En liten förklaring till bloggens så explicita förhoppning snarast möjligt…

Patrik Berglund fick beröm för en vilja att öka kravbilden på träningar och annat.

31 svar

 1. Johan skriver:

  Nu får man hoppas att VIK vågar satsa på en ny och ren ungdomskedja med 03-orna Kangas – Dower Nilsson – Robertsson, eftersom Robertsson ska upp i hierarkin enligt NJ!!!
  Men vilket budskap till de egna yngre förmågorna – varför inte, även ge Wiberg en ärlig chans, han har ju ett bra skott.

 2. HockeyFarsan skriver:

  Några försöker ändå vända på trenden genom att byta tränare! Sura kickar sina tränare och tar in?? Köpings tränare!!! Allt enligt Instagram. Konstiga saker händer där ute i hockey världen.

 3. Leverans skriver:

  Simon Robertsson som är 19 år lån från Skellefteå resten av säsongen till VIK. N.J.har börjat leverera ser bra ut på Youtube 5 mål i Skellefteå i år. Spelade i junior VM med Ian Blomqvist. Är draftad till St Louis Blues

 4. Snoddas skriver:

  Nyss sett dagens träning (måndag).. 0 min träning på PP .. ser 2 tydliga saker.. tränarna har tappat det och måste försvinna.. och Berglund måste in i laget och visa vägen..fortfarande hög klass på honom

  • Pelle skriver:

   Haha, senast VIK spelade PP kom man inte in i anfallszon på 2 minuter. Har sett det tidigare. Man är jäkligt beroende av tekningsvinst för att kunna få till det ens litegrann. Alla lag är så bra på att försvara egen blålinje. Och PP-uppställningen brukar ju bestå av endast en back, vilket ger solokörningar för att försöka komma in i anfallszon. Även några insläppta mål har ju VIK drabbats av pga den enda backen i uppställningen, som dessutom inte är defensivspecialist (tex Lindelöf). Jag tycker två backar vore att föredra, men det kräver förstås att man har spelare till det. Det skall vara två backar som båda har ett väldigt bra skott så inte motståndarna kan markera bort den som kan skjuta.

 5. Kenneth skriver:

  En annan fråga man kan ställa sig. Är ju hur kan det komma sig att de allra flesta underpresterar i VIK tröjan? Otroligt få som de senaste åren presterar över det man förväntar. Fast att de har gjort det väldigt bra i andra klubbar väldigt nyligen, och så fort de byter miljö så presterar de bättre igen?

  Är det miljön i omklädningsrummet? Eller är det rent av så att det blir aldrig något arbetsro för spelare och ledare för det hela tiden så fort det går lite dåligt krävs det avgångar och det ska bytas spelare hit och dit. Te.x Mitell och Filander (återigen) var tydligen inte tillräckligt bra tränare för att få stanna i VIK enligt de flesta supportrar, trots att de helt nyligen hade vunnit serien säsongen innan. nu tränar den ena SM Guld vinnarna och den andra gör det bra med små medel i Oskarshamn.

 6. Kenneth skriver:

  En annan fråga man kan ställa sig. Är ju hur kan det komma sig att de allra flesta underpresterar i VIK tröjan? Otroligt få som de senaste åren presterar över det man förväntar. Fast att de har gjort det väldigt bra i andra klubbar väldigt nyligen, och så fort de byter miljö så presterar de bättre igen?

  Är det miljön i omklädningsrummet? Eller är det rent av så att det blir aldrig någon arbetsro för spelare och ledare för det hela tiden så fort det går lite dåligt krävs det avgångar och det ska bytas spelare hit och dit. Te.x Mitell och Filander (återigen) var tydligen inte tillräckligt bra tränare för att få stanna i VIK enligt de flesta supportrar, trots att de helt nyligen hade vunnit serien säsongen innan. Den ena vann SM Guld ifjol med FBK och den andra gör det bra med små medel i Oskarshamn.

