Mikael Backlund räddade Västerås från nytt ras mot Almtuna

Berglund satte sitt ligaledande 18:e mål och Marcus Eriksson fick skön revansch på laget som kickade honom för fem år sedan… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På nytt höll VIK på att bränna en 4-1-ledning i Gränbyhallen på torsdagskvällen. Men Mikael Backlund räddade ett panikslaget VIK i sista perioden med sitt 5-4-mål, vilket blev segermålet.

Västerås kom ut stenhårt från första nedsläpp och Marcus Eriksson kunde forcera in 0-1 redan efter 30 sekunder. Det var skönt att se att VIK verkligen var revanschsugna efter Tingsrydsdebaclet. Mikael Zettergren och Markus Kinisjärvi var bänkade efter en rad bleka insatser.

VIK fortsatte att trycka på inledningsvis. Perioden kännetecknades av högt tempo och böljande spel med övertag för VIK. I slutet kunde Jonte Berg styra in sitt blott andra mål på 28 matcher.

I andra perioden hade VIK fortsatt bra tempo och kontroll och Patrik Berglund kunde sätta viktiga 3-1, efter att AIS reducerat. Marcus Eriksson var sedan framme igen och tryckte in 4-1 med en högklassig backhand efter mycket fin förarbete av Mikkelson.

Sedan släppte Lasse en billig isare fram till 4-2 då urstarke Brendan Mikkelson tagit en onödig tvåa. Efter det målet fick AIS mer luft och Christoffer Björklund åkte ut vilket ökade AIS-trycket.

I sista perioden var VIK lamslagna då Almtuna kunde reducera och kvittera fram till 4-4 inom loppet av två minuter. VIK tog timeout.

Efter 46 minuter frälstes Gulsvart och alla allt mer gråhåriga fans då Mikael Backlund tryckte in en retur bakom väldigt mänsklige NHL-målvakten Jhonas Enroth, som “bara” har 90,9 i räddningsprocent efter åtta matcher.

Efter Backlunds mål visade VIK åter styrka och återtog kontrollen i stort fram till slutsignalen.

Sammanfattning

Första halvan av matchen var riktigt bra av VIK. Extra kul var att se Marcus Eriksson tillbaka i gammalt gott slag i kedja med Matt Fornataro och Brady Leisenring. Denna kedja visade direkt upp bra kemi, trots att Brady alltjämt är i en formsvacka.

Är Jonte Berg på väg att hitta tillbaka till storformen från slutet på fjolårssäsongen? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I början av matchen var backparet med Tim Heed och Brendan Mikkelson oerhört dominanta, liksom backparet med Stefan Warg och Jonas Emmerdahl, som båda noterades för tre assist.

Mikael Frycklund var tillbaka på sin “rätta” plats bredvid “Bulan” och “Mickis” och det är kul att se 19-åringens utveckling.

Tufft för gamle storskytten Mikael Zettergren att sitta på bänken för första gången i VIK (och på många år?). Men helt rätt signal av Fagervall då Zettergrens kvalitet har dippat rejält efter en lovande start.

Robert Kimby fick göra sin första match på länge mellan fortsatt ganske formsvage Victor Backman och allt bättre Jonte Berg. Viktor Mårtensson fick hoppa in fjärdekedjan i en ren energikedja med Marcus Jonsson och Marcus Söderkvist.

Men oroväckande att VIK åter slutade spela då man gick ifrån till 4-1. En onödig utvisning av Mikkelson och en mjuk insats av Lasse och vips så var Almtuna inbjudna och sugna att spela igen. Det gäller att putsa bort sådana saker då man har ledning.

Det är lite svårt att svara på vad som egentligen händer när VIK blir passiva i ledning. Vad beror det på egentligen?

Men bra lag hittar vägar att vinna ändå. Som i afton. Det mest positiva är kanske att man verkar funnit en ny toppkedja i Eriksson- Fornataro- Leisenring att luta sig mot framöver. Kemi direkt här.

Tack vara att Södertälje förlorade hemma mot Oskarshamn gick VIK upp som tillfällig (?) tvåa igen. Fortsatt tungt för Djurgården efter 1-2 i Troja.

Västerås tre stjärnor:

1. Brendan Mikkelson– Mikkelsons inledning på matchen var suverän och det var mycket tack vare kanadensaren gick VIK fram till 4-1. Dominant över hela isen.

2. Marcus Eriksson– “Lill-Firsov” trivdes riktigt bra bredvid sina nya kamrater. 4-1-målet höll mycket hög klass.

3. Jonas Emmerdahl– Noterades för tre assists och var väldigt rörlig och snabb. Löser situationer tack vare sin snabbhet och smartness. Mycket skicklig i de så viktiga uppspelen.

snap_isAutoPosted:
1
snapFB:
s:96:"a:1:{i:0;a:2:{s:8:"PostType";s:1:"A";s:10:"SNAPformat";s:31:"%SITENAME% %TITLE% %URL% %IMG%";}}";
snapLI:
s:41:"a:1:{i:0;a:1:{s:10:"SNAPformat";s:0:"";}}";
snapTW:
s:176:"a:1:{i:0;a:4:{s:13:"SNAPincludeTW";s:1:"1";s:10:"SNAPformat";s:55:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #hockeyallsvenskan";s:11:"isPrePosted";s:1:"1";s:8:"isPosted";s:1:"1";}}";
snapEdIT:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:76:"https://vikfancentral.se/wp-content/uploads/2012/12/Berglund-och-Eriksson.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

5 Kommentarer

 1. Läktarplats

  Micke håller med dig om att +/- statistiken inte säger allt. För egen del som ”läktartyckare” så brukar jag plocka ut de fem bästa från varje match, bland dem finns så gott som alltid dina tre matchstjärnor men oftast inte i samma rangordning. På tal om tyckare, för det är vi väl alla som inte är med i båsets hetluft, så förvånar det mig att Thalberg omnämnde Heed efter Almtunamatchen. Visst är Tim ett spelgeni! Offensivt, men absolut inte defensivt. Då både Heed och Mikkelson är offensivt lagda så händer det för ofta att den ene inte täcker upp då den andre går bort sig, givetvis även en uppgift för forwards. Kanske dags att sära på detta backpar? Kanske det även var så att mina förväntningar på Växjös Heed i Almtunamatchen orättvist drog ner mitt omdöme om Mikkelson?
  Tycka kam man ju alltid och enl Thalberg så blir det elitserien nästa för Emmerdahl och det börjar han förtjäna! Sä även för Heed om han får till helheten. Ser gärna att det kommer redan i morr´n mot Troja.

 2. Mikael Norén

  Göran, Läktarplats, plus/minus säger inte allt. Johan Thalberg håller i alla fall med mig om att Mikkelson var banans gigant 🙂

  rulle, tycker du inte att bildtexterna korrelerar med övrig text? 😉

 3. rulle

  Bra skrivet som vanligt,gillar det du skriver,bra med text under bilderna,bilden ska passa lite till innehålet.

 4. Läktarplats

  Skönt! Men visst blev man skakig efter att AIS kvitterat och dessutom var AIS;s femma på väg efter en indianare i egen zon. Varför ska detta härliga VIK sätta våra nerver på prov? Rätt gubbar du tog ut som kvällens stjärnor men eftersom jag såg att Jesper Jansson i sin Halvtidskoll satt ihop ”Fancentralens stjärnlista” och att de tre som du tar ut även rangordnas med 3, 2 eller enbart 1 stjärna så sätter i alla fall jag Emmerdahl överst denna kväll. Han är trygg och levererar framåt! Kul att du även omnämner nr 14 Frycklund. Troligen är han VIKs bäste passare. Pucken levereras snabbt och distinkt till säker adress, vi får väl se om han börjar göra mål också.

 5. Göran

  Bra skrivet Micke men jag tycker att Emmerdahl förtjänar en man-of-the-match.. Var inne på 4 mål framåt, +3 och 3 ass. Mikkelson har förvisso 2 ass i matchen men både han och Heed är -2, inte så dominant 🙂

Tweets

Daniel O - Avatar021danneDaniel O

@VIKFanCentral Jag skulle redigera. Fredag och jobbvecka vettdu 🥴

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@021danne Ah, förstår! Stort tack, roligt höra Daniel! 😊💛🖤

SvaraRetweetFavorit
Daniel O - Avatar021danneDaniel O

@VIKFanCentral Sorry jag råkade radera tweeten, men det som stod till Micke var: "Vilken hjälte du är! På en fredagskväll" Slut citat 🥳

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Lite om det universella ledarskapet oavsett serie eller sport under brinnande fotbolls-EM - Thomas Paananens utmani… https://t.co/oaZ1QCbmgJ

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto