganska skaplig kontinuitet således. Men osäkerheter kring klausuler kan sätta käppar i hjulen för denna viktiga kontinuitet…

***

Vilka nya spelare kan tänkas in då? Räkna med ett antal nordamerikaner nu när man öppnar upp det fritt. NJ gillar deras attityd.

Kanske kommer VIK-intresset (enligt rapporter) åter för Brian O´Neill. O´Neill har haft svårt att imponera i AHL efter att varit mer dominant än Broc Little för Yale.

I Arboga finns en kanske intressant poängmaskin i 22-årige Anton Holm. Den 186 cm långe forwarden har 39 poäng på 27 matcher och NJ har garanterat full koll.

Almtunas Daniel Hermanssons kontrakt går ut och om VIK vill ha in en gudabedånad skytt är Hermansson ett gott alternativ. Kan verkligen kruta in pucken som få. Ersättare till Lundbohm som tänkt storskytt?

1 svar

  1. Ludde skriver:

    Bra att du tog upp hermansson var inte vik och högg i honom och niklas Anger innan dom gick till almtuna?