 7. Ingen Lacobelli( ett skämt) skriver:

  Benker gör ett mål var tredje match (10 mål) i Vita Hästen på 31 matcher. I VIK sista året 12 mål på 52 matcher. Jag skulle vilja ha Sebastian Benker i VIK varje dag i veckan med den produktionen. Jag har inte glömt hans
  upp åkningar i anfalls zonen. ( han fick ju kicken av VIK tyvärr)

 8. Mr H skriver:

  Glömde säga – fram med allt Ni andra! Vad tycker Ni fortsatt?

 9. Kenneth skriver:

  Te.x att orsaken skulle vara att andra lag skulle tränade bättre och hårdare.

  Senast VIK hade nån sorts framgång på allsvensk nivå var 2014/2015, då man spelade allsvensk final. På sista 30 matcherna i serien förlorade man endast 4 av 30 på ordinarie tid.

  Då släppte man 59 mål på 30 matcher.
  Nu har man släppt 110 mål på 33 matcher.

  Vilka tränade VIK då? Filander och Mitell, var är dom nu? Året efter dög dom tydligen inte hos de flesta supportrar och man krävde deras avgång, och till slut fick de gå.

 10. Mr H skriver:

  Bra skrivet Mikael, Patrik Johansson, Pelle, med flera!
  Vad gör Nordmark, och hur är fördelningen av de olika träningsformer som man behöver om man ska klara ett par minuter i sträck per byte. Låter väldigt konstigt att detta kommer ut nu först. Skulle VIK inte träna mer än något? Eller alls?
  Det måste väl finnas egna styrmedel som alla klubbar har för att påverka kondition, fart och styrka. Intervallträning? Samt de tekniska momenten. PP, boxplay, med mera. Straffar!!!
  Jag vet inte vad jag ska tro längre. Finns inte styrmedel för träning alls, eller?
  Det här liknar ju att det skulle behöva tillsättas en kriskommission för att gå igenom vad det är för verksamhet som VIK bedriver på A-lagsnivå. Hur ser den ut på juniorsidan? Tränar de inte där heller? Hur gör Björklöven, MoDo, Södertälje och Djurgården, för att nämna några?
  Sammanfattning:
  Spelsystem. PP och boxplay (Special Teams), Träningsmetoder och omfattning, Coachning – att få spelare att göra det de ska. Program för att motverka skador.
  Hur man mäter vad spelare åstadkommer utifrån statistik, men också vågar vara kreativ – (t.ex. notabla prestationer) som Mikael här på bloggen har uppfunnit för att påverka detaljer i spelet, och skapa mer trygghet.
  Alltså – att vilja utveckla statistiken! Med mera.
  Spelsystemet verkar ju behöva bytas ut, t.ex.

  NJ får se över det här nu. Kanske behövs att flera i klubben lägger sig i.
  Kriskommission är kanske överdrivet – men hur ska det komma fram vad det är som är vad? Det handlar om kommunikation. Kan klubben resonera igenom detta noga så kanske klubben på sikt kan lyfta och börja prestera igen. Vad behöver VIK?
  The devil is in the details!!!

 11. Kenneht skriver:

  Statistiken säger allt.

  VIK släpper in mest mål av alla.
  Försvarsspel är ren taktisk grej. Samma med boxplay.

  Där det brister och där man ska börja. Inte svårare än så. Sluta leta orsaker som har 0,00001% påverkan.

  • Anders Stenlund skriver:

   och vilka orsaker menar du

   • Kenneht skriver:

    Te.x att alla andra lag och spelare skulle vara bättre tränade som är orsaken.

    Senast VIK hade nån sorts framgång, var det p.ga bra försvarsspel. 2014/2015 när man spelade allsvensk final, släppte man 59 mål bakåt på sista 30 matcherna. Förlorade 4 av sista 30. Nu har man släppt 110 mål på 33 matcher! Vilka var tränare då? Mitell och Filander, vart är dom nu? Men de var tydligen året efter inte tillräckligt bra, och då skrek alla på deras avgång. Och till slut fick de gå.

 12. Anders Stenlund skriver:

  säger bara vist kan vi byta ut tränare men när du har spelare som inte ger allt eller är ovilliga att träna på hårt och känner sig bekväma då är det dags för byte
  av spelare. För jag tror inte att bara byta tränare kommer fixa det. Måste till byte som NJ gjorde förut för att få ordning på skeppet. Att ta in hungriga spelare med bra kondis. För är man inte villig att gå på mål där det gör ont eller stå framför mål och backchecka ordentligt hjälpa varandra till 100% kanske man ska spela en division lägre. Nu finns det spelare i VIK som ger allt och dom tycker jag ska får mera istid för det ska belönas när man sliter och ger allt varför inte ge någon slags bonus till dom som ger allt som en morot till spelarna att försöka bli mycket bättre träna på hårdare och då speciellt kondition straffar och skottet.

 13. Patrick Edelo skriver:

  Jag håller med dig till 100%. Har inte någon gång under den här tiden ropat på TP eller Z avång kanske fel (men så är det). Men nu är det dags, med TP och Fagge kommer dem aldrig vända på detta, det är kört för dem förtroendet är förbrukat, och går inte att reparera. Sen har TP gjort väldigt mycket fel, inte lyckas med att få kemi i femmorna , och där med roterat i femmorna hela tiden, konstiga byten mmmm. Finns hur mycket som helst att skriva om, och gör väl det i ren frustration vill bara laget väl och önskar att NJ tar det beslutet att kicka TP och Fagge, NU!!

 14. "Religiös" ang. VIK skriver:

  Det är upp till bevis för N.J. nu att agera som sportchef. VLT skriver N.Js Historia. Den kan vi, läget är akut som M. Noren påpekar. Sjukt om inte professionella tränar som dom ska i VIK. Det är där sportchefen måste agera, historia är ointressant i dags läget! Vem fan bryr sig om VIKs historie skrivning o dagsläget. Hästen på onsdag med Benker är VIKs uppgift nu. Inte Bibeln eller Koranen där historien är folklore inte sanning! VIKs situation är rena rama sanningen tyvärr!!🏒🥅

 15. Karl G skriver:

  Ställde frågan till en av VLT journalisterna som bevakar träningarna, om de under ispassen kör hård skridskoåkning, kondition på is, aldrig sett det var hans svar??

  • Pelle skriver:

   Skrämmande. Naivt att tro att enbart försäsongsträning skall räcka. Jag vet att de mäter konditionen då.

   • Pelle skriver:

    Något annat som aldrig verkar tränas på är straffar. När Lunsjö var skadad så fanns det ingen av de utvalda som kunde slå en vettig straff.
    Nu gjorde ju Kokkonen två straffmål för BIK senast, men han fick väl aldrig chansen i VIK?

 16. Sextioplus skriver:

  Är det så enkelt? Dvs sämre ork än andra lag och dålig fritidsdisciplin, jag har tänkt tanken men Nej så oprofessionellt kan det väl ändå inte vara?
  Nu när jag läser i bloggen(bra blogg) så inser jag att så enkelt kanske det ändå är….

 17. Avgå skriver:

  Det du redovisar är ju värre än jag trodde.. vad håller dom på med..
  Nu gäller det att VIK klarar sig kvar i allsvenskan, sedan slipper vi tjatet om Paanenen nästa säsong. För han ska inte vara coach efter denna säsong.
  Hans kostym kan auktioneras ut så hans lojala har en chans att ha kvar ett minne.

 18. Olle skriver:

  Mycket bra sammanfattning Micke där det mesta landar i uselt ledarskap på olika nivåer. Tränarna naturligtvis men också av ledande spelare på isen och i omklädningsrummet.
  En fråga; vilka krav ställer VIK på spelarna mellan matcherna, på fritiden och runt helgerna? Finns krav och överenskommelse? Det går rykten på stan.

