Mikael Zettergren tog bänkning på rätt sätt och sänkte Troja

Mikael Zettergren bjöd på ett av säsongens snyggaste mål i ABB Arena efter att varit bänkad. FOTO RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Tidigare skyttekungen Mikael Zettergren hade inte gjort ett enda mål på sina 15 senaste matcher (och bara en fattig tveksam andraassist på poängkontot) och var bänkad senast i Uppsala. Mot Troja tog emellertid 30-åringen en gruvlig revansch då VIK vann med 3-1.

Troja började dock bäst och satte en puck i ribban i första. VIK kom bra in i matchen och tog över spelmässigt. Dock täckte trojanerna förtjänstfullt framför skicklige Christoffer Bengtsberg.

Troja tog ledningen i början på andra genom Justin Kellys tionde fullträff för säsongen, efter en grov miss av Tim Heed. Trojanerna fortsatte att spela bra i andra perioden och VIK uppträdde taffligt i början på andra.

VIK började dock efter halva andra perioden att komma igång och Mikael Zettergren klev in i handlingen. ”Z” kvitterade först i slutet på andra efter en fin passning av Matt Fornataro.

35 sekunder in i tredje bröt Zettergren igenom och satte 2-1 elegant bakom skicklige Christoffer Bengtsberg i Trojakassen. Detta efter mycket fint mottagande av en fin passning av Marcus Eriksson i mittzon, sedan visade ”Z” att de gamla ”25-mål-per-säsong-takterna” fortfarande sitter kvar där någonstans.

3-1 kom i slutet efter nytt samarbete av firma Zettergren & Fornataro. Dessförinnan hade VIK ledda av Stefan Wargs fenomenala defensiva backspel lyckads döda ett 3-mot-5 i över en minut plus ytterligare ett PP för Troja.

Marcus Eriksson låg bakom alla mål och i ”Lill-Firsov” har man en spelare att glädjas åt många år framöver. FOTO RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Marcus Eriksson noterades för assist på alla målen och har nu 2+3 på de senaste två matcherna. VIK är därmed tvåa i tabellen och Troja kvar en bit utanför playoff på tionde plats.

Eftersom Djurgården slog Södertälje lyckades VIK distansiera sig fyra poäng före SSK, ett gap man förhoppningsvis kan fortsätta öka då man möter just SSK efter uppehållet den 18:e december borta.

Sammanfattning

VIK är fortsatt något ojämna i matcherna och har blivit aningen ineffektiva i avsluten. Dagens match kunde man avgjort tidigt i tredje efter ett dominant spel.

Istället tog man den nästam obligatoriska ”en-spelare-för-mycket-på-plan-utvisningen” mitt i pressen då man borde gjort 3-1 istället. Det känns som VIK genom tiderna har tagit fantastiskt många ”too many men”. Vad nu det kan bero på.

Brendan Mikkelson måste bli mer polerad då han på nytt tog en övertänd utvisning vilket resulterade i spel 3-mot-5. Är man så urstark som Mikkelson blir det lätt utvisningar om man inte har koll på armar och ben. Andreas Lindh hade det problemet förr.

Högstanivån är väldigt hög i VIK och det lovar gott. Hur väl det går denna säsong kommer hänga på hur mycket man kan polera bort skönhetsfläckar såsom onödiga utvisningar och felpass som Tim Heeds vid Trojas mål.

Men en viktig stor bit kvar att få ordning på är power play. PP funkar inte tillräckligt och ligger kvar på 19,4 %, bara sjunde bäst i ligan.

Starkt att VIK kunde vinna efter ganska bleka insatser av Patrik Berglund och Mikael Backlund. Kedjan med Fornataro, Zettergren och Eriksson har enormt med potential.

Synd bara att Brady Leisenring är fortsatt iskall och poänglös i sex raka matcher nu. Victor Backman var bänkad efter bara en assist på de 12 senaste matcherna. Backman behöver hitta formen från i höstas då han inledde serien med sju poäng på de fyra första matcherna.

Nu väntar en tio dagars vila för VIK innan det blir julhockey.

Västerås tre stjärnor:

1. Mikael Zettergren – Att göra ett så snyggt matchvinnande mål som 2-1-målet precis när det behövs som mest ger alltid full stjärnpoäng. Plus de övriga två poängen.

2. Stefan Warg – Helt magnifik i egen zon med bra puckkontroll och vann varenda duell i box play i tredje.

3. Matt Fornataro – Inledde sagolikt och låg bakom det mesta. Har spottat upp sig i tekningarna och vann nu 11 av 17 tekningar. Har varit bra från dag 1, imponerande jämnhet.

 

1 svar

 1. Läktarplats skriver:

  En rättvis seger med tre snygga mål av andra linen väl understödda av backarna Warg och Emmerdahl. Speciellet Zettergrens kyla och finter vid 2-1 var coolt, något för övriga femmor att ta efter!
  Bra punkter du tar upp ovan om ETT: ineffektiva avslut (brist på kyla? för stor individuell prestationspress?) TVÅ: måltorkan i PP. Kimby tog för den delen in sin line på ett tjusigt sätt under ett av PP-spelen. Medan VIK förberedde uppspelet i egen zon så låg Kimby och cirklade i offensiv zon och sabbade därmed Trojaboxens försök till forchecking. Synd bara att det inte blev ett PP-mål på det efterföljande offensiven.
  Så till mitt tyckande om VIKs stjärnor denna kväll
  ** Mikael Zettergren – Man of the match
  * Matt Fornataro – Full fart hela matchen med en snygg dragning vid 3-1
  * Jonas Emmerdahl – Säkerheten själv i allt han gör
  * Stefan Warg – Tillbaks igen på hög nivå
  * Marcus Eriksson – Energispruta
  Nu med en dryg veckas matchtorka så blir det väl glädjefylld hårdträning och förhoppningsvis hittar man mer kreativitet i avsluten. Och Heed måste träna på fokuserade passningar, det var ju inte bara en indianare han slog i egen zon igår.