En lite oväntad gulsvart gottepåse med en het Fransson, Williams tillbaka och seger mot Rögle

Gråhns fortsatte bygga på sin snabbt erhållna kultstatus bland många VIK-fans efter ett rent viljemål. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Den stora nyheten innan match 3 var att Jeremy Williams var tillbaka. Och på något sätt gav Williams och tidigare petade Mikael Frycklund positiv energi då VIK vann med 3-0 mot ett bitvis mycket vasst Rögle på måndagskvällen inför 4100 i ABB Arena.

En eloge till de som var där som bidrog med positiv stämning. VIK Supports stöttande plakat på läktaren är hjärta och ren och skär klass och ger stort hopp om framtiden för denna hockeyklubb. Med sådana fans kan VIK gå hur långt som helst.

Lilja försökte med några fula knep från boken men det räckte inte i afton. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK kom ut mycket bra direkt och VIK hade en het målchans i första bytet. VIK fortsatte vara det bättre laget när Fredrik Johansson med nyvunnen desperation tog fart rakt in i slottet och sparkade åt sig sin egen retur och sniprade in 1-0 efter 10.52.

Helmersson och Deveaux hade flera duster. En något svårbedömd situation där båda i långsamt tempo gled mot sargen slutade med att den gigantiske kanadensaren föll ihop efter att Helmer var på honom i ryggen. Liknande situation slutade Svedlunds säsong i Ängelholm. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

RBK hade också några riktigt heta lägen men Fransson var stekhet i afton och motade bland annat ett friläge. 62 % i puckinnehav var talande för hur det såg ut då VIK gjorde en bra första period.

Smotherman blev frustrerad och kastade Hampus Larsson överbord. Då har väl VIK-defensiven lyckats? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I andra perioden kom Rögle ut hårt och pressade på bra. Skåningarna gjorde det med fina kombinationer och VIK-backarna stressades till misstag.

Mitt i pressen visade dock tidigare petade Mikael Frycklund härlig beslutsamhet och avlossade en välplacerad slagskottsprojektil som Volden inte nådde, 2-0 efter 24.14. Söderkvist och Angell stod för bra framspelningar.

Calle Rosén, nr 20 i Rögle, hade ingen lysande afton i egen zon. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I slutet av perioden rånade Johner påpassligt offensivbacken Calle Rosén på pucken och lirade till Jacobsson som kallt hittade Gråhns som vände och bände in 3-0. Snacka om beslutsamhet och mod att bryta in där. Kvalspecialist Gråhns går fortsatt i bräschen!

Volden är en smula mer mänsklig än Galbraith. Det ger hopp för VIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I tredje perioden var det en kanonad från Rögle, hela 21 skott avlossades mot en stekhet ”Kaizer Frans”. Men Frasse fick hålla nollan och tog totalt 38 skott!

Sammanfattning

Det blev lite smått oväntat gott & blandat denna afton, när det behövdes som mest. Fransson ser ut att gå storformen precis i rätt läge. Nu tät längs isen, då finns det inte mycket att skjuta på för motståndarna längre. Frasse måste ha gnuggat hårt på tekniken på låga skott, för där testade RBK i afton.

Williams såg faktiskt bra ut och glänste med sitt spelsinne och passningsspel vid några tillfällen. Williams har ju en nivå extra i skallen och i händerna som knappt någon annan i Allsvenskan har. Man såg dock att Williams inte tog ut skären och fick klokt nog bara spela knappt tio minuter.

Det var säkert ett ton som lossnade från Mikael Frycklunds axlar då Västeråssonen visade Williamsklass med ett riktigt hårt skott. Som vi sagt många gånger förr har Frycklund alla verktyg för att bli en riktigt bra center med den där fysiska styrkan som behövs.

I andra perioden föreföll det livsfarligt vid varje anfall Rögle hade, dock kändes det som VIK:s försvarsspel verkligen kuggade i som förr i tredje perioden. Vilket fick gästerna frustrerade.

Sedan täppte Fredrik Johansson till truten på undertecknad efter min kritik att Freddan kunnat bättre på sistone. I afton var Freddan riktigt bra över hela isen och gjorde ett klassmål mitt i trafiken.

Montpetit låg bakom viktiga 1-0 med en smart framläggning och amerikanen har prickat formen vid rätt tillfälle. Johner, Andersson och Davidsson var dock ganska anonyma, förutom att Johner låg bakom 3-0-målet och åter var Johner stark i teken.

Det som kan bli bättre är att backar hamnar lite för ofta i stressade moment och tvingas till dåliga beslut med pucken. Lite för många felpass där, något att jobba vidare på hur man kan lätta på pressen och stressen för backarna.

Sedan var det roligt att se 18-årige Christopher Mastomäki få spela 4,43 och dessutom involvera sig lite fysiskt. Det skadar inte att investera i framtiden.

Om vi ska snacka flyt och oflyt hade VIK lite flyt med studsarna i afton. Tidigare har nästan varenda studs hamnat på Rögleblad och öppet mål, i afton var det inte så. Lovande för VIK är att ”flytkontot” ännu bör vara välfyllt efter de fem raka mycket snöpliga förlusterna tidigare.

Sjätte spelaren med VIK Support & Co. visade klass med stöttande plakat bredvid isen. Frasse visade klass på isen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Men det viktigaste var att se Williams på väg tillbaka på isen och Fransson på väg tillbaka i storform. Dessa två herrar kan verkligen störa Rögles självsäkerhet att segla till SHL.

Sedan skadar det ju inte om Frycklund kan använda sin kilon rätt och fortsätta skjuta så här beslutsamt…

Västerås tre stjärnor:

1. Jonas Fransson – 38 räddningar. Verkar har lyckats täta sig längs isen. Då finns inte många svagheter kvar hos Frasse den Frantastiske.

2. Fredrik Johansson – Jobbade stenhårt och visade sådan vilja och klass vid det första viktiga målet.

3. Stefan Gråhns – Driver puck med fart längs sargerna. Skulle kanske kunna våga släppa in lite mer pass på mål och hålla i mindre ibland. Visade vinnarskalle vid 3-0-målet.