Mycket hänger på att potentiella powerforwards Urbas & Montpetit kliver fram mot Rögles stora backar

Vik-s nya stjärna! Kolla in Brocks dragningar.

Brock Montpetit är stekhet som urstark forward med bra fart och amerikanen gjorde två fina mål senast. Det doftar allt mer powerforward om #79 och det ger stort hopp om mer produktion. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Denna bloggs årliga tjat om (bristen av) powerforwards är åter aktuellt. Sorry. Men med Williams skada har VIK ett smalt distansskytte från forwards och är ganska utelämnade till att forwards istället bufflar eller styr in puckar.

Det gjorde en lysande Brock Montpetit senast i Ängelholm med två mål runt kassen. Det ger stort hopp att se amerikanen i försäsongsform igen.

Speciellt nu när en hårt markerad Dustin Johner har en “slump” med bara ett mål på fem matcher.

Om vi tittar på forwardsbesättningen är det väl i princip bara Jan Urbas och just Montpetit som verkligen har styrkan, tekniken och viljan att bryta sig in på mål på allvar. Gråhns har också den viljan i och för sig.

Det är verkligen synd på flera sätt att storväxte Västeråssonen Mikael Frycklund inte finns med som formtoppad centertank i en annars ganska liten och snäll forwardsuppsättning. Efter en lovande start på säsongen har det gått åt fel håll efter det olyckliga rappet i Karlskoga. Experimentet att använda #91 som ytter var inte heller bra för någon. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I en övrigt ganska småväxt och fredsbevarande forwardssuppsättning är det lite synd att store Mikael Frycklund inte alls verkar ha coachernas förtroende som center.

Frycklund kunde varit ytterligare en viktig och fysiskt stark närvaro. Sådana stora hemvävda centrar växer inte på träd. Från läktaren är det synd med denna form av “resursslöseri”.

***

Så den vinnande formulan framåt är väl att Johner gör ett, Urbas ett och Montpetit ett på måndag i Final 3 hemma mot Rögle. Tre mål framåt finns alla möjligheter att göra med dessa målmedvetna lirare.

Förutsatt att backarna slutar ge bort mål med ofattbara felpass på skånska blad finns alla möjligheter till en Gulsvart seger på måndag. Då skulle ett kanske redan lite SHL-yrsligt Rögle få ett betänkligt hack i skivan i vårmanualen och i den välplanerade, nästan kusligt “förutbestämda”, SHL-promenaden.

***

Evan var tillbaka på ”brottsplatsen”, fick en assist, gnällde lite vid tek, fick en tvåa, vann bara 6 av 15 tek och gav Erik Andersson en hjärnskakning, som ska granskas. Händelserikt.

Finns det fler användningsområden för Simon Fredriksson? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

En galen idé i galna tider: Eftersom det saknas så många forwards med storlek och fysik kanske man skulle fundera på att skicka in Frycklund, ner med Söderkvist som back och använda Fredriksson som kaosskapande forward framför Volden?

***

Plus att man gärna får skaka om och skicka in några heta juniorer. I dessa desperata tider.

***

195 cm Fredriksson har ju lite av en mean-streak ibland och det skulle ge Bibicarna och Lilja lite nytt att tänka på…

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://40.media.tumblr.com/7d14dfb9454b90db5ed7c6d382e9b3f6/tumblr_ng1lvkjBBX1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

7 Kommentarer

 1. Mr H

  Malmöbo – jag gillar Dina idéer om långa anfall, Söderkvist, samt sarg ut. Rubins kanske kan vara svaret. Vi måste vara mer fysiska, annars får vi inget momentum!!

 2. Mr H

  Tackar Mikael. Du är den som står för de kloka och genomtänkta analyserna, och hockeyfilosofin. Det är det vi som vill något om hockey och framför allt VIK vill läsa.
  Kolla Dalen-Rönnby (för att nämna lokal idrott) där Rönnby väl var mer eller mindre down and out i helgen. Det är ej samma idrott (innebandy). När det inte gick att slå hål på Dalen – som ledde hopplöst stort – så bytte Rönnby helt taktik, till helplanspress, och då vände det! Supervändning!! Det kan vara applicerbart. Man vågade ändra taktiken helt och det betalade sig.
  Leksand-Malmö där Leksand inledde så darrigt att man kunde ana att de nere i Malmö bara var ett mål ifrån att åka på två raka stryk. Lätt att säga i efterhand, men ändå. De vände 0-2 därnere och vann efter förlängning match 2. Minst 3,4 nyckelspelare skadade i match 3, och supertufft läge, men tack vare tro hos övriga spelare (Guter) så tog Leksand en supermoralisk seger. Vad var det som gjorde det? Något för VIK att tänka på. Vilka mekanismer kan sättas igång när man får lite utdelning på slitet…? En match i taget

 3. Malmöbo

  Jag gillar VikFansCentral, eftersom det sällan är så mycket gnäll här. Samtidigt låter jag själv bli att gå in och kommentera matcher direkt efter, vilket ju är er uppgift. Och efter de senaste 5 matcherna har det varit riktigt frustrerat att vara VIK-supporter.