  • Pelle skriver:

   En eller två öl på krogen en spelledig helg tror jag inte gör varken till eller från. Spelarna måste få koppla av ibland. Kvällen före match är det förstås förbjudet.
   Det viktigaste är hur man tränar. Man spelar som man tränar, är ju ett gammalt talesätt.
   Gäller att träna med både intensitet och kvalitet. Det är nog bara Nordmark (med sin erfarenhet) av VIK:s tränare som sett hur det ser ut när ett lag ”tränar rätt” och kan förstå vad det handlar om.

 19. Jocke skriver:

  Bra skrivet!

  Att få ut ”sin” spelidé/takik/filosofi är extremt viktigt. Alla måste sitta i samma båt. Inom mitt yrke så är det något vi ledare aktivt pratar om, få alla att dra åt samma håll. Sen självklart lämna utrymme för individers kreativitet och spelstil.

  Ny coach, ny röst, ny energi kan göra susen. Finns många exempel tex St louis 2019 och la kings 2012

 20. Pelle skriver:

  Apropå konditionen. Andra lag orkar köra nästan nonstop på viktiga spelare vid behov, tex i slutet på matcherna. I VIK känns det inte alls på det viset. Kanske därför man tappade matchen mot AIS i slutet.

 21. Pelle skriver:

  Ursäkta att förra blev dubbelpost.

  Apropå träningen har jag bara läst tidningens rapporter, men nog känns det mjukt för att handla om proffs. Det är en sak (som det åtminstone var tidigare) om spelarna i lag på nedre halvan blev tvungna att jobba på sidan om, men VIK:s spelare skulle ju utan vidare orka köra två pass vissa dagar. Ett fysiskt pass med mycket skridskoåkning och ett med taktiska moment som PP och BP.

 22. Örjan skriver:

  Så bra skrivet Micke
  Mycket av det du skrivit är helt rätt
  Hoppas ” gräddfilen” tvättas bort nu med NJ som sportchef
  Och ett av dom första jobben han gör är att sparka tränarna
  Sen till nästs säsong göra sig av med dagens fystränare och gör allt i sin makt att få tillbaks Ambjörn
  För idag är kondisen urusel i laget upplever jag
  Och funderat många av värvningarna Z gjort
  Har dom fått spela sitt spel som dom gjort dom till bra spelare i andra klubbar ??
  Känns dom att fom får inte komma till VIK och bli poängkung för det skall Lill Z vara
  Sen har hört ryckten att dom inte sett Mio där på ett tag
  Har det hänt något så han tröttnat eller är han sjuk
  Nej ny tränarpar Ambjörn som fystränare
  Och kanse skulle ta in Ambjörns man Jonte Hedqvist som tränare i juniorlagen

 23. Pelle skriver:

  Jättebra skrivet. Det här har man ju känt på sig i flera år nu, men nu är det värre än någonsin, antagligen pga att konkurrensen ökar hela tiden om man ser till bottenskiktet i serien. Finns inga räddningsplankor längre.
  Jag minns när Fagge anställdes. Då hade man hopp om att han skulle förbättra läget, men inget hände. Stort misstag att inte byta tränare vid förra kontraktsförlängningeen.

 24. Pelle skriver:

  Jättebra skrivet. Det här har man ju känt på sig i flera år nu, men nu är det värre än någonsin, antagligen pga att konkurrensen ökar hela tiden om man ser till bottenskiktet i serien. Finns inga räddningsplankor längre.
  Jag minns när Fagge anställdes. Då hade man hopp om att han skulle förbättra läget, men inget hände. Stort misstag att inte byta tränare vid förra kontraktsförlängningen.

 25. Patrik Johansson skriver:

  Har man inte störst spelarbudget kan man väl träna hårdast och bäst av alla lag…går det ryktet kanske man får hit rätt karaktärer också.