Inför Västerås-Troja: smålänningar gästar igen

Återigen är det smålänningar som besöker ABB Arena. Senast ut var Tingsryd som det blev en snöplig förlust efter att de avgjorde i sista akten. Nu står det andra smålandslaget på tur, Troja Ljungby. Den stora frågan är om det blir magplask eller ett högklassigt dyk.

Troja

Från start var Troja en framgångssaga. Smålänningarna radade upp segrar och var under en period serieledare. Sen hände något, laget fick käppar i hjulet och stannade av. Det blev ett ras i tabellen och innan man visste ordet av så var man under playoff-sträcket. I dagsläget infinner sig Troja på en tionde plats men är trots den placeringen med i racet om en play-off-plats.

Det är en jämn serie som svänger snabbt så sju poäng är absolut inte omöjligt att ta igen när nästan halva serien återstår. Det finns kaliber i laget och det visade man inte minst i den senaste omgången då man vände en negativ trend genom att hemmaslå Djurgården. Djurgården är det lag som Troja ligger närmst i tabellen och har sikte på. Tränare Patrik Ross borde ha lite att fundera på. Hur han ska han få tillbaka Troja till det sköna flowet som de startade med eller om det bara var en slump och det är andra förutsättningar nu.

Statistik är alltid roligt att kolla men kanske inte just för Troja. Placerade på en tionde plats i tabellen och det är någonstans man hittar dem bland all statistik. Powerplay, boxplay, effektivitet och målvaktsposten kort och gott i det mesta så hittar man Troja kring den tabellplacering man har. Den stora ljusglimten är tekningar men det kanske inte är enbart de siffrorna man vill toppa.

Västerås

Efter en stark inledning borta i Arosderbyt såg det ut att bli en behaglig seger med ett fint slutresultat men några slarviga minuter höll på att förstöra allt. I början av tredjeperioden kvitterade Almtuna och tidningsrubrikerna flimrade förbi ögonen ”ännu ett ras för Västerås”. Som tur är slapp vi se de rubrikerna eftersom ”Mickis” slog in en retur som blev matchavgörande. Det visar på stark lagmoral att kunna vinna trots ett sådant tapp.

En rejäl ljusglimt är att Marcus Eriksson levererar. Mot Almtuna blev det hela två mål vilket innebar att målskörden fördubblades på en match. Eriksson visar verkligen att han är tillbaka på allvar. Det är en spelare som Troja försvaret bör passa sig för.

Något annat att glädjas åt är att Jonte Berg äntligen fick göra mål. Berg som inför säsongen sa att han var i kanonform och fick lite förväntningar på sig har inte lyckats leverera. Hoppas det släpper för 25-årige Kungsörsonen som sliter som ett djur match efter match. Även om han inte hittat nätmaskorna så har han varit en viktig kugge som kan spela fysiskt.

De positiva delarna tar vi med oss till matchen mot Troja. Som till exempel att målproduktionen var igång igen.