  I nuläget känns det som om det är kört, trots att Rögle spelat tillbakadraget och låtit VIK dominera matcherna. Men jag är imponerad av Rögles power när de väl går till anfall, ofta med minst två man in på kassen. Det har VIK inte hittat något motmedel mot.

  Jag tror inte på att VIK ska spela tufft i alla lägen, vilket Rögle räknar med inför den här matchen. Det räcker med att Gråhns och Johner retas. Om VIK ska lyckas vända på detta, så krävs det att vi inte bara skjuter på mål i alla lägen, utan försöker få långa anfall som kan trötta ut Röglespelarna.

  Men även att vi väljer enkla lösningar, när Rögle får fast oss i vår zon. Hellre en icingpuck än att vi fastnar i egen zon.

  I den här matchen bör Bjurö stå, trots att jag tycker att Fransson gjort det bra.

  Jag gillar din idé med Fredriksson i anfall (men bara vid PP) och att Söderkvist blir back, istället för Emmerdahl, som har det tungt just nu. Då blir det plats för en joker i anfall. Vem vet inte jag, som boende i Malmö kan man inte se juniormatcherna.

 4. Mikael Norén

  Mr H, ja Messier hade vassa armbågar. Underbara minnen! Klockrent inlägg Mr H!

 5. Mr H

  Bra Micke, som alltid! Men nu över till lite mer källa till inspiration för oss VIKare. Lex Mark Messier: att tackla bort deras grundbult-nyckelspelare. Visa nu att det här tar vi aldrig en gång till. Då kan man vända allt. 1994 (tror jag att det var) Rangers 6.e match mot Devils – Messier tacklar deras viktigaste spelare ur matchen, åkte fram till deras bås och stirrade dem i ögonen!! Attityden – det blev en chock för dem – och sedan gjorde Messier ett hattrick. Devils föll i 7:e och avgörande. Rangers tog sitt första guld på 54 år (efter finalen). Ligans bästa Captain genom alla tider, eller?
  Samt powerforward.
  Tro på det! Om man inte slutar älta det som inte funkar så får man bara det som inte funkar. Man måste våga ändra på det som behövs. Våga bänka de som inte är i form längre. Kill Your darlings. In med några juniorer. Kötta hårt. Släpp inte boxen någonsin, blad mot blad, disciplin. Sitt inte för djupt i målvaktens knä. Checka. Försvaret i första hand. Rätt antal man på rätt sida om pucken – annars rinner Rögle bara ifrån. Ni kan det.
  Tillbaka till det fysiska: minns Douglas Murray´s open icare – kolla tuben, rent och rejält. Finns inget bättre. Att våga göra det som vänder trenden. Än en gång – tro på det! Ärligt.
  Så – Simon, Nick, Helmer, Monpetit, Gråhns, whoever You are…DO YOU HEAR ME OUT THERE?

 6. Kenny King

  Skönt att Ni hjälper Er coach med laguttagningen. Jag hoppas verkligen att nerverna fortsätter att spela Er ett spratt. Tycker att analysen i stort är klockren, Ni måste öka trycket framför vår mv, skjuta mer och börja spela lite uppoffrande i BP. Men detta kommer inte att vända matchserien, PP kommer att avgöra…har Filander en plan B, nu när ni är totalt sönderlästa??

  Vi ses i ABB arena morgon!!

 7. stalle

  Jag skulle faktiskt vilja se montpetit,Andersson och jonte berg i samma kedja, urstarka på skridskor och har mål i sikte när dom har puck!

Tweets

Martin - Avatarmartin_park021Martin

VIK som högst 4:a i upptaktsträffen, passar oss perfekt!! @vasterasik @VIKFanCentral @henke778

SvaraRetweetFavorit
Namn Namnsson💛🖤 - AvatarNamnsson1Namn Namnsson💛🖤

@VIKFanCentral Oerhört glädjande. Kanske bli slutspel för J20 sen, de har man ju inte direkt vart bortskämd med senaste åren

SvaraRetweetFavorit
Svensk Hockey - AvatarHockeySvenskSvensk Hockey

J20-extra: Dominante Thorwalls & Co. i VIK:s juniorer tog ytterligare en fin skalp mot Mora (efter 8-2 mot Leksand… https://t.co/VLIOOEtvJl

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

J20-extra: Dominante Thorwalls & Co. i VIK:s juniorer tog ytterligare en fin skalp mot Mora (efter 8-2 mot Leksand… https://t.co/qseLhUeKoh

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto