Reflektioner med 23 omgångar kvar av stekhet Allsvenska för starkt Västerås

Kommer Brady och övriga importer och nya spelare hålla även när det gäller nu när varje match blir viktigare? Och sedan i playoff/kvalserien? FOTO: RUNÉ ÅHLÉN FOTOBLOGG

Undertecknad tippade VIK sexa inför denna säsong och jag var faktiskt en av de mest positiva inhemska VIK-tipparna. Nu när krutröken lagts sig lite ligger Gulsvart idag trea, faktiskt hela fyra poäng från fyran SSK.

Vad/vem beror det på att VIK gått så bra hittills? Svaret är enkelt: Geniale och snabbtänkte sportchefen Niklas Johansson, med stöd av en till synes mycket välskött klubb och goda sponsorkontakter. ”NJ” i folkmun.

Niklas Johansson har utvecklats som sportchef. Det går långt mellan de riktiga flopparna längre, som Emil Mårtensson (som varit i div 3 (!) ), Matt Sisca (gör bra med poäng i svaga ECHL) och Juha Kiilholma (gör det oväntat bra i SM-Liiga) numera. Kanske var Dave Lundbohm och Ricard Blidstrand missräkningar, men vi får se vart det slutar i vår.

***

Först valde NJ att satsa på Lasse Johansson som uttalad förstemålvakt, trots Lasses svaga säsongsavslut 2011-12. NJ såg uppenbarligen något i Lasse som många (inklusive undertecknad) inte riktigt såg. Kanske var det så att NJ räknade med att VIK:s målvaktstränare Patrik Sjöström skulle kunna få Lasse tätare längs isen, vilket blev fallet och vi har en 93,75-procentig målvakt idag. Något VIK aldrig haft tidigare. Klarar han sig över 93 % hela säsongen är det fantastiskt.

Sedan var NJ snabb med att adressera att stort problem, bristen på storväxta, spelskickliga och tekningsskickliga centrar. Robert Kimby inhämtades från Almtuna. Kimby är i NHL-konkurrensens tecken lite av en breddspelare just nu, men alltid redo att hoppa in och ta tekning.

För att råda bot på bristen av spelskickliga backar plockades Christoffer Björklund in. Borlängesonen åkte dock på en hjärnskakning tidigt vilket gjort att vi troligen inte sett det bästa av Björklund ännu.

Inom loppet av sex dagar i april gjorde NJ klart med okände Marcus Eriksson, Brady Leisenring och örebroaren (nåja) Stefan Warg. VIK-fansen var tveksamma, även undertecknad. Men NJ har som nämnts utvecklats som sportchef och hittade här tre riktiga guldkorn för ett säkert bra pris.

Victor Backman hämtades också in på lån från Frölunda. Ytterligare en mycket spelskicklig forward som kan göra poäng men behöver bli lite snabbare och starkare. Men enorm potential finns där.

***

Sedan skrev charlatanen Alex Rouleau på den 17:e april, men bedrog VIK i början på augusti. Svårt att lasta NJ för detta, tydligen var charlatanen bara dagar ifrån att åka till Västerås innan ett nytt roligare uppdrag dök upp.

***

Dagarna efter skrev Gustav Lindvall och Ricard Blidstrand på, men dessa två har mycket kvar att bevisa på allsvensk nivå. Så här har vi den enda riktiga stora frågetecknen på NJ:s värvningar denna säsong.

**

När NHL-konflikten var igång var NJ blixtsnabb. Samma dag som Patrik Berglund presenterades fick vi även höra att VIK värvat Matt Fornataro, som visat sig vara en riktig klasscenter som nästan matchat ”Bulan” i poängmakandet.

Några veckor senare hämtades Mikael Backlund och lite senare  stenhårde backen Brendan Mikkelson in, en back som med lite mer polering och putsning kan bli dominant efter jul.

***

För att gång för alla se till att VIK fick en riktig PP-back lånade NJ in Tim Heed, och ingen har varit besviken på offensiven där. Handlar nu om Fagervall kan finslipa Heeds spel och risktaganden i egen zon.

***

NJ har verkligen lite haft jord i fickorna på transfermarknaden i år. Den stora frågan är om hans importer kommer hålla hela vägen i playoff/kvalserien i vår?

Tidigare toppspelare som Lubo Vaic, Damien Fleury, Evan McGrath och Broc Little har checkat ut (mentalt?) alldeles för tidigt och inte varit speciellt intresserade i playoff.

Det är en stor fråga nu i vår, hur mycket kommer Fornataro, Leisenring & Co. höja sig och offra sig i stenhårda matcher av slutspelskaraktär? Att Mikkelson går som en jordfräs känns säkert redan nu, om han blir kvar vill säga.

NJ har ju utvecklats så varför ska då inte hans nya spelare kunna ha mycket mer karaktär än de tidigare värvningar som misslyckats när det gällt?

***

Broc Little avslöjade ju sig mitt under brinnande förkvalserie med att han ”verkligen vill till Stockholm (till nästa år)”.

***

Vi får hoppas slippa höra något sådant i år. Även om spelare kanske förhandlar med andra lag redan nu. Det är tyvärr en trist effekt av att lira i en andraliga… Något att hantera, då såklart även NJ har intressant shortlist med spelare han tittar på inför nästa säsong. Mer om detta i nästa inlägg.

4 svar

 1. Ludde skriver:

  en spelare som jag tycker vi ska ha siktet på är daniel hermansson! vilket skott killen besitter!

 2. Mikael Norén skriver:

  Läktarplats, det var NJ som var snabb och såg till att Berglund och Backlund kom och kunde direkt spela hem en massa poäng. Visst är det en massa aspekter som spelar in, men jag anser ändå att de hästar som finns i stallet är viktigast. Och vem bestämmer vilket hästar som finns i stallet? Sedan var det ju även NJ som hämtade in Fagervall. Annars goda poänger av dig som vanligt.

  Jeppe, håller med!

 3. Läktarplats skriver:

  Det var väl lite för enkelt att säga att säsongens framgångar enbart beror på NJ?
  Att VIK ligger så bra till beror väl i första hand på NHL-konflikten? Att Berglund & Backlund då valde att ställa upp för sitt VIK och de har hittills producerat 29 mål. Dvs vart tredje VIK-mål kommer från någon av deras klubbor. Låt oss leka med tanken att om inte B & B varit med så hade VIK forwards högst producerat 75 mål i stället för dagens 90 och då hade ditt tips om sjätteplats rent av varit för högt.
  Men visst förtjänar NJ pluspoäng för värvningarna av Johansson, Warg, Fornataro, Leisenring, mfl. Men en av de stora frågorna för NJ är just hur länge vi får behålla nyförvärven och övriga? Var är det för lag VIK ställer upp med säsongen 2013/14? Lika starkt som dagens VIK eller börjar vi som vanligt om på ruta ett? Något som NJ och klubbledningen förhoppningsvis redan fokuserar på. Då bör man i första hand se till att befintlig spelartrupp blir kvar i VIK och att de växer i sin hockeykompetens. En del i detta är även det unga gardet. Se bla till att de nu utlånade spelarna Nilsson, Winge och Weiskog trivs och vidareutvecklas i sina resp lag att de tar plats i A-laget nästa säsong. Vidare att man håller ett gott öga på J20- och J18-trupperna och plockar in guldkornen i A-tuppsvärmen.
  Till sist plus även till tränarstaben, bla för deras förmåga att plocka in NJ-värvningarna i truppen. Måste bero på en god portion av ödmjukhet.

 4. Jeppe skriver:

  Visst är det surt att elitserie lag förhandlar med våra spelare under brinnande såsong.

  Jag känner att det borde finnas en regel som säger att man inte får kontakta spelare eller agenter förens säsongen är avslutad. Hela LÖK kedjan tappade ju sugen för att dom säkert hade börjat förhaldla…

  Och att skriva två års kontrakt vågar man väl kanske inte?
  Även fasst man så gärna skulle vilja se formataro i gulsvart nästa såsong oxå.., se bara vad som hänt med Lundbohm.